Článek
Začíná to nenápadně. Nejprve vás zasypou radami, jak ušetřit na jídle. Pak přijdou recepty, které mají „zachránit váš rozpočet“, a nakonec zjistíte, že si nemůžete dovolit ani to jídlo, na kterém jste měli šetřit.
České rodiny už dávno vědí, že zdravá a pestrá strava je jen pro horních deset tisíc. Ryby? Luštěniny? Čerstvé ovoce? Skvělá volba, pokud se zrovna nerozhodnete zaplatit nájem nebo elektřinu. A tak děti místo vyváženého jídla dostávají k obědu osvědčené menu chudoby: těstoviny s čímkoliv, co je po ruce. Nejčastěji kečup.
Školní jídelny se sice snaží o zdravější vaření, ale děti to nejedí. Jak by taky mohly? Celé dětství jsou zvyklé na chutě instantních pokrmů, umělých dochucovadel a levných polotovarů. Rodiče si nemohou dovolit experimentovat. Kdo by riskoval, že dítě nechá jídlo netknuté a večer stejně sáhne po rohlíku?
A tak se kuchaři zoufale snaží najít nové úsporné varianty. Co třeba špagety nahradit žížalami? Jsou přece bohaté na bílkoviny a rostou zdarma v každé zahradě! A kečup? No, pokud se při krájení někdo řízne, přírodní ingredience jsou vyřešeny. Ozdobíme to listem pampelišky a máme dokonalé bio-menu!
Ale vážně: je normální, že v zemi, která má pole, sady a farmáře, se kvalitní jídlo stává luxusem? Že se místo systémových změn raději předhazují rady, jak jíst za dvacku? Možná bychom se měli ptát, proč se z běžné stravy stává boj o přežití. Protože jestli to tak půjde dál, recepty na dušenou trávu budou brzy hitem sezóny.