Hlavní obsah
Sport

Fanoušci Zbrojovky se halí do černa. Podivný prodej s příchutí podrazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Ve čtvrtek krátce po poledni by bylo asi hodně těžké najít člověka, kterého by zpráva o prodeji Zbrojovky minimálně nezaskočila. Ta přišla o den dříve, než se všeobecně očekávalo. Zato její znění bylo absolutně nečekané.

Článek

Již dříve avizovaného Pavla Svoreně totiž bez jakéhokoliv vysvětlení nahradil majitel hokejové Komety Libor Zábranský.

Společná řeč s Bartoňkem je věc nelehká

To, co se neskutečně dlouhou dobu táhlo, má nyní konečný rezultát. Vše začalo před pár lety, když moravský velkoklub dostal cedulku na prodej. Mezi prvními zájemci o koupi se objevili známý brněnský podnikatel Igor Fait a přední sportovní agentura. Ale ani jeden z těchto kandidátů však nedošel v jednáních tak daleko, aby se začaly chystat podklady k podpisu smlouvy.

Další v pořadí, kdo zasedl k jednacímu stolu, nebyl nikdo jiný, než nyní dobře známý brněnský rodák a novopečený majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania. Ovšem ani ten nenašel s Václavem Bartoňkem společnou řeč. Reálné obrysy k nové éře položil vloni v létě úspěšný ředitel nadnárodní firmy Pavel Svoreň. Ten se nakonec s tvrdohlavým Bartoňkem domluvil na postupném odkupu klubu, jenž měl vyvrcholit koncem února letošního roku.

Svoreň dal fanouškům naději

Na začátku letošní druholigové sezóny byli na tiskové konferenci představeni Čeněk Absolon a Pavel Svoreň jako další minoritní společníci v majetkové struktuře. Bylo také oznámeno, že druhý jmenovaný se v určitém časovém horizontu stane většinovým vlastníkem klubu, a tedy mužem číslo jedna.

Následně představil Svoreň i prostřednictvím našeho Žongl magazínu svoji vizi a plány se Zbrojovkou do budoucna. Podílel se na zajímavých přestupech směrem dovnitř týmu (Denis Alijagič a Jan Hellebrand), sešel se dvakrát tváří v tvář s fanoušky a nebránil se ani otevřenější diskusi. Pravidelně jim také odpovídal na dotazy skrze sociální sítě.

Den před dnem D

Již v únoru mělo dojít k převodu většinové části Zbrojovky na Pavla Svoreně. Nestalo se tak. Na webu se mezitím objevila informace, že se transakce odkládá z důvodu trvání licenčního řízení. Po dalších jednáních se nakonec termín posunul na 26. dubna. Den před tímto termínem se veřejnost dozvídá, že brněnský klub přebírá pod svoje křídla současný majitel hokejové Komety Libor Zábranský.

Hodně lidí si proto kladlo tutéž logickou otázku. Neměl tím, kdo se postaví do čela Zbrojovky, být Pavel Svoreň?

Většina fanoušků se cítí podvedena. Největší zbrojovácké fórum 1913.cz upustilo od svých jasných červených barev a potemnělo do černa, čímž dalo najevo jasnou symboliku k aktuální situaci.

Otázek víc než odpovědí

  1. Co se vlastně stalo?
  2. Proč byl Pavel Svoreň vlastně vyšachován ze hry?
  3. Jak to, že s jedním dohoda trvá několik měsíců a s druhým pár dnů?
  4. Je Libor Zábranský ten pravý?
  5. Dokáže ukočírovat oba kluby?
  6. Bude Bartoněk pořád tahat za nitky?

Snad k těmto dotazům budeme brzo znát odpovědi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Libor Zábranský

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz