Hlavní obsah
Věda

Nech ten koláč vystydnout, bude tě bolet břicho! Nebo nebude?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Odintsov, Pexels

Teplý koláč a břicho (dotaz č. 166)

„Nech ten koláč vystydnout, bude tě bolet břicho!“ pravila babička, když neodolatelná vůně zaplnila kuchyň. Ať už koláč, nebo buchty, jíst je teplé bylo pro řadu z nás spjato se strachem z trávicích obtíží. Anička vám dnes sdělí, co je na tom pravdy.

Článek

Dotaz

Škodí nám, když sníme teplý koláč z trouby? I když běžně teplá jídla jíme? Nebo je to jen babská povídačka?

Odpověď

Co se teplých koláčů a dalšího pečiva týče, doporučení našich babiček se týkalo kynutých těst, tedy těch, která obsahují kvasnice/droždí. Domnívaly se totiž, že kvasnice mohou pracovat i po vyjmutí z trouby, a způsobí tak nadýmání a bolest břicha.

Ve skutečnosti jsou však kvasnice během pečení usmrceny. Ke kvašení po vyjmutí z trouby tedy nadále nedochází, a tak ani nemůže pokračovat v našem těle po snědení teplého pečiva. Podle dostupných informací začínají kvasnice během pečení umírat již při cca 55 °C a k jejich úplnému usmrcení dochází při 60 °C.

Stejně jako u jiných potravin i zde však platí, že trávení a tolerance různých jídel je individuální záležitostí. Pokud máte tedy vyzkoušené, že vám teplé pečivo nedělá dobře, raději se mu vyhněte.

Nám ostatním při jedení buchet, koláčů či chleba čerstvě vytažených z trouby pak hrozí maximálně to, že si spálíme pusu.

Za Zeptej se vědce odpovídala Anna

Ing. Anna Keclíková, NTK – Národní technická knihovna

Zdroje

[1] Naše babičky

[2] https://bakerpedia.com/processes/yeast-kill/

Anketa

Kdy jíte koláč?
Ještě teplý.
66,3 %
Až vychladne.
25,3 %
Až mi to dovolí babička.
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 178 čtenářů.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz