Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Smysly trochu jinak: Jak je probouzejí pokojové rostliny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Všimli jste si toho, jak se proměnily za posledních pár let naše domovy? Ne, nemluvím o designu, architektuře či technologiích. Domovy generace Z zaplavují rostliny. A to je dobře.

Článek

Název Z je navržený pro generaci nastupující cca od roku 2000 po generaci X a Y. V tuto chvíli je jasné, že hlavní doménou této generace budou informační technologie a internet. Za mě to však budou i rostliny v jejich bytech.

V posledních letech se pokojové rostliny staly více populárnější. V domovech přibylo krom rostlin, taky spousty akvárií, terárií, paludárií a florárií – tedy terárií určených pouze k osázení rostlinami. V časech covidových osamocení bylo až hmatatelně cítit, jak chceme o něco pečovat, že? Můžete si vybrat. Buď budete pečovat o živé rostlinky či rybky a vnímat jejich potřeby anebo můžete bez ducha sjíždět prstem tiktok.

To, že nás pokojové rostliny oslovily v takovém rozsahu, je dáno krom příklonu k ekologii i tím, že je generace Z celkově zvědavější a otevřenější vůči novým věcem, než byly jejich rodiče a prarodiče. Až teprve u nich nalezli pokojové rostliny význam jako důležitý doplněk našich smyslů:

  • Zrak: Pokojové rostliny jsou krásné a mohou nám pomoci vytvořit útulný domov (Africká fialka, Aloe vera, Fikus, Monstera, Řasokoule zelená, Sukulenty, Tilandsie, Zelenec).
  • Čich: Mnohé pokojové rostliny mají příjemnou vůni, která může pomoci snížit stres (Citrusy – Kumquat, Jasmíny, Kubánské oregano, Muškát vonný, Rýmovník, Voskovky).
  • Hmat: Pokojové rostliny mají zajímavé textury, které nás mohou oslovit (Bromélie, Břečťan, Kaktusy, Kapradiny, Plamének, Pentas, Rdesno vonné, Zamioculcas).
  • Chuť: Některé pokojové rostliny jsou jedlé a lze je použít v kuchyni (Aloisie citrónová, Argentinská máta, Bakopa, Batáty, Bazalka, Bobkový list, Citlivka stydlivá, Červená řepa, Dužnatka agávovitá, Gynostema pětilistá, Kardamom obecný, Kurkuma, Lipie sladká, Myrta obecná, Petržel, Pupečník asijský, Rozmarýn).
  • Sluch: Rostliny vydávají zvuky, které mi primárně neslyšíme – většinou při tom, když usychají nebo jsou zraněné. Ale když jsou spokojené, jsou ticho. A když je kolem vás ticho, umožňuje vám to si lépe uvědomovat svět kolem nás.

Pokojové rostliny mohou pomoci rozvíjet také naši intuici. Když se o ně totiž staráme, učíme se být trpěliví a pozorní. Když jsme doma obklopeni přírodou, cítíme se lépe a uvolněněji. A pokojové rostliny se ke všemu neustále vyvíjejí a rostou. V přirozené harmonii. Mohou nás tak snadno inspirovat k tomu, abychom se my sami také harmonicky rozvíjeli.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Panašovaný design

Pokojové rostliny jsou víc než jen dekorace. Mohou nám pomoci zlepšit náš život na mnoha úrovních. Jsou skvělým způsobem, jak se propojit s přírodou a vytvořit si domov jako útulný a pohodlný prostor.

Rada pro normální čtenáře:

  • Vyberte si rostliny, které se vám líbí a které jsou vhodné pro váš domov.
  • Starejte se o své rostliny pravidelně tak, aby se jim dařilo.
  • Věnujte si čas, abyste si užívali krásy svých pokojových rostlin.

Něco málo trendy tipů pro planthackers:

  1. Věnujte čas výběru barev. Trendy jsou rostliny s panašovanými barvami (dvě a více barev). Pracujte s barvami ve vašem interiéru a pokuste se je sladit s barvami nátěrů a vzory, které se nacházejí na čalounění.
  2. Stěny interiéru nemusí být fádně bílé. Zkuste Barbie styl s lososovou, jahodovou, růžovou či purpurovou a dejte před ně zelené rostliny. Uvidíte, jak vyniknou.
  3. Terária, mechária, paludária vpřed. Hlavně mechy jsou v kurzu, protože při častějším opuštění domova i na delší dobu prostě vydrží svěže zelené velmi dlouho.
  4. K tomu se hodí perfektní nasvícení. Vaše zelená minigalerie si zaslouží i světelnou výživu, jak se patří. A když zhasnete a efektní osvětlení vašich rostlin navodí atmosféru? Kdepak balit dnes někoho na sbírku motýlů. Na mech přátelé, na mech.
  5. Květináče na 100 + 1 způsob. Kovové, keramické, matné, lesklé, z betonu či kmene stromu. Originály ze všech kultur světa. Mramorované, jednobarevné či crazy. \a nezapomínejte na to, že různým druhům rostlin se daří jinak v určitých typech materiálu, z nichž jsou květináče vyrobené.
  6. Zelené stěny a plující rostliny. Jednak šetříme místo, v čím dál menších bytech, které dnes jsou a jednak se zbavujeme pocitu chladných stěn, když je zpestříme promyšlenou kompozicí. Samostatné rostliny visící v skleněných nádobách zavěšených na vlascích či ocelovém lanku jsou pak přímo hit.
  7. Centra vašeho vesmíru. Na jídelní stůl místo řezaných květin raději umístěte menší citrusy nebo sukulenty. Jsou to nenáročné rostliny, které vám budou dělat radost po celý rok. V malém bytě vytvořte centrální bod pomocí vysoké rostliny s kmenem v masivním květináči. Rostlina opticky zvětší prostor a vytvoří pocit útulnosti. Velký květináč, vyšší stromek - výborné jsou fíkusy, kapradiny či palmy. Uvidíte tu změnu.

A nezapomeňte na rostliny mluvit. Ale pozor. Nazvěte rostlinu krásnou a stane se z ní a všeho kolem krása. Nazvěte jí něčím ošklivým a stane se z ní a z toho místa jen plevel.

Pěstujte například pokojové rostliny se svými dětmi, abyste jim pomohli vytvořit si pěkný vztah k životu a živým bytostem vůbec.

Záleží vždy na tom, co zasadíme, že? Tak sázejme srdcem přátelé.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz