Hlavní obsah
Názory a úvahy

Žena v domácnosti? Sodoma Gomora!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Těžko si představit více šokující scénář, než že chlap vydělává peníze a žena se stará o domácnost a děti. Zpátečnické, machistické, zpátky na stromy, fakt! Co může být horšího?

Článek

Doba jde dopředu. Rychle. Ani nemrknete a tradiční uspořádání světa je fuč a konzervativní hodnoty začínají být vytlačovány těmi pokrokovými. Rodina už nejsou otec, matka, děti, pohlaví nemáme dvě, toalety máme troje a rozdíl mezi mužem a ženou je vlastně jen v genitáliích, což už dneska ale taky nepředstavuje žádný problém, přeoperujeme. Abyste mě nepochopili špatně. Já jsem za svobodu. V pohodě. Jen si všímám, že změny ve společnosti oproti historii probíhají dost rychle a pozvolna se normou stává to, co bylo dříve jen těžko představitelné. A proto zapomínáme, že svět dokázal hezkých pár tisíciletí fungovat i „postaru“. Tím netvrdím, že všechno bylo dobře. Ale asi nemůžeme ani prohlašovat, že úplně všechno bylo špatně.

Tradiční model není vždy nutně špatný

Něco, co bylo před několika desítkami let celkem běžné a během historie standart, je dnes posuzováno jako mimo mísu. Muži se bouří, že by si ženy neměly válet šunky doma, vždyť jejich matky a babičky taky zvládaly zaměstnání i domácnost, a to neměly robotický vysavač, sušičku a pampersky, ženy se zase jako lvice rvou o své právo jít do práce a genderové kvóty v Evropském parlamentu. A ano, jen ať ženy chodí do práce. Ale proto nemusíme klasický model rodiny nutně vidět jako diskriminační. Třeba to dotyčným vyhovuje. Druhá věc je, že společnost došla do bodu, kdy chlap rodinu ve většině případů neuživí, takže otázka ženy v domácnosti není ani na stole, ale kdyby NÁHODOU na stole byla, tak proč ne?

Klasická představa ženy v domácnosti - zajetý stereotyp líné, nezajímavé zlatokopky

Žena v domácnosti je líná. Parazituje na svém muži, který si stejně v práci dřív či později nabrnkne nějakou zajímavou sekretářku, protože ta s ním místo o dětských kroužcích a čisticích prostředcích může hlubokomyslně diskutovat o kvalitě kávy z firemního kávovaru nebo skladových zásobách toneru do tiskárny. Žena v domácnosti zahazuje svůj život a své schopnosti, už nikdy nenajde dobrou práci, okrádá stát a nebude mít žádný důchod. Žena v domácnosti je neinteligentní, nesympatická a nezajímavá, bez zájmů a koníčků. Celý den stráví na telefonu nebo před televizí. Ve 43 letech skončí sama. V lepším případě jí muž nechá dům, v horším půjde do bytu. A bude dělat v dole. No dobře, tak někde vy výrobě, na tři směny.

Inovativní představa ženy v domácnosti - naplněná, aktivní

Žena v domácnosti nečeká, co se jí daný den přihodí, má plán, má systém. Zvládne se postarat o všechno, stíhá. Má dostatek času na děti, na domácnost i na svůj rozvoj. Buduje podnikání, částečně pracuje nebo se vzdělává. Je šťastná, dělá to, co jí naplňuje. Její muž je šťastný, protože se z náročné práce (kdyby neměl náročnou práci, tak zřejmě rodina nemá prachy na to, aby žena byla doma, takže proto z náročné práce) vrací domů, kde všechno funguje.

Je to individuální

Teď jsme si představili dva pohledy. Jeden hodně negativní, druhý hodně pozitivní. Všechno je to o tom, co dané rodině vyhovuje. Každý si to naštěstí může zařídit, jak chce. Ale já jen nabádám, že se na ženy, které jsou doma (přitom mnoho z nich alespoň trochu pracuje, jen to nevíme), nemusíme dívat jako na neschopné chudinky. Některé jistě jsou, ale takové se najdou i mezi ženami zaměstnanými, netvrďte mi, že ne. A už vůbec nemusíme úspěch ženy měřit tím, jak moc trpí, jak moc dře a jak moc nestíhá. To není asi meta, ke které chceme směřovat. A ruku na srdce. Která žena s rodinou a bez kariéry (tzn. prostě jen chodí do práce) by nebrala všemi deseti třeba takový poloviční úvazek? Naproti tomu muž by o něj asi tolik nestál, kdyby to pro něj znamenalo vozit děti na kroužky, dělat s nimi úkoly, uklidit dům nebo uvařit večeři, o výrobě karnevalového kostýmu nebo tematického občerstvení do školky ani nemluvím.

Nehleďme skrz prsty

Nemůžeme předstírat, že všechno „staré“ je špatné a že muži a ženy jsou stejní. Buďme stejně otevření ke konzervativním hodnotám jako k těm liberálním. Když už máme tu svobodu. Myslím, že ztráty volebního práva se bát nemusíme. Tak na ženy, které rodina naplňuje, a jejichž muži to oceňují, nehleďme skrz prsty. Mají svou cestu. Stejně jako vrcholové podnikatelky, manažerky nebo sportovkyně.

Možná se mě v komentářích zeptáte (nebo mi rovnou vynadáte), proč o tom píšu, když tohle přece vůbec není problém, zvlášť, když dneska matky prokrastinují na rodičáku div ne do puberty, ale já vám upřímně řeknu, je to tak trochu tabu. Muž otec, který dobrovolně hodně pracuje, stejně jako žena, která zůstane doma, obojí je divné, skoro až nepřijatelné. Příliš tradiční. Příliš něco. Tak to vnímám já. Protože celé mé okolí mi odpočítává měsíce do konce rodičovské dovolené. Jako by jiná cesta, jak pracovat než podepsat úderem třetího roku nejmladšího dítěte pracovní smlouvu, ani neexistovala.

No, asi vás ani nebudu muset moc pobízet, každopádně, co vy na ženy v domácnosti? A slušně prosím, jsou to jen moje a vaše názory. 😊

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz