Hlavní obsah
Sport

Baník posílil v obraně. Daleko více by potřeboval střelce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Začala nám reprezentační pauza a ligového fotbalu si tedy v následujících dvou týdnech moc neužijeme. Přestupové okno pro české soutěže je otevřené až do neděle, takže se můžeme bavit alespoň o zajímavých transferech a spekulacích.

Článek

Jeden z nich teď trochu neočekávaně upekli v Baníku. Do Ostravy přichází jakožto posila zadních řad dánský internacionál Alexander Munksgaard.

Mládežnický reprezentant Dánska ovšem do Slezska přichází ve chvíli, kdy se obranné šiky modrobílých zdají být pevné a dobře fungující. V sedmi odehraných kolech Ostrava inkasovala pětkrát a v tomto ohledu patří k nejlepším. Daleko více jí hapruje útočná zóna. Průměr jednoho vstřeleného gólu na zápas nikoho rozhodně neomráčí. Příchod obránce tedy mohl nejednoho Chachara nechat v údivu.

Z oficiálního webu Baníku jsme se o nové akvizici moc nedozvěděli, proto si na čerstvého člena áčka trochu posvítíme. Rodák z Herningu prošel všemi mládežnickými výběry Dánska od U16 až po U21, za seniorskou repre si zatím nezahrál. V pravém bekovi Baník získává hráče protřelého dánskou, norskou a také chorvatskou nejvyšší soutěží.

V Dánsku si zahrál mimo jiné v Midtjyllandu, nynějším působišti Jana Kuchty, a především před lety brankáře Baníku Martina Rašky. Byl u toho, když klub slavil ligový i pohárový triumf. Pevnou pozici ve slavném týmu nezískal. Lépe se mu vedlo v angažmá u pětinásobného dánského šampiona GF Aarhus, ve kterém s krátkou zastávkou v norském Aalesundu strávil tři sezony. Odtud se loni v srpnu vydal na první mimoseverskou štaci za sluníčkem do Chorvatska. V dresu HNK Gorica se ohřál jen rok, teď jeho kroky míří do Baníku vyšlapat dánskou stopu ve Slezsku.

Toto se nelíbí uživateli Patrick Kpozo

Nečekané posílení obrany u fanoušků vzedmulo vlnu ohlasů a očekávání, minimálně jeden ze spoluhráčů z nového podpisu úplně „odvařený“ nebude. Patrick Kpozo si na sociální síti X vylil srdíčko ohledně svého neuskutečněného přestupu do Krasnodaru, o kterém se spekulovalo v nedávné minulosti. Přestože neexistuje žádná osobní nevraživost vůči nově příchozímu Dánovi, levý obránce svůj tweet načasoval nejhůře jak mohl. Fanoušci si jeho nešikovné vyjádření přebrali po svém a než stačil tweet smazat, stačil dostat od pravověrných řádně naloženo. Reprezentant Ghany se o svůj flek bát nemusí, Munksgaard operuje přesně na opačném kraji obrany. Touhou opustit klub ještě v průběhu sezony si ale zavřel dveře u fanoušků, u kterých to už tak neměl zrovna snadné.

Ještě někdo z kola ven?

Ještě více než Kpozo může být se svou situací nespokojený takový Michal Fukala. Sportovní ředitel Luděk Mikloško Munksgaardův příchod okomentoval jako příležitost zvýšit konkurenci na pravé straně obrany. Pravou stranu momentálně obsluhují v závislosti na zvoleném rozestavení ve formě hrající Jan Juroška, toho času zraněný Matúš Rusnák, dánský novic a právě Fukala. Ten kromě přípravných zápasů dostává v mistrácích čichnout minimálně. Byl dopsán na soupisku B-týmu, ale i tam paběrkuje. Odehrál za něj 72 minut. Za áčko nasbíral dohromady půl hodinky, paradoxně pokaždé v kvalifikaci Evropské Konferenční ligy proti Urartu a FC Kodaň. Co stojí za přehlížením hráče, o kterého Baník dlouho předlouho usiloval, ví jen on a realizační tým klubu. V rezervě by ho trenér Dvorník určitě uvítal, v jeho sestavě by třiadvacetiletý Fukala patřil k nejstarším a nejzkušenějším. Proto aby kopal druhou ligu ale do určitě Ostravy nepřišel.

S ofenzivou spokojenost!?

Defenziva ale není místo, kde by hornický klub tlačila bota. Zmínili jsme 7 vstřelených branek v sedmi odehraných kolech. To je prostě na tým s pohárovými ambicemi zoufale málo. Pro srovnání Plzeň (na kterou má Baník útočit) nastřílela soupeřům gólů pomalu jednou tolik, ligový lídr ze Sparty už nasázel konkurenci 16 kousků. Nebezpečně vypadá i Mladá Boleslav s dvanácti brankami. K tomu připočtěme žalostnou formu útočníků, kteří se s mizernou produktivitou potýkají už od minulého ročníku. V kádru jsou minimálně dva hráči, kterým by momentálně přesun do béčka také „slušel“ o něco víc. Pokud si trenér Hapal chce splnit sen a porážet absolutní špičku (a že by to letos bylo záhodno), je investice do kvality nutností. Ostatně následky neproměňování šancí už Slezané nesou, viz neúčast v pohárech. Zatím je ale co se týče nejdůležitějšího posílení ticho a čas běží. Podaří se sportovnímu managementu ulovit solidního útočníka? Nebo snad na Bazalech tiká nějaká bomba?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz