Hlavní obsah
Seberozvoj

Vítězství: Cvičení pro sebevědomí nebo droga?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by Pixabay

Pamatujete si, když jste se cítili jako nejchytřejší člověk v místnosti? Studovali jste, připravovali se, dokonce jste znali všechny odpovědi. Bylo to skvělé, že? Pocit nadřazenosti vás naplňoval tak, že jste až mohli vyplnit moře vlastním egem.

Článek

Ale co když je touha po vítězství nejenom cvičením, co posiluje vaše sebevědomí, ale také drogou, která vás nutí vyhrávat za každou cenu? Uvědomili jste si někdy, že vaše potřeba být vždy na vrcholu může být spíše toxická než prospěšná?

Když se totiž honíte za vítězstvím jako narkoman za svou další dávkou, riskujete ztrátu perspektivy. Váš mozek se mění v arénu, kde bojujete s imaginárními protivníky, zatímco skutečné problémy zůstávají nevyřešené. Jako když se místo opravdového řešení konfliktu snažíte ukázat, že máte poslední slovo – možná jste vyhráli jednu bitvu, ale prohráli jste válku.

Je rozdíl mezi touhou být nejlepší a nutkáním být nejlepší. První vás může motivovat k růstu a učení, druhé vás však může zničit. Zamyslete se nad tím – je vaše vítězství opravdu důležité, nebo je důležité, abyste prostě byli lepší než ostatní?

Pokud je vaše odpověď druhá, je čas si uvědomit, že největší vítězství přichází z pochopení a spolupráce, ne z dominance a ega. Takže, zkuste se na chvíli zastavit, dýchnout a zamyslet se, jestli opravdu potřebujete další dávku vítězství, nebo jestli je čas změnit recept a začít posilovat své sebevědomí jiným, zdravějším způsobem.

Možná je čas se zamyslet nad tím, odkud tahle touha soutěžit pochází. Vedli vás k tomu rodiče, kteří vás neustále srovnávali s ostatními dětmi? Inspirovali vás sportovní či filmoví hrdinové, kteří vždycky vyhráli? Nebo jste se nechali ovlivnit influencery na sociálních sítích, kteří se chlubí svými úspěchy?

Koneckonců, někdy je největší vítězství prostě být v klidu sám se sebou, a ne ve válce s ostatními.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Vítězství není všechno, ale vůle k vítězství ano.

Anketa pouze pro vás: Co vás vede k touze po vítězství?

  1. Cítíte potřebu být nejlepší kvůli tlaku z rodiny?
  2. Inspirují vás úspěšní lidé ve filmech, sportu nebo na sociálních sítích?
  3. Soutěžíte, protože vás baví výzva a chcete se neustále zlepšovat?
  4. Myslíte si, že vítězství je jediná cesta k uznání a úspěchu?
  5. Jaký je váš hlavní důvod pro to, abyste chtěli být vždy nejlepší?

Odpovědět na tyto otázky může být prvním krokem na cestě vašeho života, který jste udělali trochu jinak. A možná jste právě tím vyhráli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz