Hlavní obsah
Sport

Budou v Edenu opět k vidění přestupové kotrmelce?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Pomalu, ale jistě se rozjíždí nejen evropský šampionát, ale i přestupní období. V Edenu je zatím, jak se zdá ticho před bouří, a tak spekulace které se kolem červenobílých rojí budí značné emoce.

Článek

Dojde k zásadním změnám v přestupové politice posledních let nebo budeme i pod novým majitelem svědky kupování hráčů ve stylu Ashe Ketchuma?

Jediným jistým příchodem je Štěpán Chaloupek, který byl dojednán již na začátku tohoto roku. Teplický mladík odehrál v uplynulém ročníku Fortuna ligy 31 zápasů a patřil mezi nejvytíženější hráče celé soutěže. Navíc se jedná o hráče se třetím nejvyšším počtem vyhraných osobních soubojů v celé lize, což na jednadvacetiletého hráče není vůbec špatné. Otázkou je, jaká role ho v konkurenci červenobílých čeká a jestli obratem nezamíří někam na hostování, jako již mnoho jiných hráčů před ním.

Slávisté potřebují jednoznačně posílit zejména v útoku a středu zálohy. Na odchodu je Tijani. Nejistý je osud oblíbeného Micka van Burena a smlouvu odmítl prodloužit nejlepší střelec posledních dvou sezón Václav Jurečka. V záloze budou sešívaní dělat vše pro udržení Oscara. Kapitán liberijské reprezentace je klíčovým hráčem a Trpišovský k němu nemá adekvátní náhradu. Jako problém připočtěme vážný zájem o Zafeirise ze zahraničí a na kreativní práci zbyde už jenom Petr Ševčík. Vzhledem k jeho křehkému zdraví se sázka na něj po celou sezónu blíží šílenství.

Od konce sezóny se rojí celá řada spekulací, ale reálně dotaženo zatím není nic. Ovšem na každém šprochu pravdy trochu a i z náznaků, které se šíří éterem lze vyčíst jakým směrem se pravděpodobně vydá sportovní úsek sešívaných.

Chyť je všechny!

Hláškou z oblíbeného japonského anime by se dala shrnout přestupová politika vršovického klubu v posledních letech. Každý hráč, který v lize jen lehce vyčníval dostal se do hledáčku Trpišovského a jeho štábu. Málokdo z nich se ovšem v Edenu dokázal prosadit a ohřát déle než půl roku. Příkladem je odcházející Tijani, který před rokem přicházel za 30 milionů z Baníku nebo v minulých letech Taloveirov, Santos, Ewerton, Hronek a další.

Zvěsti o příchodu Vašulína, který nakonec skončil ve Viktorii Plzeň nebo Luky Kulenoviče z Liberce, napovídají, že se v tomto směru asi mnohé nezmění. Velké halo vzbudily poslední spekulace o příchodu Tomáše Chorého z Plzně, který zvedl u části fanoušků velkou vlnu nevole a část klubového vedení příchod zkušeného střelce zablokovala.

Cesta vykupování hráčů z tuzemské ligy, kteří předvedou slušný půlrok nikam nevede. Takový hráč v lepším případě zapadne do průměru týmu, v tom horším se vydá na kolotoč hostování. Jen výjimečně se někdo prosadí jako Jurečka nebo Chytil. Ačkoliv se kvalita naší soutěže zvedá, tak rozdílových hráčů je jako šafránu.

Podobný přístup razil dlouhou dobu odvěký rival červenobílých z Letné. Sparta se ovšem z překotného výkupu všeho co umí v tuzemsku kopnout do míče, jak se zdá poučila. Je otázkou, jak k tomu přistoupí nový majitel Pavel Tykač.

Dobří holuby se (ne)vracejí?

Nejdražším obráncem v lize a největším přestupem zimy byl David Zima. Navrátilec za 100 milionů měl vyztužit zadní řady sešívaných a Trpišovský si od něj mnohé sliboval. Jaro mu ovšem úplně nevyšlo. Vrcholem byla chyba v zápase s Olomoucí. Absenci v nadcházejícím utkání odůvodnil Trpišovský tím, že chtěli Zimu „ochránit před různými situacemi“. U hráče s takovou cenovkou by se čekalo, že bude rozdílovým hráčem a pomůže týmu na cestě k titulu, což se úplně nepotkalo s realitou.

Možným navrátilcem by mohl být Ondřej Lingr. Aktuálně hráč Feyenordu, kam se stěhuje Brian Priske se v první sezoně v Nizozemsku příliš neprosadil a nastupoval nejčastěji z lavičky. Logicky není spokojený se svou pozicí a tak se spekuluje, že by se mohl vrátit do Edenu. Měl by ale v Edenu lepší pozici? Čistě statisticky byl Lingr i v sešívaném dresu především žolíkem a hráčem do rotace. Navíc technika a kreativita, které Slavii chybí nejsou jeho silné stránky. Jistě jeho zarputilost a přístup by Slavii určitě pomohly, ale je otázka jestli je to dost.

Dalším možným navrátilcem je Peter Olayinka, který loni zdarma „utekl“ do Srbska. V Crvene Zvezdě oslavil double a patřil mezi klíčové hráče týmu. Nicméně srbská nejvyšší soutěž, při vší úctě nemá takovou kvalitu jako ta naše. Navíc když spolu s Olayinkou byl nejlepším střelcem klubu i exsparťan Kanga, kterému je již 33 let a stačilo mu k tomu pouhých 8 branek. Olayinka je oblíbencem sešívaných fanoušků, ale s výjimkou jeho poslední sezóny v Edenu se nikdy nedostal na víc než 10 vstřelených branek. Sešívaní sice potřebují posílit na křídle, ale ideálně o hráče jenž bude gólově produktivnější.

Navíc do Srbska odešel zdarma a červenobílí za něj v minulosti zaplatili přes 80 milionů. Aktuální cenovka 150 milionů, kterou si představuje bělehradský tým, by znamenala, že by Slavie za nigerijské křídlo zaplatila téměř čtvrt miliardy. Vzhledem k tomu, že Olayinka oslaví za rok 30. narozeniny je šance na návratnost investice minimální. To by musel Olayinka vystřílet Slavii účast v ligové fázi Ligy mistrů.

Jdu na sever… a už jdu na jih!

Oblíbenou destinací, kde hledali sešívaní hráče byla Skandinávie. Ani zde se ovšem nevyvarovali kroků vedle. Možná je na čase, zaměřit se na jižnější destinace. Na Balkáně byly vždy technicky šikovní hráči a v naší lize měli často úspěch.

Je jedno odkud posily do Edenu přijdou, důležité je aby se jednalo o rozdílové hráče, kteří zvýší kvalitu současného týmu. Sparta již zřejmě nebude jediným soupeřem v boji o přední příčky. Silnější bude Plzeň a pod Ještědem se po letech rodí další ambiciózní tým pod taktovkou zkušeného Jana Nezmara. Závěrem tak lze Trpišovskému a jeho kolegům popřát šťastnou ruku při výběru nových hráčů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz