Hlavní obsah
Věda

Proč mají dravci tak dobrý zrak?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jevgeni Fil, Unsplash

Dravčí zrak (dotaz č. 62)

Mít tak ostříží zrak! Proč mají draví ptáci tak ostrý zrak, zkoumala Marie.

Článek

Dotaz

Delší dobu mi nedá spát otázka nad tím, proč mají dravci tak dobrý zrak. A to proto, že v astronomii je rozlišovací schopnost dalekohledu nebo obecně optického přístroje dána jeho velikostí. Čím větší plocha, tím lepší rozlišovací schopnost. Přesto mají dravci malé oko. Čekal bych to třeba spíše u sov, která má oko větší a přeborníkem by třeba měla být taková kráva. Přesto nepochybně takové káně vidí lépe než kráva nebo kůň.

Minutová odpověď

Hlavní vliv na kvalitu zraku (nejen) u ptáků má:

  • Velikost oka (pouze částečně).
  • Příčná svalová vlákna duhovky.
  • Tzv. vějířek vyživující sítnici.
  • Tzv. tetrachromatický zrak (4 typy čípků a 1 typ tyčinek).
  • Dvě žluté skvrny.
  • Počet a koncentrace zrakových buněk na sítnici

Odpověď

Dravci v rámci ptačích druhů mají jedny z největších očí (mimo jiné například i sovy). Nicméně u zraku ptáků (ale i zvířat obecně) na rozdíl od astronomických teleskopů velikost očí zásadně neovlivňuje kvalitou vidění. Proto i malé oko může disponovat lepším zrakem než oko velké. Zásadním faktorem, který kvalitu vidění ovlivňuje je složení sítnice a dalších orgánů oka.

Duhovka je u ptáků na rozdíl od ostatních obratlovců složená z příčně pruhovaných svalových vláken, které umožňují velmi rychlé změny velikosti zornice (která má na práci pohlcování přicházejících světelných paprsků), a proto je zrak rychleji přizpůsoben změnám osvětlení. Dále mají ptáci v oblasti cévnatky (krevní pleteně v oku) speciální útvar zvaný vějířek, který vyživuje sítnice přímo v oku a zlepšuje ostrost vidění.

Zcela zásadním a hlavním faktorem, který zrak ovlivňuje je mimořádná koncentrace zrakových buněk v sítnice (1 milion na milimetr čtvereční!!). Právě díky tomuto neskutečnému množství buněk je zrak natolik dokonalý. Jinými slovy: čím víc zrakových buněk, tím lepší zrak. Tady se nám trochu vrací faktor velikosti, protože logicky do většího oka se vejde více buněk. Přesně proto mají dravci největší oči v rámci ptačí říše. Nicméně velké oko nemusí být vždy tak vyvinuté a nemusí vždy využít celý svůj potenciál (jako například u dobytka, kde je buněk méně).

Mimo to je u ptáků více typů zrakových buněk. Celkem mají 4 typy čípků a 1 typ tyčinky – mají tzv. tetrachromatický zrak (lidé mají pouze 3 typy čípků a 1 typ tyčinky – tzv. trichromatický zrak). Díky čtyřem různým čípkům jsou ptáci schopni vnímat širší spektrum barev než my lidé (například vidí UV záření). Poslední vychytávkou jsou dvě žluté skvrny zkvalitňující monokulární i binokulární vidění.

Jak tedy můžete vidět, ptáci a zejména dravci jsou naprosto dokonale přizpůsobeni na optickou orientaci a také ji umí skvěle využít při lovu i obraně.

Zpracovala Marie Truhlářová

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz