Hlavní obsah

Pád rozhledny zvládli ústečtí záchranáři ukázkově, v Brně by se mohli učit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústečtí záchranáři zvládli zřícení rozhledny v Markvarticích přímo ukázkově. V jiných krajích ale záchranné práce pokulhávají.

Článek

Osm zraněných dětí po pádu přetížené rozhledny na obtížně přístupném místě, to je černá můra pro všechny záchranáře. Ti v Ústeckém kraji to ale evidentně zvládli ve čtvrtek v Markvarticích na jedničku. Zavolali dostatek hasičských jednotek s terénní technikou, kvalitně ošetřili a roztřídili zraněné, povolali pomoc z Prahy. Některé děti odeslali do špičkových pražských nemocnic vrtulníkem, ty v méně závažném stavu ošetřili ve svých krajských nemocnicích v Děčíně a v Ústí.

Jejich postup docela kontrastuje s tím, jak se zachovali jihomoravští záchranáři při nedávné srážce autobusů u Brna. I k této hromadné nehodě sice přijel dostatečný počet záchranářů, všechny zraněné ale rozvezli do nemocnic v rámci Jihomoravského kraje - a ještě se tím pochlubili. Brňáci tak nevyužili špičkové traumacentrum v Olomouci ani velkou okresní nemocnici v Prostějově, kam je to po dálnici kousek. Raději zahltili místní nemocnice, kde jejich ředitel mluvil o „masakru“.

Vypadá to, jako by na Moravě místní záchranáři jeli v nějaké tajné hře „své zraněné si necháme, do jiného kraje je nedáme“. Docela to připomíná poslední nehodu vlaku s kamionem ve Studénce, kdy zranění cestující vytížili nemocnice v Moravskoslezském kraji. Vrtulník tamní záchranky několikrát pendloval mezi místem nehody a Ostravou, ale nedaleké traumacentrum ve fakultní nemocnici Olomouc opět zůstalo nevyužito. To samé platí i pro vrtulník olomouckých záchranářů. I tehdy se ale Ostraváci chlubili, že ošetření všech zraněných zvládli výhradně vlastními silami.

My ale nechceme být obětí krajské hrdosti nebo dokonce rivality. Pokud by se kdokoliv z nás přimotal do hromadného neštěstí, určitě bude požadovat nejlepší dostupné ošetření ve specializovaném traumacentru, a to bez ohledu na hranice regionu. Možná ale stejně skončí v přeplněné lokální nemocnici.

Tady je řada na ministru zdravotnictví Válkovi, aby si pozval šéfy některých krajských záchranek na kobereček a důrazně jim vysvětlil, že v téhle malé zemi si na hranice krajů nehrajeme. Zdraví pacientů musí mít příště přednost před Velkým Egem některých zdravotnických papalášů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám