Hlavní obsah

Naučit se jazyk nestačí. Na co před studijním výjezdem do zahraničí nezapomenout?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Výjezd do zahraničí v rámci studia je lákadlem pro mnohé: podle Evropské unie využilo programu Erasmus od jeho založení už více než tři miliony evropských studentů, a to ať už se jedná o studentské či doktorské pobyty nebo třeba pracovní stáže.

Článek

Statistiky potvrzují, že čerství absolventi, kteří během studia vyjeli na zahraniční studijní pobyt či stáž, najdou po dokončení studia práci rychleji než absolventi, kteří na výjezdu v zahraničí během studia nebyli. Schopnosti a dovednosti nabyté během výjezdu v zahraničí ve svém zaměstnání uplatní 9 z 10 absolventů.

Pro ty, kteří chtějí vycestovat, začíná období, kdy se musí rozhodnout, zda by vyjeli raději do Evropy nebo mimo ni a o jaký druh pobytu se bude jednat. Přípravy na pobyt totiž nezaberou týden, a přestože univerzity vyjíždějícím s přípravami pomáhají, nemalá část povinností zůstává na studentovi samém.

Pravděpodobně většinu cestujících napadne, že je třeba umět jazyk, kterým se hovoří ve zvolené zemi. Stejně tak důležité je ale zajistit si vhodné pojištění nebo pomyslet na zřízení cizoměnového účtu.

Jelikož vlastnit pouze kartičku evropského pojištění často nestačí, je záhodno, aby si cestující pojistili svou cestu ještě jinak, a to ať už se chystají na pracovní stáž nebo studijní pobyt. Návštěva lékaře se totiž pro studenta může stát velmi nákladnou. „S Evropským průkazem pojištění má cizinec v zemi Evropské unie sice nárok na ošetření jako její místní obyvatelé, nicméně stejně jako občané těchto zemí musí hradit také spoluúčast. A ta je většinou významně vyšší, než na jakou jsme zvyklí doma,“ upozorňuje Eva Svobodová, tisková mluvčí UNIQA. Kromě toho jsou na území většiny států Evropské unie také kliniky a zařízení, která jsou plně komerční, tedy nemají takové pokrytí smlouvami s pojišťovnami, jako státní nebo univerzitní zařízení. Tam je tedy třeba platit plnou cenu a to samé platí i pro zařízení mimo země Evropské unie. A právě před těmito platbami chrání komerční cestovní pojištění sjednané před odjezdem.

Současně nejcílenější a nejvýhodnější pojištění pro studenty nabízí společnost ISIC spolupracující s pojišťovnou Uniqa, ve které může student vybrat z několika variant: roční cestovní pojištění pro opakované výjezdy, kdy každý výjezd může trvat až 45 dnů, dále pojištění na dlouhodobé studijní pobyty a Erasmus pro Evropu, pro svět bez USA a Kanady, anebo pro celý svět včetně USA a Kanady. „Cena pojištění na takový pobyt je od 2 450 korun do 9 300 korun a jsou v něm zahrnuty léčebné výlohy, repatriace, úrazové pojištění, zachraňovací náklady a případně vyslání opatrovníka. Nejdražší je teritorium celý svět včetně USA a Kanady, což jsou z pohledu léčebných výloh a repatriace dvě nejdražší destinace,“ říká Eva Svobodová z UNIQA s tím, že většina studentů si dále připojišťuje zejména odpovědnost za škodu či újmu na zdraví v cizině a také nebezpečné a zimní sporty, které hodlají provozovat. „Tato připojištění vyjdou zhruba na další tisícovku,“ dodává Svobodová.

Mladí lidé mohou dále využít i pojištění pro programy Work&Travel nebo brigády v zahraničí, kde se platí podle délky pobytu a destinace.

Cizoměnový účet s nabídkou aktuálního kurzu

Další výhodnou a u některých škol často také nezbytnou součástí příprav je zřízení cizoměnového neboli devizového účtu, což je běžný účet vedený v cizí měně. Například na Masarykově univerzitě jde u jeho zřízení pouze o doporučení. „Masarykova univerzita umožňuje výplatu stipendia v českých korunách na korunový účet vedený u jakékoliv banky v ČR, přičemž částka přidělené finanční podpory je převedena dle aktuálního měsíčního kurzu Evropské komise a v českých korunách zaslána na účet studenta nebo v eurech na eurový účet vedený u jakékoliv banky v Evropské unii,“ říká Nikola Maráková z Centra zahraniční spolupráce Masarykovy univerzity. Právě kvůli měnovým kurzům se ale účet ve chvíli, kdy je třeba řešit mezinárodní platební styk, vyplatí mít, jelikož převod z české koruny na jakoukoliv cizí měnu a opačně, je pro klienta většinou nevýhodný a při vyplácení stipendia tak může docházet ke kurzovým ztrátám.

Přestože si navíc české banky sice ve většině případů neúčtují za platbu kartou v zahraničí žádné poplatky, je dále zapotřebí si při platbách u zahraničního obchodníka dávat pozor na takzvanou Dynamic Currency Conversion (DCC), což je služba, která převádí při platbě v zahraničí cizí měnu na měnu účtu daného klienta a tento směnný kurz nemusí být vždy výhodný. A navíc se k přepočtu mohou přidat i další poplatky.

Tomu právě cizoměnový účet předchází a navíc také nabízí možnost zjistit si předem nabídku aktuálního kurzu. Zřízení takovéhoto účtu dnes nabízí již většina bank, nicméně za odlišných podmínek. U některých z nich si jej například může klient sjednat zdarma, jinde musí za jeho vedení platit poplatek. Zdarma je jej možné vést například u Fio Banky, Banky Creditas anebo Moneta Money Bank. „Nabízíme zřízení účtů v eurech nebo amerických dolarech,“ uvádí Zuzana Filipová, ředitelka komunikace Moneta Money Bank s tím, že díky online Směnárně v mobilní aplikaci Smart banka získají klienti také výhodný směnný kurz. „Klient jednoduše ze svého účtu v českých korunách převede peníze na svůj cizoměnový účet a k platbám v zahraničí následně používá svou cizoměnovou virtuální či tradiční plastovou platební kartu bez jakéhokoliv dalšího kurzovního rozdílu,“ dodává Filipová.

Ať už se tak jedná o výhodné cestovní pojištění anebo cizoměnový účet, mohou tyto tipy nakonec studentům ušetřit nemalé peníze, což se vzhledem k celkovým nákladům na výjezd zcela jistě hodí. „Letos v lednu jsme například z pojištění na kartě ISIC hradili úraz studenta v Portugalsku při jízdě na skateboardu s dislokací holenní kosti, nutnou operací, hospitalizací a následně leteckou repatriací na stretcher lehátku do Česka. Událost vyšla pojišťovnu na 300 000 korun,“ zmiňuje kupříkladu Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz