Hlavní obsah
Sport

Do Evropy přes Kostanaj! Poslední překážka Plzně je velkou neznámou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Po vítězství nad maltskou Gzirou bude soupeřem Plzně ve 4. předkole Konferenční ligy kazašský Tobol Kostanaj. Dvojnásobný mistr tamní ligy už vyřadil finskou Honku, švýcarskou Basilej a irské Derry City.

Článek

Obecně

Kazašský národní koeficient se nyní nachází na 36. pozici. Tamní liga se hraje systémem jaro-podzim. Posledním mistrem a také nejvýznamnějším klubem je zde FC Astana, která si před pár lety zahrála i skupinu Ligy mistrů. Hegemonii tohoto klubu z hlavního města se snaží nejvíce narušovat právě soupeř Plzně, když naposledy v roce 2021 získal druhý mistrovský titul ve své historii.

Samotné město Kostanaj leží na severu země poblíž hranic s Ruskem. Druhotný název Tobol označuje řeku, která městem protéká. Klubový stánek se jmenuje Kostanay Central Stadium, skládající se ze dvou protilehlých tribun po delších stranách hřiště s kapacitou 9500 míst.

Česká stopa

Hned čtyři Češi spojili své fotbalové osudy s týmem ze severu Kazachstánu. V ročníku 2010 se tu potkali dokonce dva. Filip Klapka a Vít Turtenwald jsou tu i podepsáni pod historicky prvním titulem Tobolu z téhož roku. Sezónu na to je tu vystřídal obránce Štěpán Kučera, který zde už ale pobyl déle než jenom jedno epizodní období své kariéry. Poslední Čech nosil dres Kostanaje v roce 2014 a byl jím bývalý sparťan Ondřej Kušnír.

V Evropě

Když z ještě dávné historie nepočítáme Intertoto Cup, tak se klub v evropských soutěžích ještě nikdy nekvalifikoval do skupinové fáze. Doposud bylo vrcholem 3. předkolo Konferenční ligy, takže dvojutkáním s Plzní se už nyní přepisuje historie.

Konfrontace s českými a slovenskými týmy

V roce 2007 se Kostanaj utkal v rámci 2. kola Intertoto cupu se Slovanem Liberec. První domácí utkání skončilo remízou 1:1, kdy se za Severočechy prosadil Jan Nezmar. Naproti tomu duel pod Ještědem vyšel lépe pro kazašské mužstvo, které se výhrou 2:0 kvalifikovalo do dalšího kola. Tehdejší pohár Intertoto se hrál systémem, při kterém prakticky každý, kdo se dostane přes 3. kolo je vítěz. To se Tobolu v tomtéž roce i podařilo, a proto mezi dalšími jedenácti vítězi figuruje i jeho jméno.

Ve 2.předkole Ligy mistrů v roce 2011 byl soupeřem Kazachů bratislavský Slovan. Ten v prvním domácím duelu neponechal nic náhodě a zvítězil 2:0 po brankách Šeba a Guédého. Odveta na půdě tehdejšího mistra Kazachstánu rozhodla brzká branka Jiřího Kladrubského, ke které už jenom přidal vlastní gól Štěpanovský. Konečný výsledek 1:1 tak posunul do další fáze mužstvo Belasí.

Akutálně

Tobol v loňské sezóně skončil na třetím místě zdejší Premier League. V té aktuální se pohybuje ve středu tabulky, přičemž ročník je již v druhé polovině svého trvání. Nicméně v listopadu si Kostanaj zahraje finále domácího poháru proti týmu Ordabasy z jihu země, jež se chystá trofej obhájit. Trenérem je 42letý Srb Milic Curcic, který je u mužstva od ledna letošního roku. Současný kádr je tvořen hráči ze zemí bývalého Sovětského svazu a dřívější Jugoslávie. Jedinou výjimkou je útočník z Pobřeží Slonoviny Serges Deble, který je zatím se sedmi brankami nejlepší střelec týmu v probíhající sezóně.

Českému fotbalovému fanouškovi nejspíš nebude cizí jméno srbského záložníka Miljana Vukadinoviče (bratr Vukadin nyní hájí barvy Zlína), který si v Česku prošel Táborskem, Mladou Boleslaví a pražskou Slavií. Vstřelil v nich dohromady dvě prvoligové branky. Zajímavou statistiku však nasbíral již v dnes neexistující juniorské lize. Za všechny zmíněné týmy zde totiž celkem nasázel 35 gólů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz