Hlavní obsah
Sport

Čtyři kola do konce druhé ligy! Kdo je nejblíže postupu mezi elitu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Sezóna v Česku se nám již pozvolna dostává do své cílové rovinky a také druhá nejvyšší soutěž Fortuna:národní liga už lehce naznačuje, kdo již může reálně pomýšlet na postup.

Článek

Ať už z prvního místa, nebo na barážové dvojutkání se čtrnáctým a patnáctým týmem záchranářské skupiny první ligy o místenku pro nadcházející ročník v nejvyšší soutěži.

Aktuální tabulkové pořadí po 26 kolech:

1. Karviná – 46 bodů

Podle odborníků a veřejnosti byla právě Karviná před sezónou tipována jako největší aspirant na celkové vítězství. Slezský klub začátek ročníku příliš nechytl a po devátém kole dokonce okupoval jenom 8. místo. Postupně se však propracoval až na první místo tabulky. Exligový tým by se tak chtěl určitě v co možná nejkratším možném čase vrátit mezi elitu, kde léta působil.

Cesta k úspěchu: Poslední čtyři utkání určují Karviné dva týmy bojující o záchranu (Slavia B, Třinec) a dva blízké konkurenty (Dukla, Varnsdorf). Slezanům chybí body hlavně z venkovních zápasů, proto je potřeba na tomto aspektu zapracovat.

2. Líšeň – 43 bodů

Skromný klub z východní části Brna už třetí sezónu po sobě hraje nad očekávání svých cílů a opět útočí na postup. Stejně tak i letos má v případě úspěchu od magistrátu přislíbený azyl na stadionu Zbrojovky. V posledních třech zápasech sice Líšňáci získali pouhé dva body. Ovšem bod z hřiště Karviné vybojovaný v poslední minutě nastavení má i tak svou cenu. Rýsuje se tu i doposud neviděný scénář, a to že by v případě baráže na sebe mohly narazit dva celky z jednoho města. Zbrojovka má nyní totiž velké problémy se odpoutat minimálně ze čtrnáctého místa tabulky Fortuna ligy.

Cesta k úspěchu: Los má Líšeň vcelku hratelný. Stěžejní a určitě rozhodující však bude poslední domácí duel s Duklou Praha. Pražský celek má nejlepší aktuální formu v soutěži a mezi užším kruhem adeptů s nejvyšší ambicí má své místo. Družina trenéra Valachoviče má sice nejpevnější obranu v lize, ale ve střílení branek to chce značně přidat. Číslovkou 34 na kontě vstřelených gólů zapadá pouze do druholigového průměru.

3. Vyškov – 42 bodů

Na to že se klub z jižní Moravy ve FNL pohybuje teprve druhým rokem, má letos zaděláno na možnost porvat se o postup až do posledního kola. Nic na tom nemění ani vyhazov trenéra Trousila, který byl trochu zbrkle nahrazen koučem Kameníkem. Kombinace místních a afrických hráčů přináší téměř vyrovnanou výkonnost po celou sezónu. Otázkou však zůstává, kde by Vyškov hrál své domácí zápasy, kdyby postoupil. Magický stadion v Drnovicích by si opět po letech a po výraznější rekonstrukci první ligu určitě zasloužil.

Cesta k úspěchu: Vyškov už nečeká žádný duel s přímým konkurentem. Má před sebou zápasy s týmy z relativního středu tabulky, které by mohl zvládnout. Zároveň by si družina Jana Kameníka neměla připouštět větší tlak. Ten je na ně nyní vytvářen více než je vzhledem k okolnostem zdrávo.

4. Příbram – 41 bodů

Středočeši nedokázali na velmi dobrou podzimní část navázat. Na jaře získali z 11 zápasů jenom 11 bodů. Příbram v posledních pěti kolech získala pouze jediný bod, jenž ve Vyškově zachránila v posledních minutách. Z prvního místa tak klesla až pod barážové pozice.

Cesta k úspěchu: Nejlepší by bylo zapomenout na špatnou sérii a znovu se nastartovat k tříbodovým ziskům. Což se snadno napíše, ale hůře provede. Za odrazový můstek mohou příbramští považovat poslední remízu ve Vyškově, při které ještě v 83. minutě prohrávali o dvě branky. Mezi čtyři poslední soupeře Wágnera a spol. patří Opava, Jihlava, nevyzpytatelný B-tým Sparty a Táborsko.

5. Dukla Praha – 40 bodů

Na podzim byla Dukla dva body od sestupu, nyní je dva body od třetího místa. Výběr kouče Petra Rady zabral a je jednoznačně týmem jara. Radova družina se po zimě zlepšila i v defensivě. Ovšem v celkovém součtu inkasovaných branek je na číslovce 39 což je mezi aktuálními šesti konkurenty nejhorší číslo.

Cesta k úspěchu: Klub od Julisky čeká v následujících čtyřech kolech asi nejtěžší program. Doma hostí lídra z Karviné, poté následují duely se Spartou B a Prostějovem. Sezónu zakončí v Líšni, kde se bude jisto jistě lámat chleba pro oba zúčastněné celky. Do finální části je potřeba zpevnit obranu, poněvadž v našlapané tabulce může hrát roli i každá jediná branka.

6. Varnsdorf – 39 bodů

Severočeský klub měl v posledním kole na dosah třetí příčku, protože nejbližší konkurenti víc jak na jeden bod neodskočily. Zápas s B-týmem Sparty však nezvládl, a proto tak uzavírá šestici největší adeptů na postup. V případě úspěchu je opět otázkou stadion. Místní svatostánek je totiž jeden z nejmenších ve druhé lize.

Cesta k úspěchu: Varnsdorf nemá co ztratit. Může hrát naprosto uvolněně a nemusí se vyrovnávat s tlakem jako již zmíněné mančafty. Postupové ambice totiž nebyly před sezónou i během ní stanoveny jako přednostní cíl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz