Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidovky se vrátí. O tom nebudiž pochyb

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Hladík

Takto vypadal český reportér v terénu na začátku 90. let, v tomto případě já.

Lidovky se vrátí. Oddech jim jen prospěje. Nemusí to nutně trvat 40 let než všichni, co jsme do nich psali, pomřeme. Stačí, když čas zahladí stopy chaosu, nevýraznosti, kuplířství a nekonečných resuscitací.

Článek

Stačí, když pískoviště s rozšlapanými bábovičkami někdo přeorá a chvíli na něm poroste býlí nebo bude přespávat bezdomovec. Teprve, až půjde kolem jurodivý člověk a řekne: Zde by měly kvést růže! Probudí se lidovky opět k životu.

Nebo jinak. Osvícený miliardář otevře šuplík, předpokládám, že miliardáři mají taky šuplíky, a překvapeně spatří „papíry od lidovek“. Už dávno zapomněl, že má ve svém portfoliu i toto dědictví, kterému bohužel příliš nerozumí. Ale zrovna včera se zase potkal s kamarádem z dětství, kdysi slavným, dnes spíš jen bludným komentátorem, a právě včera mi ho bylo obzvlášť líto. Dám mu lidovky! Rozsvítí se nad miliardářem charitativní svatozář. A on si je udělá úplně podle sebe! Jak si vždycky přál, když jsme byli malí!

Potulný komentátor si druhý den zapálí o něco lepší doutník než vždycky a udělá pár prvních poznámek, jak by měly rozmražené lidovky vypadat.

- V kanceláři šéfredaktora se bude kouřit. Jako kdysi v redakci na Václaváku.

- Bude to deník, který nebude mít žádný názor. Ani pravý, ani levý, ani středový, ničí. Názor má mít člověk, ne deník nebo lokomotiva.

- Bude to deník, který budou psát chytří a vzdělaní novináři pro chytré a vzdělané čtenáře, případně pro ty, kteří by jimi rádi byli. Nic mezitím.

- Bude to deník, který budou vytvářet silné a nepřizpůsobivé osobnosti. Kdo s čímkoliv vysloví neobhajitelný souhlas, bude okamžitě vyhozen.

- Nebude se trpět žádný myšlenkový balast, žádné texty jen pro zaplnění stránek. Slogan „Chytří pro chytré“ bude základní mantrou.

- Většina obyvatel této země nesmí novým lidovkám příliš rozumět.

- V těchto novinách nebude žádná inzerce, ani celostránkové fotografie. Vizuál bude silně konzervativní, žádná expresivní grafika, jen staré dobré fonty a zalamování v duchu Journal des Debats nebo Allgemeine Zeitung z roku 1814. Na první pohled se nové lidovky většině lidem nesmí líbit. Kdo se odhodlá ke druhému pohledu, je ten pravý čtenář.

- Lidové noviny nebudou mít žádné zpravodajství. V době internetu je to zbytečnost. Chytří lidé stejně vědí, co se děje. Víc je zajímá, co si o tom, kdo myslí, jaké to může mít dopady pro kosmologii, futurologii, obezitologii a peněženku.

- Nové lidovky nebudou pěstovat žádnou komunální investigativu. Každý moudrý člověk ví, že co svět světem stojí, část lidí krade a krást bude, a není proto rozumný důvod si myslet, že nějaký článek zabrání tomu, aby se kradlo i v politice. Duchovní investigace bude na druhou stranu velmi vítaná.

- Lidové noviny nebudou na internetu. Když je otevřete, zašustí to a zavoní tiskařskou černí. Ještě se budou chvět po rotačkové masáži.

Budoucí šéfredaktor odklepl popel z dlouhého havana a na chvíli se zasnil. Byl se svým konceptem velmi spokojen. Kontroverzních nepřizpůsobivých, přitom erudovaných autorů je v této zemi dost a dost. Jen jsou příliš rozptýleni. Zbytečně plýtvají svým talentem na kořenění jinak nudných mediálních projektů. Když se jejich síla a třesk soustředí na jednom místě, v redakci s potrubní poštou a bez namistrovaného příručkového manažera, omráčí nové lidovky veřejnost. Samozřejmě tu chytřejší veřejnost. O jinou nejde. A pak šéfredaktor v očekávání připsal ještě dvě věci.

- V každém čísle musí být minimálně jeden článek o lékárnících a lékárnách.

- V redakci lze beztrestně poslat kohokoliv z jakéhokoliv důvodu kamsi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám