Hlavní obsah
Seberozvoj

Začít prvním krokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Mezi myšlenku a skutečnost vždy dopadá stín. Chce to hodně odvahy přijmout nový začátek. Připomíná nám, že první kroky ke změně mohou být náročné a vyžadují od nás, abychom překonali vlastní pasivní odpor.

Článek

A dát se ze stoje, klidného stoje do pohybu není zrovna snadné. Ještě těžší je vstát, když sedíte. A když se rozhodujete pro nový začátek, pro nový přístup, pak nesmíte podcenit to, jaký odpor bude tomu, co přichází jako to nové, klást vaše staré nastavení. Nevnímáte vůbec, jak moc je těžké rozhodnout se pro změnu, zejména když jsme zvyklí na stabilitu a rutinu.

A i když může být váš záměr ten nejpozitivnější ze všech, odrážíte v danou chvíli celou škálu zlozvyků. Buďte připraveni klopýtat přes překážky a jít do boje s menšími i většími démony vašeho stínu, který pokud není přijímaný, zcela rozhodně vytáhne do boje.

A tak i přes naše velké odhodlání jít novým směrem nás mnohdy udolá náš vlastní pasivní odpor. Váháme. Nejdeme a vysvětlujeme si to tak, že se bojíme udělat chybný krok. Rozhodující je vždy to, jak začneme. První krok. Je to totiž krok přes propast, rozprostírající se mezi myšlenkou a realitou našeho snu. Přes propast stínů.

A prvním krokem k tomu je pochopit, co jsme zač. Je to umění přiznat si, že rozdíl mezi tím, kde jsme a mezi tím, kde bychom chtěli být, je skutečný. A tak se nám otevře aspoň odhad vzdálenosti, jenž budeme muset překonat na svém pochodu od myšlenky k činu.

Kolik těch kroků asi bude. A někdo si potom zase sedne a někdo jde. Každý jdeme jinak. A jinou rychlostí. Asi proto spolu lidi ve vztahu nejprve „chodí“. Dnes tedy spíše nejprve leží a pak rychle běží. Od sebe. Pročpak asi?

Největší první krok musíme udělat, když ztratíme odvahu. Křižáci tomu říkali: „ztráta srdce“. Říkáte si při ní, že něco není v pořádku, když musíte začít se vším stále znovu a znovu. Pořád od začátku. Tím se nikdy nenechte odradit, protože přesně to, právě děláte. Začínat stále znovu, je jediný známý způsob, jak můžete svůj záměr, svou lásku k němu udržet při životě.

Někdy je schopnost zastavit se a poddat se únavě jedinou nadějí k tomu, učinit krok další. Je to i krok k tomu uvědomit si, že váš čas je váš a vaše vnitřní nastavení, které určuje vaši aktivitu a odpočinek se řídí vámi, a ne příkazy někoho jiného. Strávíme dost velkou část života snahou přizpůsobit se rytmům ostatních lidí. Zcela zbytečně.

To zastavení a odpočinek jsou klíčové pro získání nové energie a perspektivy. Ukazují nám, že někdy je potřeba přiznat si únavu a dát si čas na regeneraci. A my ve svém životě potřebujeme být především věrní a viditelní sami sobě.

Nesnažit se druhé uspokojovat tím, že se budeme snažit mezi ně zapadnout. A i když pracujeme pro někoho jiného, i drobné gesto, jenž nás vrací k vlastnímu sebeuvědomění, nám pomáhá držet se své vnitřní přítomnosti. Vždyť to je to, co z nás dělá člověka.

Zkuste, až budete cestou poblíž svého partnera, myslet na sebe. Zkuste si uvědomovat sebe a svou vášeň a touhu a lásku. Ne vůči němu, ale vůči sobě. Svou vlastní krásu, svou lidskost, svou hodnotu. V sobě. Svou přítomnost. Svůj krok. Zkuste si uvědomit každý svůj krok jako první krok, kterým zas a znovu vyrážíte k partnerovu srdci. Když je totiž každý krok ten první, nemůžete udělat chybný krok, ať už cesta dopadne jakkoliv. Každý bude veden vaším srdcem.

Zde je seznam praktických tipů, které mohou posloužit jako inspirace:

  1. Přijměte výzvu začít znovu: Nebojte se začít od začátku, i když to vyžaduje opustit zónu komfortu.
  2. Uvědomte si vlastní pasivní odpor: Poznejte a uznávejte vnitřní překážky, které vás brzdí v dosahování změn.
  3. Naučte se radovat z klopýtnutí: Přijměte překážky a nezdary jako příležitosti k učení a růstu.
  4. Dělejte každý krok s odvahou: Každý krok, i ten nejmenší, je důležitý. Důležité je učinit jej s odvahou a vědomím.
  5. Budujte silný vztah se sebou samým: Pracujte na svém sebeuvědomění a sebelásce, neboť jsou klíčové pro každý nový začátek.
  6. Zpomalte a naslouchejte svým potřebám: Dovolte si zastavit a naslouchat vlastním potřebám, abyste získali novou energii a perspektivu.
  7. Buďte věrní svému já: Neusilujte o to zapadnout mezi ostatní, ale buďte věrní svému pravému já a svým hodnotám.
  8. Osvojte si myšlenku trvalého učení: Přijměte, že každý den nabízí novou příležitost k učení a osobnímu rozvoji.
  9. Oslovte svého partnera s novým úhlem pohledu: Každý krok k partnerovi nechte vést srdcem a uvědomte si, že každý krok může být prvním krokem k lásce a porozumění.

Takže výzva pro čtenáře? Přemýšlejte o svých "prvních krocích": Jaký byl váš nejdůležitější první krok v poslední době? Jak vám změnil život? Podělte se o své zkušenosti a inspirujte ostatní v komentářích pod tímto článkem.

Vaše příběhy mohou být pro ostatní silným zdrojem inspirace a motivace k překonávání vlastních strachů, objevování nových cest osobního růstu a přijímání výzev života s odvahou a odhodláním. Odhodláním, které potřebujeme všichni k tomu jít dál!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz