Hlavní obsah
Sport

Fanoušci na stadionech 12. kola: chorea, pyro i oslavy narozenin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Adamec alias Vršovický fotograf (se svolením autora)

Předposlední říjnové kolo naší nejvyšší soutěže přineslo zajímavé zápasy. Diváci viděli pěkné šance i góly, kolik fanoušků si ale vlastně vůbec našlo cestu na stadiony a jaké zajímavé prezentace mohli na tribunách vidět?

Článek

V Hradci se slavilo výročí fanouškovské skupiny

V prvním zápase kola se proti sobě postavil Hradec Králové a Sigma Olomouc, ačkoli domácí hosty výrazně přestříleli, body se zde nakonec dělily. To ale fanouškům rozhodně zábavu nezkazilo. Do Malšovické arény jich přišlo 6 285 a byli svědky narozeninové oslavy skupiny UBHK. V sektoru G (v němž je umístěn kotel Votroků) byla totiž odprezentována velmi povedená choreografie, která oslavuje desetileté výročí této fanouškovské skupiny. Ta realizuje nejenom všechny optické prezentace, ale i fanouškovské aktivity týkající se hradeckého klubu.

V Ostravě se oslavoval vznik města

Šlágrem soboty byl ale dozajista zápas mezi ostravským Baníkem a plzeňskou Viktorkou, což byl přímý souboj o třetí místo v tabulce. Ten sice domácí fotbalisté prohráli 1:3, na tribuně se ale rozhodně neměli za co stydět. Do ochozů Městského stadionu dorazilo konečně přes 10 000 diváků, konkrétně jich bylo 10 888. Chachaři, jak se nazývá fanouškovské skupina Baníku Ostrava, zápas pojali ve velkém stylu. I tady se totiž slavilo, fanoušci se rozhodli oslavit sto let od založení Velké Ostravy. Jako jednotný dresscode pro tento zápas byla vyhlášena černá barva i klubová šála a při zápase byla hlasitá podpora kotle opravdu znát. Fandění pak baníkovci podtrhli nádhernou choreografií, na níž byl vyobrazen bílý kůň v modrém poli ze znaku města, ve spodní části se nacházelo sedm znaků měst tvořících Velkou Ostravu a na bocích pak hořely bílé ohně. Byla to skutečně spektakulární podívaná!

V Ostravě ale nebyli jen aktivní fanoušci Baníku, do sektoru hostí totiž zavítalo zhruba 130 fanatiků ze západu Čech. I oni přispěli ke skvělé kulise tohoto zápasu. Za zmínku rozhodně stojí to, že kromě hlasitého fandění využili poloprázdného sektoru a pohybovali se jím ze strany na stranu, což vytvořilo pěkný optický efekt.

Zápas cti na Letné

Poslední sobotní zápas se hrál v Praze na Letné. Proti sobě se v něm postavila Sparta a Slovan Liberec. Domácí v něm zvítězili jak na hřišti, tak i v hledišti. Na stadion si v sobotní podvečer našlo cestu celkem 16 746 diváků a zhlédli „Zápas cti“, jak byl tento mač pojmenován. Byl totiž věnován složkám integrovaného záchranného systému, které pomáhaly během nedávných povodní.

Sparta s armádou spolupracuje dlouhodobě a v rámci tohoto zápasu se rozhodla přidat několik aktivit. První z nich bylo servírování guláše, který připravili kuchaři v polní kuchyni v podloubí u sektoru A. K tomu si návštěvníci zápasu mohli prohlédnou armádní vozy či si poslechnout armádní kapelu. Když byli fanoušci na svých místech a těšili se na začátek zápasu, bylo pro ně připraveno překvapení. Tradiční sparťanskou hymnu totiž doplnila česká hymna s husitským chorálem v podání ústřední hudby AČR. Těsně před výkopem utkání pak měli fanoušci možnost minutou potlesku poděkovat armádním činitelům, kteří společně se složkami IZS pomáhali během nedávných povodní.

Letenští si připravili velmi kvalitní support, kromě hlasité podpory se ale vytasili i se třemi celosektorovými pyroshow. Zvláště při té úvodní byl efekt opravdu nádherný. I na tomto utkání se slavilo, fanouškovská skupina Bandits from the north oslavila 16 let na scéně a bylo jí věnováno menší choreo se starým znakem Sparty a zaťatou pěstí.

Do Prahy dorazilo také zhruba 140 fanoušků Slovanu Liberec, kteří obsadili vrchní patro galerie a v úvodu zápasu se prezentovali nápisem: Jste derby lůzři! Zda to mělo být mířeno na jejich hráče či na sparťany, kteří v minulém ligovém kole prohráli derby se Slavií, však nebylo úplně jasné. Plachtu pak po pár minutách zase stáhli.

Ďolíček se zahalil do zeleného dýmu

V Ďolíčku se v neděli začínalo v naprosto nefotbalových 13 hodin, avšak na návštěvnosti to tolik znát nebylo. Na zápas Bohemians – Mladá Boleslav dorazilo 5 689 diváků. Hrál se atraktivní fotbal, který přinesl branky i drama až do poslední minuty a oba celky se rozešly smírně 2:2.

Bohemians od začátku zápasu podporoval našlapaný kotel, který si mimo hlasité fandění připravil velmi pěkně vypadající optickou prezentaci. Za nápisem ultras v popředí bylo množství zeleno-bílých vlajek a mezi nimi doutnaly zelené dýmovnice.

Nejenom kotel Bohemians v čele s fanouškovskou skupinou Green White Fanatics v Ďolíčku fandil, do Vršovic dorazili také fanoušci Mladé Boleslavi. Konkrétně jich bylo 96, což je (jak sami napsali na Instagramu) solidní počet výjezďáků. Nepřipravili si žádnou optickou prezentaci, sektor pouze ověsili vlajkami, včetně nové s nápisem On tour. Mimo to hlasitě fandili po celý zápas.

Menší, ale hlasitý kotel v Karviné

Další nedělní zápas se hrál v Karviné, kde domácí přestříleli beznadějně poslední hosty z Českých Budějovic 4:1. Zápas nebyl fotbalově tolik zajímavý, ale kotel domácích (kde bylo asi 70 fanoušků) si zápas bezesporu užil.

Už na začátku udělal domácím fanouškům radost trenér hostí František Straka, který v Karviné také zanechal stopu a na vyvolávání svého jména jim zamával. Ačkoli je v Karviné menší kotel, neúnavně fandil po celý první poločas a samozřejmě také v průběhu toho druhého. Zhruba v 50. minutě si připravili menší choreografii, která naplno vynikla po roztažení šál všemi fanoušky. Nutno dodat, že na sociálních sítích se Karviňáci před zápasem mobilizovali, aby dorazili právě s šálou. Někteří fanoušci nechali koupi na poslední chvíli, ale zájem byl velký, takže na část z nich se s prodejem už nedostalo.

Bohužel karvinští fanoušci neměli na tribuně žádného soupeře, sektor hostí totiž v tomto zápase zel prázdnotou a 2 326 fanoušků, kteří na zápas dorazili, tedy byli domácí.

Výjezd kola do Jablonce

Nedělním šlágrem byl pak zápas mezi FK Jablonec a Slavií Praha. Na ten si našlo cestu 5 237 diváků a ti se rozhodně nenudili děním na hřišti, ale ani děním na tribunách.

Domácí už před zápasem lákali své fanoušky na fanzónu, která se nachází hned za hlavním vstupem. Byly v ní různé aktivity pro děti a spousta jídla i pití. Těsně před výkopem už se ale všichni přesunuli na tribunu. Kotel domácích se nachází na rohu hlavní tribuny a ačkoli je menší, během zápasu byl vcelku hlasitý a své hráče fanoušci podporovali po celý zápas. Na druhý poločas si pak připravili choreografii, kterou nad své hlavy roztáhli chvíli před tím, než Chanturishvili snížil na 1:2. Tato choreografie odkazovala na stadion Střelnice a byla vyvedena v zelené a bílé, což jsou barvy domácího celku. Po vsítění gólu měli takovou radost, že pod plachtou začali skákat a slavit, až ji nakonec na kousky roztrhali.

Na Střelnici dorazil také nejpočetnější výjezd tohoto kola, do sektoru hostí přijelo 1 020 fanoušků pražské Slavie. Obsadili tedy skoro celou tribunu za bránou. Nejprve to z jejich strany vypadalo na slabší výjezd, ale většina nechala koupi vstupenky na poslední chvíli, sektor hostí byl tedy nakonec zaplněn opravdu slušně. Vypadal kompaktně, slávisté totiž zvolili společný černý dresscode. Hostující fanoušci si na tento zápas však nepřipravili žádnou optickou prezentaci, pouze hlasité fandění, které splňovalo jako vždy vysoké standardy.

Příští kolo přinese další zajímavé zápasy

Pokud už teď přemýšlíte, na který stadion zavítáte v příštím kole, mám tu pro vás pár zajímavých tipů. Do Pardubic přijede v sobotu Baník Ostrava, jehož fanoušci jsou na výjezdech skvělí. Zajímavý zápas se odehraje v neděli, do Teplic totiž dorazí Bohemians a domácí fanoušci prozradili, že na zápas už chystají choreografii. Na závěr neděle je přichystáno malé pražské derby v Edenu mezi Slavií a Duklou a v 18:30 začne šlágr kola mezi Viktorií Plzeň a Spartou.

Zdroj: Adéla Čornyjová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz