Hlavní obsah
Sport

Baník zůstává čtvrtý. Dokáže ale vyjít ze svého stínu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Základní část nejvyšší české fotbalové soutěže se zakončovala také v Ostravě, kde Baník přivítal Slovan Liberec, který měl stále ještě šanci nahlédnout do elitní šestky.

Článek

Domácí tým chtěl jistě napravit zaváhání v minulém kole na Spartě, odkud si neodvezl ani bod a možná u některých fanoušků zasel semeno pochybnosti, zda má skutečně na to podívat se do evropských pohárů, po nichž touží již čtrnáct let. Slovan představoval v momentální situaci ideálního soupeře, který pomůže odpovědět na otázku, zda v Ostravě již nastal čas pro vykročení z vlastního stínu.

Ostravská touha po odplatě za špatné zahájení sezony

Oba týmy se střetly hned v prvním kole tohoto ročníku a v červencovém odpoledni zůstaly všechny tři body v Liberci. Jedním ze symbolů tohoto nezdaru byl vlastní gól Patricka Kpoza, který nechtěně vstřelil první gól Slovanu Liberec v této sezoně. Strašák další promarněné sezony se mezi fanoušky celkem logicky objevil a Baník čekal na první vítězství až do čtvrtého kola, kdy porazil doma Hradec Králové. Domácí vítězství bylo celkově v Ostravě vzácným zbožím. Z dosavadních třinácti vítězství slavil Baník pouhých pět na Městském stadionu ve Vítkovicích. V zápase se Slovanem Liberec tak mohl mírně napravit dojem i v tomto ohledu.

Na začátku utkání byli hráči ostravského týmu patrně ještě duchem v kabině a potřebovali dostat jisté varování. Hned v první minutě vystřelil levačkou zhruba z dvaceti metrů Daniel Tetour a brankáře Markoviče i celý Baník zachránila tyč. Domácí tým se dostal do první velké šance po necelé čtvrthodině. Po centru Jurošky hlavičkoval Filip Kubala přímo do místa, kde se nacházel brankář Vliegen. V 18. minutě si David Buchta dobře pokryl míč a po jasném faulu na něj následoval pokutový kop, který suverénně proměnil Ewerton a poslal Baník do vedení. Ve 40. minutě měl Liberec obrovskou šanci na vyrovnání, ale brankář Markovič ukázal skvělý reflex po střele Višinského. Do šaten tak šel domácí tým s jednobrankovým náskokem.

Po poločase to byla větší střelnice

Do druhého poločasu vstoupil aktivněji Baník a po rychlé kombinaci hned ve 47. minutě zakončil Patrick Kpozo a přinesl na vítkovický stadion, kde sledovalo zápas více než deset tisíc diváků, ještě více euforie. Slovan však dokázal velmi rychle reagovat na nepříznivý vývoj. O osm minut později využil skvělé přihrávky Kulenoviče Lubomír Tupta a vrátil Liberec zpátky do zápasu. Slovan hru o elitní šestku ještě nezabalil, což v 69. minutě potvrdil Filip Prebsl. Lubomír Tupta se proměnil v nahravače a posadil mu na hlavu přesný centr, který skončil v ostravské brance. Na promarněný dvoubrankový náskok Baník reagoval hned trojitým střídáním a stal se následně aktivnějším týmem. Kpozo se snažil pokračovat ve svém gólovém účtu, ale proti byl VAR a jeho druhý gól nebyl pro ofsajd uznán. Baníkovský se nápor postupně vytrácel a zápas i díky tomu dospěl k remíze.

Slovan Liberec se sice dokázal v Ostravě vrátit do zápasu, který hlavně na začátku druhého poločasu vypadal pro severočeský tým velmi smutně, ale smazání dvoubrankového náskoku domácích znamená jen bod a ten týmu Luboše Kozla k postupu do elitní šestky nestačí. V prostřední skupině však stále může myslet na Konferenční ligu. Pro Baník se i vzhledem k remízám Slovácka a Mladé Boleslavi situace prakticky nijak nezměnila. V tabulce zůstal na čtvrtém místě. V bojích v elitní šestce si však podobné promrhání dvoubrankového náskoku dovolit nemůže, pokud v ní chce sehrát skutečně důstojnou roli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz