Hlavní obsah
Sport

Česko hledá trenéra! Kandidátů je ale jak šafránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Česká fotbalová reprezentace od posledního Mistrovství Evropy stagnuje, ne-li přímo uvadá. Trenér Jaroslav Šilhavý má kolem krku stahující se oprátku, jenž mu dává prostor už jen pro dva zápasy, s Polskem a Moldavskem.

Článek

Jeho budoucnost po nich je neznámá, převažuje však názor, že se po nich bude s národním týmem loučit. Otázkou ovšem zůstává, kdo jej může nahradit.

O tom, proč je nutný na pozici trenéra čerstvý vítr, jsme již mluvili například v tomto článku a k Šilhavému se tak vracet nebudeme. Podíváme se společně dopředu.

Níže najdete čtyři jména, která patří mezi ty, jenž česká fotbalová scéna v této souvislosti zmiňuje, a mají reálnou šanci do reprezentace něco přinést. Neočekávejte tak v seznamu žádné Hašky, Vrby apod.

Jindřich Trpišovský

Hvězdné jméno našeho seznamu, absolutní odborník. Úplně narovinu a na úvod ale řeknu, že jde o nejméně pravděpodobný scénář. Bezpochyby nejlepší český fotbalový trenér posledních let je pro Slavii až příliš cenný. Chce se mi říct, že aktuálně je až nenahraditelný.

Trpišovský dostal v minulosti od vedení klubu velkou důvěru si vést a stavět tým podle svého a je tedy skoro nemožné si představit, že by byl z týmu vyrván. Díra, která by po něm zůstala, by nešla krátkodobě jen tak zalepit. V dlouhodobějším měřítku by šlo o ještě větší problém.

Slávistický kouč navíc rád pracuje s hráči každý den, což v nároďáku samozřejmě není možné. Osobně bych radši viděl Trpišovského ještě strávit nějaký čas v Edenu a poté se vydat nás reprezentovat do zahraničí jako samostatná jednotka. Taková anglická nebo německá liga by mu jistě slušela.

Martin Svědík

Aktuálně nejvíce propíraná možnost. Muž, jenž nese hlavní zodpovědnost za návrat Slovácka do evropských pohárů, se prořekl webu deníku Sport, že je připravený přijmout i výzvu ve formě reprezentační kariéry.

Přísného, ale spravedlivého kouče v Uherském Hradišti nic nedrží. Největší úkol již splnil, když přivedl svůj klub zpět do Evropy a není tak vedení nic dlužný. Situace je ale taková, že dlužno je vedení spíše jemu, jelikož nebylo schopné zajistit dostatečné prostředky, které by fotbalovému odborníkovi dopřály možnost tým rozvíjet tak, aby se pozice Slovácka mohla v lize posunout na tu nejvyšší metu.

Aktuálně jde na Svědíkovi vidět určitá míru vyprahlosti. Potřebuje se posunout na vyšší úroveň, potřebuje novou velkou výzvu, která bude vyžadovat spoustu energie. A tou reprezentace rozhodně je.

Co naopak on může nabídnout jí, je vtisknutí jasné tváře tomu, jak se bude tým prezentovat a hrát, přímý, ale férový přístup k hráčům (žádné handrkování ve stylu Šilhavý-Barák, Šilhavý-Čvančara atd.) a vlití určité bouřlivosti do žil, což tým přesně potřebuje.

Radoslav Kováč

Trenér Pardubic patří k nové generaci českých trenérů, kteří teprve sbírají na nejvyšší úrovni zkušenosti a s tím si společně budují reputaci.

Daří se mu to ovšem ve zrychleném režimu, a to díky tomu, že zvolil v českých vodách téměř nemyslitelnou koncepci. Vsadit převážně na mladé. I přes to, že se Pardubice drží v dolním patře ligové tabulky, nejde o žádný neúspěch. Perníkáři hrají pohledný fotbal, mají v sestavě zajímavé prospekty a loňský přestup Dominika Janoška do nizozemského NAC Breda ukázal, že takové prostředí dokáže zaujat i skauty ze zahraničí.

Na reprezentaci bych však osobně ještě Kováče neviděl. Hlavně však proto, že jeho koncepční práce na aktuální adrese by si zasloužila více času. A upřímně přístup s dáváním tolik prostoru talentovaným mladíkům je mi sympatický.

Do budoucna může jít ovšem o zajímavou variantu.

Jaroslav Plašil

Nejmladší člen našeho listu. Jaroslav Plašil (41) naposledy působil ve svém srdcovém klubu, francouzském Bordeaux. V celku, v němž strávil většinu své hráčské kariéry, dostal ovšem na určitý čas i prostor v realizačním týmu. V tom působil jako asistent trenéra mezi srpnem 2020 a loňským červencem a sbíral tak zkušenosti v jedné z TOP evropských lig.

Mezinárodní přesah se mu tak nedá upřít. Stejně tak nelze pochybovat, že by se role zhostil ve vší serióznosti, jelikož v jejím dresu odehrál přes 100 zápasů.

Tento scénář je ale až příliš divoký a Plašil nemá na papíře dostatek podkladů, jenž by měly ospravedlnit, proč by měl být upřednostněn. Jednou se ale k jeho jménu diskuze vrátí. To vám garantuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz