Hlavní obsah
Knihy a literatura

Zdivočelá země patří mezi knihy, které by si měl přečíst každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Zdivočelá země

O druhé světové válce a o období Protektorátu bylo napsáno snad vše. O to méně knih se věnuje dění bezprostředně po ní. Výjimku představuje dnes již kultovní Zdivočelá země.

Článek

Jistě všichni znáte seriál České televize, tak děj jen v krátkosti. Letec Antonín Maděra se po 2. světové válce vrací do rodného Svatého Štěpána, jen aby zjistil, že válka má svou dohru a noví přistěhovalci přišli spíš loupit, než osidlovat.

Spisovatel a překladatel Jiří Stránský Zdivočelou zemi napsal již na začátku sedmdesátých let, ale vyjít mohla až po revoluci. A není divu. Jedná se o silně prodemokratickou knihu, která upozorňuje na to, že lidé se k sobě nechovali hezky, ať už patřili k nacistům nebo komunistům. Že jim vždycky šlo jen o to, aby se oni měli líp než ti druzí. Oproti nim je postavena partička idealistů v čele s Maděrou, který si s ostatními „kauboji“ hraje na Divoký západ.

A právě na hlavní postavě Maděry stojí celý román. Nechtěl být hrdinou, jen je do toho jaksi natlačen okolnostmi. Proti své vůli přijímá jak šéfovskou roli, tak roli otcovskou a přes své pochyby si v ní vede dobře. Může se s ním identifikovat úplně každý. Vždyť kdo jako mladý nechtěl odejít někam na konec světa, být volný, nezávislý a starat se jen o koně.

Musím říct, že já seriál znám a mám ho ráda. Občas mi to bylo i ke škodě, protože jsem si podle popisu ty postavy představovala vizuálně trochu jinak. Ale postavy Stránského knihy dýchají a uvěříte jim úplně vše. Skvěle vykreslené charaktery zasazené v prostředí, které každý zná. Ovšem v době, která byla vymknuta z kloubů.

Místy mě až mrazilo, protože jsem věděla, co bude následovat. Že obyvatelé statku dokázali své místo v životě vybojovat jen na krátkou dobu, po níž přijdou na dlouhá desetiletí jenom rány a utrpení. Skvěle to myslím vystihl text k druhé sérii Zdivočelé země, kde Marta Kubišová zpívá: „Proč jen mou zem, tak zkouší Bůh?“ Ale o tom je pokračování knihy s názvem Aukce.

Kniha se od seriálu mírně liší, takže i pokud seriál znáte jako své boty, nemusíte se bát, že by bylo po prvku překvapení. Je pravda, že na rozdíl od seriálu je poněkud těžké od sebe odlišit jednotlivé postavy „kaubojů“, což bylo ještě umocněno tím faktem, že jsem knihu poslouchala v audioverzi od vydavatelství OneHotBook. To je ale asi jediná výtka, kterou vůči verzi namluvené Markem Holým mám. Jeho hlas lahodil uchu a události podával tak přesvědčivě, jako bych je prožívala spolu s protagonisty.

Za mě jednoznačně 5*/5*

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: jste fanouškem dobrodružné literatury a toužíte vědět, jak to v polovině 40. let v českém pohraničí vypadalo.

NEČTĚTE TO, POKUD: nečtete knihy. Jinak ji doporučuju každému. I v audioformě.

STRÁNSKÝ, Jiří. Zdivočelá země. [Praha]: OneHotBook, 2021.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz