Článek
Tak jednoduchý – a přece tak krásný. Žádná hodinová práce s pinzetou. Žádné komplikované ornamenty.
Jen tradiční jarní jahodový dort s tmavým korpusem, jahody, tvaroh, želatina, pár sedmikrásek a trochu trpělivosti. Hlavně při krájení. A přesto anebo právě proto má tenhle dort sílu zastavit čas. Na okamžik, kdy se rodina zastaví u stolu a prostě je spolu.
Když jsem tuhle fotku poslal několika známým, reakce byla jednotná: „To je na zabití! Proč nám posíláš takovéhle sladké provokace? Sbíhají se nám sliny! Kde se ten dort dá ochutnat?“ Upřímně? Nedivím se.
Protože tenhle dort není žádný výstřelek. Je opravdový. Stejně jako místo, kde vznikl.
Bišík, jak mu místní zamilovaně říkávají, je přesně takové místo. Kde místo hluku města slyšíte smích dětí a šum stromů. Kde si můžete dopřát kousek domácí radosti – třeba právě dort s regionální značkou Broumovska, podávaný na terase u lesa.
(A za sebe vám všem slibuji: někdy se té úžasné cukrářky zeptám, jak se taková jedlá nádhera vlastně kouzlí. Nemyslím recept, ten je na konci článku, ale to její čarování.)

Jarní jahodový dort
Krása, která nepotřebuje důvod
Ve světě, který nás učí měřit hodnotu podle rychlosti, zisku a efektivity, působí jahodový dort na dřevěném stole u okna skoro jako malý rebelský manifest. Nic nevyprodukoval. Nic nezměnil. A nic nevydržel. Jen tu byl, skvěle chutnal a tím naplnil svůj smysl.
Psychologové už dávno vědí, že štěstí nevzniká z výkonu. Rodí se z okamžiků ponoření, ze schopnosti tvořit a prožívat krásu pro ni samotnou. Je to tichý dar radosti, který přichází, když přestaneme usilovat a prostě dovolíme světu, aby nás potěšil.
A právě v této prosté radosti se skrývá klíč k naší vnitřní rovnováze.
Vaše vlastní chvíle
Možná dnes nemáte po ruce jahody, ani tmavý korpus. Možná máte jen tužku a papír. Nebo jen slunce za oknem. Nebo prázdnou chvíli, která čeká, až ji naplníte něčím krásným.
Zkuste se dnes na malou chvíli zastavit a položit si otázku: „Co bych vytvořil(a), kdyby na výsledku vůbec nezáleželo?“ Někdy stačí malá, tichá krása. A právě ta malá krása promění celý váš den na něco nevšedního.
Jahody na stole. A v srdci.
Jahodový dort zmizí. Okvětní plátky sedmikrásek opadnou. Fotka zůstane v paměti telefonu a možná, na chvíli, i v paměti duše.
Ne vše krásné musí přežít. Stačí, že bylo.
A že jsme si to dovolili prožít. V srdci. V žaludku. A s láskou.

Tady jedno „kafe z lesa“ k tomu dortu, praží si svou vlastní, jak jinak …
🍓 Recept na jednoduchý jahodový dort s tmavým základem
Ingredience:
- 200 g máslových sušenek
- 100 g másla
- 250 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 80 g moučkového cukru
- čerstvé jahody (cca 300–400 g)
- 1 balení čiré dortové želatiny
- jedlé květy (např. sedmikrásky) na ozdobu
Postup:
- Příprava základu:
Rozdrťte sušenky najemno (například válečkem nebo v mixéru). Máslo rozpusťte a promíchejte se sušenkami. Směs natlačte na dno dortové formy a dejte krátce ztuhnout do lednice. - Krémová vrstva:
Vyšlehejte mascarpone, tvaroh a cukr do hladkého krému. Hotovou směs nalijte na sušenkový základ a rovnoměrně rozprostřete. - Ovoce:
Na krém vyskládejte čerstvé jahody – můžete je rozpůlit nebo ponechat celé, podle velikosti. - Zalévání:
Připravte želatinu podle návodu na obalu a jemně ji nalijte přes jahody. Dort poté dejte chladit, dokud želatina neztuhne. - Dekorace:
Na závěr ozdobte dort čerstvými sedmikráskami nebo jinými jedlými květy.
Tip:
Dort nejlépe chutná dobře vychlazený a podávaný v den přípravy, kdy jsou jahody nejšťavnatější a krém nejjemnější. Mňam.