Hlavní obsah
Umění a zábava

První netflixový hit na UHD a BD s českou podporou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Streamovací služby v posledních letech najímají velká režisérská jména a výsledky jejich práce nejen zařazují do své nabídky, ale v případě filmů je posílají na prestižní festivaly či dokonce i do kin

Článek

Streamovací služby v posledních letech najímají velká režisérská jména a výsledky jejich práce nejen zařazují do své nabídky, ale v případě filmů je i posílají na prestižní festivaly a v některých zemích dokonce i krátkodobě do kin, aby mohly aspirovat na, či dokonce získat, Oscara, jak se stalo v případě snímku Roma (2018) Alfonso Cuaróna („plešouna“ získal v kategoriích nejlepší cizojazyčný film, režie a kamera). Některé tituly ze streamovacích služeb pak ve velkých prodejních teritoriích vycházejí i na všech typech disků, samozřejmě především seriály, které na nosičích mají zajímavý prodejní potenciál. Až do letoška ale mohli tuzemští zájemci zapomenout na to, že by na některé z takto v zahraničí vydaných „placek“ byla česká podpora, protože vesměs šlo o disky lokálně připravené pro jednotlivé velké evropské země. Formulaci „až do letoška“ jsem v předchozí větě zvolil zcela záměrně - za necelý měsíc se totiž v Evropě v prodeji objeví první (a pravděpodobně i poslední) výjimka. Loni pro Netflix vzniklá adaptace klasického románu Na západní frontě klid (Im Westen nichts Neues / All Quiet on the Western Front, 2022), režírovaná Edwardem Bergerem, totiž měla jak obří sledovanost na mateřské streamovací službě, tak velký ohlas při limitovaném uvedení v amerických a německých kinech (7 již získaných cen BAFTA a 9 nominačních „želízek v ohni“ na blížícím se oscarovém ceremoniálu), což přimělo německou společnost Capelight Pictures k rozhodnutí koupit od Netflixu evropská videopráva a vydat film na UHD „jazykově“ připraveném k prodeji ve většině evropských zemích. Na konec března chystaný mediabook (tedy balení simulující malou knížku) nabídne dva vložené disky (UHD a BD), v obou případech s desítkou dabingových stop a dvojnásobným počtem titulkových sad, mezi nimiž neschází ani ty české (na UHD i BD bude český dabing DD 5.1 a na obou typech disku dvě české titulkové sady, klasická a pro neslyšící). O prodej mediabooku, vznikajícího ve dvou variantách (s anglickými a německými texty na obalu a v „knížce“), se v jednotlivých evropských zemích postarají lokální distributoři, z nichž někteří už jsou potvrzení a leckde se ještě jedná. Zda bude mediabook někdy oficiálně distribuován i v ČR zatím není jasné (logickou volbou distributora by byl MagicBox), i kdyby ale ne, najdete kompletní českou podporu na edici zakoupené na libovolném evropském e-shopu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám