Hlavní obsah
Sport

24:LIVE TOP XI CHL 1. kolo: Dvougólový Kliment, branky obránců a vymodlený gól Špatenky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl

První víkend nového ročníku Chance Ligy máme za sebou. I v letošní sezoně budeme společně s naším partnerem 24:LIVE přinášet nejlepší jedenáctku celého kola. Napoprvé se nám do ní možná trochu překvapivě nevešel ani jeden slávista.

Článek

Úvodní kola ve fotbalových soutěžích bývají zrádná. A nejinak tomu bylo i tentokrát, když hned několik favoritů ztratilo body. Slavia pouze remizovala, Baník Ostrava či Mladá Boleslav prohrály. A je to znát i na nejlepší jedenáctce.

Brankář Liberce i přes gól spolehlivý výkon

Už pozice brankáře byla vlastně poměrně obtížná. Tonda Kinský ze Slavie sice vychytal nulu, ale moc práce zase neměl. Podobně jako jablonecký Hanuš nebo olomoucký Stoppen. Nakonec jsme se tak rozhodli pro gólmana, který sice jednou lovil míč ze své sítě, ale jinak předvedl spolehlivý výkon. A je jím Hugo Jan Bačkovský z Liberce.

Mluvilo se o tom, že právě na tomto postu by měl severočeský klub posílit. Bačkovský ovšem už v minulé sezoně předváděl skvělé výkony a za mě by si zasloužil dostat šanci na pozici jedničky. Navíc tu ještě mají belgického brankáře Oliviera Vliegena, jehož budoucnost v klubu je ovšem zatím nejistá.

Obránci pálili ostrými

V obranné části se potom objevil i jejich spoluhráč, odchovanec Sparty Adam Ševínský. Ten je momentálně v klubu pod Ještědem na hostování a odbyl si svou ligovou premiéru. A zvládl ji velice obstojně, když si hned připsal i svou první ligovou branku.

Vedle něj jsme zařadili plzeňského hráče z Libérie Sampsona Dweha. Rovněž on si připsal brankový úspěch, když si skvěle naběhl při rohovém kopu Kalvacha. Jeho tým si bez problémů poradil s nováčkem soutěže Duklou Praha. A do třetice je tu Matěj Polidar, který svým spolehlivým výkonem přispěl k možná překvapivé výhře nad Mladou Boleslaví. Klub ze Střelnice přitom odešel s nulou, což je zejména vizitka skvělé defenzivy.

V záloze kati favoritů a tvůrce hry Liberce

V záloze nesměl chybět Matěj Ryneš. Rovněž on zaznamenal krásný gól do sítě Pardubic. Na hřišti jednoznačně patřil k těm lepším hráčům. Uvidíme, kolik bude v letošní sezoně dostávat v nabité sestavě letenských prostoru.

Jedním z největších překvapení kola byla výhra Bohemky nad v loňské sezoně čtvrtým Baníkem Ostrava. A výrazně se na ní podílel i Vojtěch Smrž, který se trefil po přihrávce Yusufa. A máme tu i druhého Plzeňáka. Jedním z nejlepších na Julisce byl jednoznačně Lukáš Kalvach. Zkušený hráč dokáže skvěle tvořit hru a posílat do vápna velice dobré centry. Jeden z nich po rohovém kopu našel i hlavu Dweha, díky níž šli Západočeši do vedení.

Hráčem kola by se ovšem mohl stát jablonecký Čanturišvili. Ten nejdříve nahrál ve 31. minutě na gól Hollému a v 80. minutě se prosadil on sám. Právě na něj byl i druhý faul Sakaly, po němž mladoboleslavský hráč šel do sprch. Prakticky tak byl u většiny důležitých věcí, co se na hřišti staly. Uvidíme, nakolik bude třicetiletý hráč z Gruzie pro jablonecké v letošní sezoně oporou.

Michal Hlavatý šel do Liberce s nálepkou velice kreativního hráče. Pro Pardubice obrovské oslabení, pro tým Radoslava Kováče základní stavební kámen. A na hřišti se to jednoznačně potvrdilo. Během zápasu si připsal dvě asistence a nebýt jeho, asi by měl Slovan podstatně náročnější pozici při boji o vítězství. Hlavatý jednoznačně ukázal, proč ho měli v hledáčku i pražská S. A pod Ještědem se s největší pravděpodobností bude ještě posouvat.

Dvougólový Kliment a vymodlený Špatenka

Do útoku jsme vybrali dvougólového střelce Jana Klimenta z Olomouce. Po několikaletém působení v plzeňské Viktorii se bývalý hráč Brondby nebo Stuttgartu přestěhoval do Sigmy a očividně mu změna prospěla. Na hřišti řádil jak ve dvaceti, a především si připsal zřejmě jeden z nejhezčích gólů letošní sezony. Vystřihl totiž parádní nůžky, po nichž zůstala obrana Budějovic i jejich brankář Janáček jen s úžasem zírat.

Do dvojice jsme mu potom přiřadili prvoligového debutanta v dresu Dukly Filipa Špatenku. Za jeho gól se modlil i sluha páně v reklamě na megatipovačku Chance. Na hřiště nastupoval až v 79. minutě, o pouhé dvě minuty později už soupeři lovili míč ze své brány. Skvělý příběh.

A v roli trenéra celou jedenáctku vede Radoslav Kováč. Ten má přivést liberecký tým do Evropy a první krok k tomu udělal parádně. V letošní sezoně se teprve uvidí, jestli dokáže bojovat i na vyšších příčkách tabulky. V minulých letech se pouze zachraňoval s Pardubicemi.

Foto: Žongl magazín

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz