Hlavní obsah
Sport

Bude se historie opakovat? Plzeň doma znovu hostí Spartu po jejím debaklu od anglického klubu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Daniel Ulrich/Žongl

Jednoznačným šlágrem 13. kola Chance Ligy se stane utkání mezi Viktorií Plzeň a pražskou Spartou. V neděli večer se můžete těšit na zápas, který bude rozhodovat o prozatímní druhé příčce. Zůstane na ní Sparta nebo ji předhoní klub ze západu Čech?

Článek

Sparta už nemůže v lize ztrácet

Tento zápas bude jistě s napětím sledovat i řada Slávistů. V případě prohry Sparty by se totiž náskok sešívaných na pražského rivala mohl zvýšit na devět bodů. A to už je vzhledem k formě a kvalitě kádru Slavie poměrně velký rozdíl, který by Letenští hodně těžko doháněli. Naopak by se tak dostala více do hry i Plzeň, s níž už někteří v boji o titul spíše nepočítají.

Sparta se momentálně nenachází v úplně nejlepší pozici. Z posledních pěti soutěžních utkání hned tři prohrála, jedno remizovala a pouze jedno vyhrála. Nutno podotknout, že se jim do toho počítají prohry s Manchesterem City a Slavií, remíza potom s německým Stuttgartem. Vyloženě překvapivá byla pouze domácí ztráta bodů s Olomoucí.

Sparta se musí rychle otřepat po debaklu od City

Do velice důležitého a těžkého zápasu s plzeňskou Viktorkou bude nastupovat po debaklu od City. Prohra sice byla od jednoho z nejlepších týmů světa očekávaná, přesto pět obdržených gólů může zanechat na dalším výkonu fotbalistů stopy. Navíc se ligové utkání odehraje jen o čtyři dny později. Tým musel cestovat zpět s Anglie, někteří z hráčů si mohli přivézt nějaké ty bolístky. Třeba Lukáš Haraslín, který musel kvůli svalové indispozici střídat.

Těžký zápas ovšem má za sebou i Viktoria Plzeň. V řecké Soluni sice nad místním PAOKem vedla o dvě branky, nakonec se však musela smířit pouze s remízou. Červenou kartu si navíc odnesl Dweh, na domácí ligu se ovšem samozřejmě vztahovat nebude.

Prosadí se proti Spartě Adu? Souboj skvělých brankářů

Pomoci by naopak mohlo Plzni rozehrání se Prince Adua, který v posledním ligovém zápasu proti Baníku vstřelil dvě branky. Viktorka v něm sice byla ve statistikách o něco horším týmem, výsledkově ovšem utkání ovládla. Proti pražskému rivalovi to bude mít ještě těžší, rozhodně ovšem může na domácí půdě zabojovat o nějaké body.

Dočkáme se zajímavého souboje brankářů Vindahl vs. Jedlička? První jmenovaný sice obdržel od City pět branek, několika dalším gólům však fantasticky zabránil. I Jedlička je ovšem po návratu znakem spolehlivosti v bráně. O výsledku tohoto zápasu mohou rozhodovat právě tito dva muži.

Sparta už nemá úplně smrtící trio

Sparta naopak letos nemá natolik klasické smrtící trio jako v minulých dvou letech. Odešel Kuchta, Birmančevič je zatím stínem toho z minulé sezony. A vzhledem k Haraslínově střídáni se City je těžké odhadnout, nakolik bude v neděli k dispozici. Rrahmani sice má za sebou úžasné okamžiky, střídá je ovšem s průměrnými výkony. Stejně jako Olatunji nebo Krasniqi.

Vytáhnout se určitě bude chtít na druhé straně třeba Lukáš Červ, který do Plzně přišel ze Slavie. Proti Spartě tak může mít ještě větší motivaci. Vyzrát na soupeře ovšem bude chtít samozřejmě především třiasedmdesátiletý trenér Viktorky Miroslav Koubek. V minulé sezoně se mu to v lize podařilo.

Podobná situace jako loni

Jistě si ještě všichni pamatují na zápas, který se odehrál po sparťanském debaklu od Liverpoolu. Přední anglický celek tehdy porazil Spartu na její půdě 1:5, posléze vyjeli Letenští do Plzně a prohráli tam po vyloučení Krejčího 4:0. Situace je tak velice podobná. I tentokrát Sparta schytala debakl od celku z Anglie (tentokrát Manchesteru City). Všichni v pražském klubu jistě doufají, že se nebude opakovat i další část.

Každopádně nás čeká velice zajímavý zápas, který vlastně může tak trochu svléknout oba týmy do naha. Pro Spartu to může být to správné nakopnutí, které ho vynese k lepším výkonům. Nebo naopak další rána a velká komplikace v boji o titul. Sice je ještě stále hodně brzy, ale týmy na vrcholu tabulky moc ztrácet nebudou.

Jakákoliv ztráta Sparty pomůže Slavii

Určit favorita je hodně těžké. Plzeň hraje doma, má ve svém týmu řadu skvělých fotbalistů. Stejně jako Sparta, která navíc může být o něco unavenější. Přeci jen hrála většinu pohárového utkání bez míče. Vyhrát ovšem může kdokoliv. Poměrně dost pravděpodobná je i remíza, která by možná Slavii potěšila ještě víc. Na Spartu by potom měla osmibodový náskok, na Plzeň devítibodový.

Autor textu: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz