Hlavní obsah
Sport

Bohemka se dočkala. Souboj o desítku rozhodl velikonoční Beran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Adamec alias Vršovický fotograf (se svolením autora)

Bohemka přivítala v rámci 26. kola Jablonec. Pro oba soupeře to mohl být zlomový zápas sezóny o umístění do desátého místa.

Článek

O svém vítězství 2:0 rozhodli klokani už v prvním poločase, kdy vstřelili obě branky. Druhé dějství bylo hlavně karetním mariášem. Jen málo z domácích borců odcházelo po závěrečném hvizdu rozhodčího Dalibora Černého bez žluté karty. Ďolíček se poprvé od půlky listopadu dočkal vítězství a Bohemka je opět ve hře o prostřední skupinu.

Bohemka se v úvodu utkání bránila

Začátek duelu patřil Jablonci. Držel míč na svých kopačkách a v sedmé minutě mohl jít do vedení. Na centr nebezpečného Bennyho Kanakimany si naběhl Václav Drchal a bývalý hráč klokanů jen o pár centimetrů hlavou minul branku. Po čtvrthodině se mohla dočkat Bohemka. Erik Prekop našel volného Martina Hálu, se kterým se ovšem vrátil jablonecký Tekijaški a zabránil jasnému gólu. Polovinu prvního poločasu měl více ze hry Jablonec, ale jeho převaha byla pouze po vápno soupeře.

Bylo vidět, že ani jeden ze soupeřů nechce udělat chybu. Pro oba týmy to mohl být stěžejní zápas a souboj o desítku. Důležitý duel nakonec rozhodl hráč, od kterého by to čekal jen málokdo.

Extáze v Ďolíčku po dlouhých měsících

Ve 22. minutě rozjásal zaplněný Ďolíček domácí šikovný štírek Michal Beran. Za vápnem pro všechny velmi překvapivě napřáhl a pumelicí k pravé tyči překonal Jana Hanuše. Nutno říci, že Beran vstřelil za Bohemians první gól od přesunu ze Slavie. U Botiče už kope třetím rokem.

Jen málo fanoušků čekalo, že nekonečnou sérii bez vstřelené branky na domácím hřišti rozsekne právě Beran. Byl to parádní gól a je vidět, že by Beran měl střílet častěji, protože to v noze má.

Brzy mohlo přijít vystřízlivění v podobě jabloneckého vyrovnání. Ve vápně se hezky uvolnil Dominik Hollý, ale propálit brankáře Romana Valeše nedokázal. S následnou dorážkou Vachtunga Čanturišviliho si opět poradil Valeš a podržel domácí klokany nad vodou. Sedm minut před odchodem do kabin minul hlavou hostující stoper Tekijaški a Jablonec to za chvíli mrzelo dvojnásobně. Rohový kop pověsil Jan Kovařík na malé vápno, kde stál nikým nehlídaný Lukáš Hůlka a lehkou hlavičkou zvýšil na 2:0.

Do šaten odcházela Bohemka s dvoubrankovým polštářem, ale s vědomím, že utkání rozhodnuté určitě není. V hlavách měli jistě ztracené vedení z minulého kola ve Zlíně (2:2).

Bohemka vládla i v mariáši. Bezkrevný Jablonec

Kouč Jablonce Radoslav Látal do druhého poločasu vystřídal nulového forvarda Jana Chramostu a na hřiště poslal kreativního záložníka Davida Housku. Jablonec se snažil tvořit a Bohemka byla v deseti lidech zalezlá na své polovině a velmi dobře bránila. Do šancí se jablonečtí v podstatě nedostávali a zelenobílí měli šance na rychlé kontry do otevřené obrany. Ani jeden brejk Bohemka nevyužila a nakonec byla ráda, že dohrála v jedenácti.

Hlavní rozhodčí Dalibor Černý rozdal v celém klání celkem dvanáct žlutých karet. Z toho jednu inkasoval trenér Bohemians Jaroslav Veselý za prostesty. Ve druhé polovině dostali klokani celkem osm žlutých. Celková dominance 9:3 na kartonky pro domácí družstvo.

Takový Jan Shejbal, který naskočil až dvacet minut před koncem jako střídající hráč, mohl být za pár minut na hřišti vyloučen. Po třech minutách inkasoval kartu za teatrální pád ve vápně. O nějaké dvě minuty později mu sudí Černý odpustil druhou žlutou za evidentní hru rukou na zemi, kdy doslova sevřel míč do obou rukou. Jablonec byl ale po celé utkání dost bezzubý a ani možná následná přesilovka by je zřejmě nespasila.

Jediná šance Jablonce přišla až v 87. minutě, kdy Jakub Martinec vyprášil „betony“ náhradnímu brankáři Lukáši Soukupovi, který přišel na závěrečnou čtvrthodinu za zraněného Romana Valeše.

Bohemka si dvougólové vedení zkušeně pohlídala a nedala oslabenému Jablonci čuchnout. Poprvé od listopadu zelenobílí vyhráli a vstřelili ve svém Ďolíčku gól, dokonce dva.

Závěrečnou děkovačku domácích zasáhla nepříjemná událost. U jednoho z příznivců museli zasahovat klubový lékař a záchranáři. Podle informací klubu měl odjet na vyšetření a měl by být v pořádku. Přejeme brzké uzdravení.

Mára Horký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz