Článek
Dotaz
Škodí nám, když sníme teplý koláč z trouby? I když běžně teplá jídla jíme? Nebo je to jen babská povídačka?
Odpověď
Co se teplých koláčů a dalšího pečiva týče, doporučení našich babiček se týkalo kynutých těst, tedy těch, která obsahují kvasnice/droždí. Domnívaly se totiž, že kvasnice mohou pracovat i po vyjmutí z trouby, a způsobí tak nadýmání a bolest břicha.
Ve skutečnosti jsou však kvasnice během pečení usmrceny. Ke kvašení po vyjmutí z trouby tedy nadále nedochází, a tak ani nemůže pokračovat v našem těle po snědení teplého pečiva. Podle dostupných informací začínají kvasnice během pečení umírat již při cca 55 °C a k jejich úplnému usmrcení dochází při 60 °C.
Stejně jako u jiných potravin i zde však platí, že trávení a tolerance různých jídel je individuální záležitostí. Pokud máte tedy vyzkoušené, že vám teplé pečivo nedělá dobře, raději se mu vyhněte.
Nám ostatním při jedení buchet, koláčů či chleba čerstvě vytažených z trouby pak hrozí maximálně to, že si spálíme pusu.
Za Zeptej se vědce odpovídala Anna
Ing. Anna Keclíková, NTK – Národní technická knihovna
Zdroje
[1] Naše babičky
[2] https://bakerpedia.com/processes/yeast-kill/
Anketa
Zeptej se vědce
Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.