Hlavní obsah
Sport

Hašek se rozhodl dvakrát vstoupit do téže řeky. Nebude příliš šilhat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

Čeští fotbaloví fanoušci již znají jméno nástupce Jaroslava Šilhavého na pozici trenéra reprezentačního „áčka“. Nástup Ivana Haška brali všichni v podstatě jako formalitu a ve finále fakticky neměl konkurenta.

Článek

Na první pohled můžeme vidět podobnost s jeho nástupem na lavičku reprezentace v roce 2009. Na ten druhý však nalezneme řadu odlišností.

Vzpomínka na spasitele

Vzpomeňme na Haškovo první reprezentační účinkování. Dlouhou éru Karla Brücknera vystřídalo nepovedené angažmá Petra Rady, jehož hlavu fanoušci žádali v podstatě permanentně a po jeho rezignaci nastoupil k nároďáku František Straka, který strávil na jeho lavičce jediný zápas s Maltou. Hašek byl následně brán tehdy jako jistý Deus ex machina pro český fotbal, který se nacházel v období, kdy hledal sám sebe a netěšil se přílišné důvěře veřejnosti. Tu mu měl vrátit člověk nesvázaný s tehdejším vedením svazu.

Nejdříve se stal předsedou ČMFS a z této pozice se pokusil oslovit tehdejšího trenéra Slavie Karla Jarolíma, s nímž předvedl své umění ve francouzském Štrasburku. Ten však jeho nabídku odmítl a funkce reprezentačního trenéra se rozhodl chopit Hašek sám. Vládcem českých fotbalových koučů se tak stal v určitém smyslu z nouze a do značné míry proti své vůli, což se později do jisté míry vrátilo. V červnu 2009 rezignoval na post předsedy FAČR a funkci trenéra reprezentace složil v říjnu téhož roku.

Návrat po patnácti letech

Se začátkem tohoto roku se konal jeho další návrat na českou scénu po jedné dekádě strávené především v arabském světě. Do jeho životopisu přibyly týmy jako arabský Al-Hilal, katarský Qatar SC a na přelomu let 2021 a 2022 měl na starost reprezentaci Libanonu. Když se podíváme na výčet jeho posledních chlebodárců, musí nám být jasné, že momentální evropská fotbalová realita není něčím, o čem by mohl dlouhodobě přednášet.

Když před necelými patnácti lety odmítl Karel Jarolím post reprezentačního trenéra, zůstal tehdy Hašek jedinou možností. Nyní se několikrát skloňovalo také jméno Vítězslava Lavičky a zcela cizí již nepřestala být ani alternativa v podobě zahraničního kandidáta. I Haškův životopis navíc dostal za poslední roky několik trhlin. Do funkce nyní jde stejný manažer s výrazně upravenou image. Přejme mu šťastnější konec, než jaký byl v případě jeho předchůdce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz