Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nejsou nudle jako nudle

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdenka Fridrichova St

Těstoviny

Dobře uvařené těstoviny mohou povzbudit „hormon štěstí“.

Článek

Makarios znamená ve starořečtině „šťastný“. Z tohoto slova je odvozen výraz pro makaróny, prapůvodce všech těstovin. Znali je už lidé v antice, kteří se po nich cítili prý šťastní. Lidský mozek skutečně reaguje na komplex uhlohydrátů v nudlích vylučováním serotoninu, což je hormon štěstí.

Dnes existuje na 300 rozdílných druhů těstovin, které mají mnoho nejrůznějších forem. Jsou zakroucené do spirálky, ploché, duté apod.

Usušené se výborně skladují. Na suchém, tmavém místě vydrží až tři roky. Přesto bychom je měli sledovat, neboť mohou změnit svou chuť a zatuchnout. Zatímco vaječné těstoviny jsou i po třech letech ještě výborné, celozrnné bychom měli skladovat maximálně půl roku.

Perfektní nudle bychom měli vařit tak, aby nebyly ani tvrdé, ani příliš měkké.

Doba vaření se pohybuje mezi osmi a dvanácti minutami. Ale nejen čas je rozhodující. Těstoviny by ve vodě měly plavat. Platí, že na sto gramů těstovin uvaříme jeden litr vody, pak do ní přidáme polévkovou lžíci soli a znovu uvedeme do varu. Teprve potom přidáme těstoviny do vařící vody a zamícháme dřevěnou vařečkou. Nikdy nelijeme olej do vody a nikdy je nezalíváme studenou vodou. To nemají nudle rády.

Uvařené těstoviny necháme okapat na sítu a hned podáváme. Italové říkají: „Host by měl čekat na těstoviny - ale nikdy naopak!“. Jinak budou nudle nešťastné…

Ke každé těstovině patří určitá omáčka. V Itálii berou všichni fajnšmekři tyto kombinace naprosto vážně. Špagety s masovou omáčkou? V Itálii je to důvod k rozvodu! Kdyby italská žena naservírovala dlouhé uzounké špagety s vegetariánskou rajčatovou omáčkou, byla by to hotová pohroma.

Makaróny

jsou asi 24 centimetrů dlouhé duté trubičky. Pocházejí z Palerma. Před varem se přelomí v polovině a při jídle se natáčejí na vidličku. Do vnitřku trubičky se nasaje tomatová nebo gulášová omáčka. Makaróny jsou výborné také zapečené jako nákyp s mozzarellou, zeleninou a salámem.

Špagety

jsou oblíbenými těstovinami všech dětí. Nejlépe chutnají klasicky s rajčatovou omáčkou nebo s olejem a česnekem a chilli papričkami. V Itálii se připravují spagetti carbonara, pouze s vajíčkem a bez smetanové omáčky. Spaghettini jsou slabší.

Farfalle

vypadají jako mašličky nebo motýlci. Výborně se hodí k lososu a plodům moře, smetanovým omáčkám a jemné zelenině. Lze je použít i na nudlový salát. Malinkým se říká farfalline, velké jsou farfallone.

Ruote

se podobají kolečkům od vozu. Přidávají se do polévek, protože zadržují díky tvaru hodně vlhkosti. Hodí se i na nudlový salát s hráškem.

Tagliatelle

se prodávají jako malá zatočená hnízda plochých nudlí. Vaječné těstoviny mohou být i zelené nebo červené. Barví se špenátem nebo rajským protlakem. Tagliatelle chutnají skvěle se smetanovými omáčkami, lanýži, houbami a gorgonzolou. V Itálii také se sekaným masem alla bolognese (boloňskou omáčkou).

Krauselli nebo radiatori

mezi jejich malými vroubky se výborně zachytí všechny druhy omáček.

Orechitte

vypadají jako malinké naběračky bez držátka, ve kterých se hromadí omáčky všeho druhu, hodí se i k zelenině a salátu.

Conchiglie

mají tvar minimušliček, které jsou ideální pro nekompaktní omáčky, protože se v nich dobře drží.

Penne

našikmo nakrájené krátké trubičky, které do dutého prostoru nasají hodně omáčky, a proto se podávají k ostrým omáčkám all arrabbiata. Povrch těchto nudlí může být buď hladký, nebo vyrývaný.

Gnocchi

jsou malé knedlíčky nebo také noky, připravené z bramborového těsta.

Pomocí těchto přístrojů vyrábím domácí těstoviny:

Foto: Zdenka Fridrichova St

Těstoviny

Více informací naleznete třeba v těchto kuchařkách:

Foto: Zdenka Fridrichova St

Kuchařky

Zdroj: Nedělní Blesk, 27. dubna 2003

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz