Hlavní obsah
Sport

Bojoval o vlastní život, nyní je kapitánem pražské Sparty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Sparta Praha utrpěla první porážku v přípravě. A to pořádnou. Zároveň ovšem byla vlastně i díky ní vidět předzvěst očekávaného. Zrození nového kapitána a snad i lídra týmu Filipa Panáka.

Článek

Dostat tři góly během sedmadvaceti minut rozhodně není nic ideálního. Navíc když se na nich chybami podílejí hráči, kteří v minulé sezoně dostávali poměrně dost prostoru – brankář Peter Vindahl a Tomáš Wiesner. Kdyby se to stalo některému z mladých fotbalistů, tak je to více omluvitelné. Takhle se mohou fanoušci Sparty trochu oprávněně ptát, jestli klub opravdu zvládne situaci po odchodu lídra Ladislava Krejčího a trenéra Briana Priskeho. Samozřejmě je nutno podotknout, že se jedná stále jen o přípravu. V podstatě o nic nejde.

Ale zpět k o něco příjemnějším věcem. Právě po chybách těchto dvou mužů se tým shlukl na polovině hřiště, aby udělal ono pověstné kolečko. Dříve se mu mnozí vysmívali, později jen uznale přikyvovali hlavami. Uprostřed něho ovšem už nestál Ladislav Krejčí, ale nový muž s kapitánskou páskou Filip Panák, který si vzal hlavní slovo. V druhém poločase ostatně byl výkon letenských podstatně lepší.

Hned následující den vydává Sparta na klubovém webu očekávanou zprávu. Kapitánem pro nadcházející velice důležitý ročník nejvyšší fotbalové soutěže bude Filip Panák. Obránce, který v rudém dresu bude začínat již šestou sezonu. Není se ani čemu divit, že byla celá situace vyřešena tímto způsobem.

Filip Panák je totiž fotbalistou, který se nikdy nevzdává. Dokázal to během své kariéry mnohokrát. Po přestupu do Sparty měl obrovské zdravotní potíže. Prodělal několik operací kolene, následně do něj dostal zánět a selhávaly mu životně důležité orgány. V tu chvíli to nebylo o tom, zda bude ještě hrát fotbal, ale doslova bojoval o vlastní život. Z toho všeho se dokázal dostat, začít takřka odznova a postupem času se propracovat mezi nejdůležitější hráče na Letné. I z tohoto popisu událostí je jasné, nakolik je silnou osobností.

„Filip jde ostatním příkladem v tom, jak se nikdy a za žádných okolností nevzdává. Je ve Spartě respektovaný jako hráč i jako osobnost. Svěřit mu kapitánskou pásku proto byla přirozená volba,“ řekl sportovní ředitel Tomáš Rosický.

A svá slova k tomu pronesl i samotný hráč. V nadcházející sezoně na něm bude viset velká zodpovědnost. Nebude to mít vůbec jednoduché. Ladislav Krejčí byl pro fanoušky Sparty určitou modlou. Nahradit ho vlastně není možné. Přesto se musí nový kapitán pokusit, aby jeho ztráta byla pokud možno co nejmenší.

„Je to pro mě obrovská čest, ale zároveň i závazek. Cítím vůči fanouškům, zaměstnancům, realizačnímu týmu a kabině velkou odpovědnost. Pro mě osobně se navzdory tomu všemu tolik nezmění, chci být na hřišti stále stejný. O kompetence se budeme tak jako v minulých sezonách dělit s dalšími zkušenými kluky. Určitě to není o mně samotném.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz