Hlavní obsah

Pohřbívání do země je na ústupu. Zájem o kolumbária roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cidemat Hranice

Pozůstalí žádají stále častěji pro zesnulé příbuzné zpopelnění a uložení v kolumbáriu. Samotný pronájem kolumbárního okna vyjde oproti klasickým hrobům dráž, cenu však již nezvyšují další nezbytné výdaje.

Článek

V roce 2021 v České republice zemřelo rekordních téměř 140 tisíc lidí, nejvíce od konce druhé světové války. Volných míst pro zesnulé má ale většina hřbitovů zatím dostatek. Například na brněnských hřbitovech je v současnosti okolo 7 300 volných míst plus rezervy samotných hřbitovů, dalších téměř 700 míst je v Brně k dispozici v kolumbárních oknech. „Snažíme se na hřbitovech nabídnout různé formy pohřbívání, nabízíme pohřby do země, hrobky, urnové hroby, kolumbária, rozptylové nebo vsypové loučky, ukládání uren do květinových záhonů či ke kořenům stromů. Obecně je větší zájem o kolumbária, přibližně 80 % lidí preferuje kremaci před pohřbením do země,“ uvádí Alena Říhová, ředitelka správy hřbitovů města Brna. Město má 11 hřbitovů s přibližně 100 000 místy, největším je Ústřední hřbitov, kde je kolem 80 000 míst.

Také v Plzni, kde je umístěno nejdelší kolumbárium v České republice, se s nedostatkem volných míst pro zesnulé nepotýkají. „Kapacita hřbitovů je v současné době dostačující, udržujeme ji jak rozšiřováním prostor, tak i výstavbou kolumbárií. Poptávka po hřbitovních místech je v současné chvíli standardní, není zvýšená oproti minulým rokům. Výrazně žádanější variantou pozůstalých je zpopelnění se zhruba 95 % oproti klasickému pohřbívání,“říká Hana Kocourková ze Správy hřbitovů a krematoria města Plzně. Ústřední hřbitov v Plzni má rozlohu 12 hektarů, do velkého kolumbária je možné v jednom tisíci výklenků ukládat až čtyři tisíce uren. Nedávno se zde rozhodli mimo zavedené způsoby nabídnout i pohřbení ke kořenům stromů, které je v Česku stále poměrně ojedinělé.

Jsou ale také hřbitovy, kde s volným místem bojují. Například kapacita kolumbárií ve Znojmě je již vyčerpaná, a to jak na Centrálním hřbitově, tak na hřbitově Louka. „V loňském roce proběhlo v obřadní síni na Centrálním hřbitově 451 rozloučení, z toho klasických pohřbení do země bylo pouze 68. Výrazně tedy převládá zpopelnění s následným rozptylem, případně uložením do kolumbárií nebo urnových hrobů. V současné době je na Centrálním hřbitově 1240 urnových hrobů a na hřbitově v Louce 340 urnových hrobů,“upřesňuje Simona Chmelíková z Městského úřadu Znojmo. Na Centrálním hřbitově jsou plně obsazena také hrobová místa pro klasické pohřbení a hřbitov už není kam rozšiřovat. Město proto plánuje budovat nová kolumbária pro následné zřízení urnových hrobů na hřbitově v Louce, kde dosavadních 180 míst bylo vybudováno v posledních 4 letech.

Vysoký zájem o zpopelnění potvrzují také samotní výrobci kolumbárií a hřbitovních náhrobků. „Vloni jsme velkých kolumbárií realizovali sedm, což byl zatím největší počet. Když jsme v 90. letech začínali s dodáváním kolumbárií na hřbitovy, měli jsme poptávku po zhruba jednom velkém ročně, v posledních letech je průměrná roční poptávka po 3-5. Loňský rok byl tak dalším navýšením, které souvisí s vyšší poptávkou po zpopelnění. Poptávku po zbudování kolumbárií dostáváme zpravidla od měst, pod která správy hřbitovů spadají, záleží tedy i na plánování samotných obcí. Nejčastějším výrobním materiálem je teraco, jehož základem je kamenivo různých frakcí, barev a tvarů, proto i finální povrch je přírodní a odolný. Nároky na údržbu jsou nízké a jsou snadno proveditelné. Pro svou pevnost, stálost, přírodní původ a nízké pořizovací náklady jsou teracové prvky na hřbitovech používány už dlouhodobě,“ říká Radek Hlavinka ze společnosti Cidemat Hranice. Dodává, že kolumbária i hřbitovní náhrobky je vhodné udržovat pomocí impregnačních prostředků na přírodní kámen. Pečlivé umytí náhrobků a teracových prvků a jejich následnou impregnaci doporučuje provést alespoň každých pět let, vlivem kyselých dešťů a velké prašnosti v posledních letech totiž materiál „zachází“.

Desetiletý pronájem místa v kolumbáriu stojí průměrně od 3 do 5 tisíc korun, v ceně je zpravidla také deska s údaji o zemřelém. Oproti tomu pronájem klasického hrobu o velikosti jeden metr čtvereční vyjde přibližně o polovinu levněji, k ceně je ale třeba započítat další náklady jako náhrobek, krycí desky nebo betonový rám, což může vyjít na několik desítek tisíc korun. Cena zároveň stoupá s velikostí hrobu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kolumbárium

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz