Hlavní obsah
Věda

Je náš vesmír plochý? A co to vlastně znamená? A kam se rozpíná?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA

Tvar a rozpínání vesmíru (dotaz č. 114)

Dnes končí Světový týden vesmíru a leckoho může napadnout, zda si vůbec můžeme tvar našeho vesmíru představit. Na problém se podívaly Marie a Helena.

Článek

Dotaz

Četl jsem, že náš rozpínající vesmír je plochý. Co si pod pojmem „plochý“ mám představovat? Vypadá snad jako placatá palačinka, nebo nafouklý balon a uvnitř není nic? A další dotaz – když se rozpíná, tak kam, do čeho, když je tam nic? Tak to nic my utiskujeme a ono se to scvrkává? Že bychom utiskovali a scvrkávali jiný vesmír?

Odpověď

Vědci se stále nemohou shodnout, zda je náš vesmír je plochý (např. [1]), nebo souvislý ([2]).

Plochý vesmír si můžeme představit takto – když se vydáme vesmírnou lodí jedním směrem, neočekáváme, že bychom někdy znovu dosáhli svého výchozího bodu. Oproti tomu kdyby byl vesmír zakřivený jako koule, mohli bychom obletět vesmír a vrátit se do svého výchozího bodu, stejně jako při pohybu na povrchu Země.

Druhá otázka. Vesmír se nerozpíná do ničeho, podle současných teorií (a současná technologie nám nedokáže ukázat, co se nachází za horizontem vzdáleným 46 miliard let). Spíše se časoprostor natahuje. Je to podobné, jako když nakreslíme dvě tečky vedle sebe na nenafouknutý balónek a poté ho nafoukneme. Ty dvě tečky se od sebe vzdálí, ale nevznikne žádný „nový“ materiál balónu.

Pokud jde o to, jestli expandujeme do jiného vesmíru, existuje teorie multivesmíru, ale tato v současnosti také nelze prokázat či vyvrátit.

Za Zeptej se vědce Monika & Helena

Mgr. Monika Pikhartová, University of Amsterdam (Fyzika a astronomie), nyní v GfK

Helena Lefebvre, Univerzita Royal Holloway v Londýně, CERN

Zdroje

[1] https://arxiv.org/pdf/2002.06892.pdf

[2] https://arxiv.org/abs/1911.02087

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz