Článek
Nedávno jsem byl na večeři ve své oblíbené restauraci. Zatímco se má návštěva pohybovala mezi pštrosem, pstruhem a různými saláty, já měl jasno – dal jsem si jemné smetanové brambory. Je to „jen“ příloha, ale místní kuchař je dělá tak skvěle, že jako hlavní jídlo jsou ideál. Přidal jsem k nim ještě špenát a byl jsem naprosto spokojený. Ale má společnost? Ta na mě zůstala zírat, jako kdybych se zbláznil.
„Jen brambory?“ zaznělo u stolu nevěřícně doprovázeno výrazem údivu.
A v tu chvíli mi došlo, jak strašně podceňujeme tuhle nenápadnou surovinu. Mrzí mě to. Brambory totiž vnímáme často jako něco vedlejšího, něco, co jen doplňuje hlavní jídlo. Ale proč? Brambory jsou přece plné živin, energie a hlavně těch možností, co z nich můžete úžasného vytvořit!

Brambory nejsou jen příloha!
Tak třeba obsahují více draslíku než banány, což je skvělá podpora pro naše svaly a nervovou soustavu. Průměrně velký brambor může obsahovat klidně 900 miligramů draslíku a asi 25 % tohoto obsahu pochází z jeho slupky. Pokud tedy chcete maximalizovat svůj příjem draslíku ze stravy, doporučuji konzumovat brambory spolu se slupkou. Nastrouhat. Sladké brambory známé jako batáty mají draslíku cca o polovinu méně.
Málo se ví, že brambory jsou i bohatým zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitu – ano, než se citrusy staly běžnou součástí jídelníčku, lidé v Evropě si doplňovali vitamín C právě bramborami! A pokud si myslíte, že jsou jen prázdným sacharidem, zkuste se na ně podívat jinak: brambory sice nepatří mezi hlavní zdroje bílkovin, ale na rozdíl od jiných škrobových příloh (rýže či těstoviny) jich obsahují překvapivě solidní množství.
A ještě jedna důležitá věc – brambory jsou přirozeně bezlepkovou potravinou! Jsou tak neocenitelnou složkou jídelníčku celiaků a všech, kteří trpí nesnášenlivostí lepku.
A protože máme před sebou víkend, je ideální čas trochu experimentovat. Přináším vám 10 receptů, 5 z Česka a 5 ze světa, které vám ukáží, že brambory jsou naprosto úžasná surovina. Každý z nich je něčím speciální – nečekanými ingrediencemi, neotřelou chutí nebo prostě tím, že je jen „zatraceně dobrý“. Tak se na to podívejme!

Bramborová pizza (po valašsku)
5 českých bramborových pokladů
1️⃣ Chlupaté knedlíky s tvarohovou omáčkou
Ano, chlupaté knedlíky znáš, ale co když je místo klasiky spojíš s lehkou omáčkou z tvarohu, zakysané smetany a bylinek? Výsledek je nadýchaný, svěží a úplně jiný level knedlíkové pohody.
2️⃣ Bramborové šišky s mákem a medovým máslem
Někde se jmenují šulánky, jinde šišky – každopádně jde o dokonalou kombinaci vařených brambor a mouky. Když je přeliješ rozpuštěným máslem s vmíchaným medem a posypeš mákem, vznikne sladká nostalgie, která chutná jak maminčino objetí.
3️⃣ Bramborová pizza (po valašsku, recept od kamaráda)
Zapomeň na těsto, tady hlavní roli hrají jen brambory! Nastrouhané brambory se zapečou s česnekem, majoránkou a zakysanou smetanou. Přidat můžeš škvarky nebo uzené tofu – geniální jednoduchost, obrovská spotřeba, doporučuji jich udělat několik - stejně nezbydou.
4️⃣ Zelné bramboráky s křupavou slaninou
Klasické bramboráky jsou pecka, ale co když do těsta přidáš kysané zelí? Navíc, když je upečeš na sucho v troubě jsou lehčí, ale stále neuvěřitelně křupavé. Slaninový proužky na dozdobení na talíři? Prostě nutnost! Tohle jídlo dostane do kolen všechny odpírače kysaného zelí.
5️⃣ Bramborové věnečky s houbovou omáčkou
Představ si lehké bramborové těsto vytvarované do malých věnečků, zapečené dozlatova a jako dip k tomu podáváš smetanovou houbovou omáčkou. Věneček namáčíš, vkládáš do úst a pak mi napiš jaké to bylo. Za mě skvělá chuť podzimu na talíři.

Lemon Potatoes – řecké pečené brambory
5 světových bramborových pecek
6️⃣ Batata Bhaji – indické brambory se zázvorem a hořčičnými semínky
Tohle je jídlo, na kterém vyrostlo celé město Bombaj. Kousky brambor se osmahnou na rozpáleném ghí s hořčičnými semínky, česnekem, kurkumou a zázvorem. Výsledkem je dokonale voňavá a jemně pikantní dobrota. Díky Indie!
7️⃣ Lemon Potatoes – řecké pečené brambory
Tajemství jejich božské chuti? Pečou se ve směsi olivového oleje, citronové šťávy a hořčice. Zvenku křupavé, uvnitř měkké a voňavé po bylinkách. Dokonalá kombinace kyselosti a slanosti. A hned se tak ocitnete v řecké taverně na pláži. Aspoň chutí.
8️⃣ Hot Honey Smashed Potatoes – americká hitovka
Brambory se nejdřív uvaří, pak rozmáčknou a upečou do křupava. A pak přijde WOW moment: poleješ je máslem smíchaným s medem, chilli a solí. Sladko-pikantní bomba, kterou musíš zkusit! Kdo to vymyslel, ten by zasloužil nobelovku.
9️⃣ Tortilla de Patatas – španělská bramborová omeleta
Jasně, bramborová omeleta, ale tahle je fakticky jiná. Plátky brambor se pomalu smaží v olivovém oleji a pak se spojí s vejci do nadýchané, krémové tortilly. Výsledek? Tak jemná dobrota, že se budete „oblizovat za ušima“. Pozor je dost sytá, tak to nepřehánějte jako se zelňáky.
🔟 Melting Sweet Potatoes - máslové batáty
Jestli jsi zatím batáty moc neřešil, tohle tě přesvědčí. Plátky batátů se pečou s máslem a bylinkami tak, že se doslova „rozpouští v ústech“. Karamelizovaná kůrka, máslové vnitřky… sen každého labužníka!
I obyčejná bramborová kaše je ňamka (aspoň pro mě), ale správný kuchař se pozná podle toho, že rád experimentuje. Tak do toho kuchaříčci. A dobrou chuť vám i všem, s nimiž se o své bramborové experimenty podělíte. Protože o dobré se vyplatí se dělit.
Zdroje:
- Ashwin’s Potatoes
- Melting Sweet Potatoes with Maple Butter
- Hot Honey Butter Smashed Potatoes
- Španělská bramborová tortilla
- The Absolute Best Greek Lemon Potatoes
- Chlupaté knedlíky
- Bramborové věnečky
- Bramborové šišky s mákem nebo strouhankou
- Zelňáky: Skvělé bramboráky z kysaného zelí
- Obsah vitamínů v bramborách a jejich podíl na denní spotřebě
- Brambory jsou dobrým zdrojem vitamínu C i vlákniny
- Brambory – zázrak, který nám zevšedněl