Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stíny minulosti: Od složek StB k současnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

V nedávném odhalení předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše, který vyžadoval shromáždění citlivých informací o ministrovi zahraničí Janu Lipavském, se nesmazatelně odráží stíny minulosti.

Článek

Tato praxe není jen připomínkou metod Státní bezpečnosti (StB), ale také jejích hlubokých vazeb na KGB a tím pádem na bývalý Sovětský svaz. Česká StB, jako prodloužená ruka KGB, nejen že byla řízena přímo z Moskvy, ale také přejímala a implementovala její brutální metody.

V komunistickém Československu byli agenti Státní bezpečnosti (StB) tajnými spolupracovníky, kteří plnili úkoly při odhalování a dokumentování tzv. „protistátní trestné činnosti“ = tedy všemu, co vadilo tehdejšímu komunistickému režimu. Ke konci období komunistické totality evidovala Hlavní správa kontrarozvědky StB 1575 aktivních agentů, krajské správy evidovaly dalších asi 7 300 agentů.

Metody, které KGB a její české protějšky používaly, byly systematicky namířeny proti jednotlivcům s cílem manipulovat, diskreditovat a ovládat. Byly to metody, které překračovaly hranice lidskosti a etiky, vždy s devastujícími následky pro jedince i celou společnost. Mrtvé i vězně lze spočítat, lidské utrpení ne – napsal v roce 2016 správně spisovatel Lubomír Vejražka.

Komunistický režim aktivoval v mnohých lidech jejich stinné stránky a nadřadil nad normální občany kariéristy, zlé lidi, lidi neschopné a osoby bez empatie. Lidi, kteří by se pro osobní výhody klidně spojily i ďáblem. V podstatě sociopaty bez skrupulí.

Jednotlivci působící příkoří druhému se rodili a rodí v každé společnosti, v té totalitní i v té svobodě nakloněné. Závisí vždy na systému, kolik toho lidem kořenícím ve stinné poloze dovolí. Demokracie se takové osoby snaží omezovat a jejich škodlivé vlivy se tedy většinou neprojeví plošně a systémově.

Ovšem totalita postupuje opačně. Při shánění svých kompliců zaloví právě v nejtemnějších a nejspodnějších koutech společnosti. Vytáhne lidi ochotné udělat cokoli. Lidské bestie. A represivní režim potom vychová zlé lidi i z těch, kteří by jinak zásadně neškodili a byli by jen bez empatie.

Ve světle nedávných událostí se zdá, že duch těchto praktik nalezl novou půdu v současné politické krajině. Andreje Babiše, ačkoliv se snaží obrátit svůj vázací list agenta StB do pryč, lze bez mrknutí oka srovnat s těmi, kteří v minulosti používali právě tyto estébácké metody pro politické a osobní zisky.

Jeho uniklý e-mail to jen potvrdil. Formou i obsahem.

Foto: Image by Novinky.cz - Jan Lipavský o Babišově e-mailu

Babišův kompro e-mail

V kontextu současné geopolitické situace, kdy vazba StB – KGB, které dnes pod jiným názvem řídí Putinovo Rusko, pohrobka Sovětského svazu s jeho komunistickými ideály, představuje značné riziko, je tato paralela obzvláště znepokojující.

Když ministr Lipavský nedávno v televizní debatě označil Babiše za „bezpečnostní riziko“ ani netušil, jak brzo se toto jeho prohlášení potvrdí.

Díky následnému odhalení e-mailu, který měl zjevně sloužit k shromažďování kompromitujících informací, se ukazuje, že boj proti estébáckým metodám v politice je stále aktuální. A jak správně uvedl ministr Lipavský, pro českou společnost je výzvou odmítnout tyto praktiky jednou provždy.

Tento incident nás nutí zamyslet se nad tím, co znamená být politikem v demokratické společnosti. Je to o tom, že jako voliči musíme trvat na politické transparentnosti, odpovědnosti a respektování základních lidských práv a svobod.

A je naší společnou odpovědností odmítat jakékoli pokusy o oživení jakýchkoliv metod z doby, kdy politika byla provozována ve stínohrách strachu a manipulace.

Nyní, více než kdy jindy, musíme stát pevně na základech transparentnosti, demokracie a lidské důstojnosti. Poučme se z minulosti a odmítněme metody, které nás snaží vrátit do éry, kdy politické machinace byly vedeny na úkor obyčejných lidí.

Komunismus a jeho prodloužená ruka StB nechala svým působením padnout šanci na naplnění osobních vizí a rozvoje miliónů lidí, znechutila jim odhodlání něco v životě dokázat. Ukradla jejich vitalitu, ubila jejich tvořivost a totálně nahlodala soudné myšlení.

Odnaučila leckoho samostatně uvažovat a většinu přivedla k čekání na příkazy. Rozbila tisíce vztahů a rodin, kterým zničila budoucnost a mnoho lidí přiměla emigrovat nedobrovolně ze své domoviny. Pokud je ve vykonstruovaných procesech rovnou nezabila.

Navykla občany přijímat i sebevětší nesmysly vyřčené vrchností, a ještě ty nesmysly poníženě plnit. Odporovalo se jen tím směrem, kam strana dovolila.

A jak by to mohlo být? Dočkáme se toho, že se budeme dívat na to, kam až necháme zajít agenta StB, který je s tím vším předchozím pevně spojen? Poplivat lidskou důstojnost podobnými akcemi je pro člověka sedícího ve stínu a nechajícího za sebe dělat špinavou práci přece snadné. Dnes, stejně jako kdysi.

Když totiž politický vůdce zneužívá svoje vlastní spolupracovníky tím, že je vybízí takovýmto způsobem porušovat zásadní meze lidskosti, měl by okamžitě rezignovat. A pokud by jeho spolupracovníci za něco stáli, měli by svoje posty po tomhle „fopa“ dost rychle opustit. Jinak se stávají spoluviníky v PROPAGANDISTICKÝCH manipulacích typu CHCI MÍR - NIKDY NEODSTÚPÍM - SORRY JAKO.

A všem ostatním by se měli trochu otevřít oči. Protože co myslíte, že takovýto člověk bude příště sbírat na Vás? Už to jednou zkusil s EET. Co myslíte, že bude chtít příště?

Mít odvahu dělat, co je správné, není žádná sranda. Ale můžete se s klidným svědomím komukoliv podívat do očí. Andrej Babiš to nepotřebuje. On svýma očima před vašim zkoumavým pohledem vždycky uhne.

Nechť tento případ „kompro sběru“ slouží jako připomínka, proč je tak důležité bojovat za politiku, která je otevřená, férová a přístupná všem. Howgh.

Anketa

Měl by Andrej Babiš za StB praktiky shánění "kompra" na politické oponenty rezignovat?
ANO
88 %
NE
12 %
Celkem hlasovalo 517 čtenářů.

----------------------------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz