Hlavní obsah
Sport

Hráče Sigmy prasečí hlavy nesrazily. Jablonec padl i v Olomouci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Atmosféra v olomoucké Sigmě je poslední týdny velmi napjatá. Vedení klubu čelí narůstající nespokojenosti fanoušků, která je spojena nejen s neuspokojivými výkony, ale též informacemi, co se okolo tradičního klubu objevují.

Článek

Pod palbou kritiky je především sportovní ředitel klubu Ladislav Minář. Ten kritiku odmítá, na druhé straně olomoucká fotbalová veřejnost má v tomto jasný postoj. Kritika fandů klubu z Hané se spíše prohlubuje a dostává se do hrůzné podoby. V noci na sobotu se u Androva stadionu objevily tři useknuté prasečí hlavy a okolí bylo potřísněno červenou tekutinou připomínající krev.

Soupeř z Jablonce nad Nisou, co se týče výsledků na tom není o moc lépe než Sigma. Klub z podhůří Jizerských hor v poslední době trápí velká marodka, celkem šest stabilních členů A týmu je díky zdravotním komplikacím mimo hru. Navíc trenér Látal nemůže počítat ani s třemi hříšníky, kteří pykají za udělené karty v minulých zápasech. Obě mužstva mají za sebou shodně po třech prohrách. Po sobotních zápasech se Sigma propadla z osmého místa na desáté. Jablonec pak z prostřední části tabulky do skupiny o udržení. Jisté je tedy to, že dnes minimálně jeden z týmů body získá, a bodový půst přeruší. Bodovat však nutně potřebují obě mužstva.

Nervózní úvod, odchod fandů a červená k tomu

Úvod zápasu byl oboustranně nervózní, a na hráčích bylo vidět, že nedávné výsledky bez výher jim na psychice nepřidávají. Olomouckým se navíc již po čtvrthodině při svém ofenzivním výpadu zranil Jiří Sláma. Taktika, kterou připravil olomoucký trenér Jiří Saňák, tedy vyztužit obranu přechodem s tříobráncového systému na čtyři zadáky tak záhy dostala trhlinu. Sláma i přes snahu zůstat v zápase nakonec v minutě dvacáté střídal. Domácí diváci, kterých si celkem do ochozů Androva stadionu přišlo pouhých 3026 povětšinou tuto situaci neviděli, protože symbolicky, jako další protest proti vedení klubu na deset minut tribuny opustili.

V 27. minutě Jiří Spáčil velmi nešetrně prošlápl kotník hostujícímu Alexisi Agulemu, a po zásahu VAR byl o minutu později poslán do sprch. Červená karta tak dala další trhlinu snaze domácích. Velmi emotivně na tuto situaci reagoval domácí útočník Lukáš Juliš, který ve vzteku mrskl lahví s vodou. Rozhodce jej za tento výlev slovně napomínal, žlutý kartonek však nechal v kapsičce.

Žlutá chvilka a Hübschmanův gól

Pár minut poté to ale na hřišti poměrně jiskřilo, a v krátkém sledu po sobě byl žlutou kartou oceněn hostující Černák, domácí Vraštil, a opět Jablonecký Agelué. V 37. minutě se nádhernou střelou presentoval Tomáš Hübschman, když se zhruba z 20 metrů opřel do balonu, který mířil těsně pod břevno. Úžasným zákrokem se presentoval Tadeáš Stoppen, a míč vyškrábl nad. Tomáš Hübschman se v základní sestavě objevil poprvé od prosincového zápasu se Spartou. Ve věku 42 let, sedmi měsíců a 10 dní se stal druhým nejstarším hráčem, který nastoupil v české lize, čímž předstihl Zavadila. Před ním je už jen Jindřišek z pražských Bohemians 1905. Jen o minutu později Jan Fortelný udělal kličku jabloneckému brankáři Hanušovi. Jeho střelu z velkého úhlu však skluzem zastavila jablonecká obrana.

Těsně před koncem poločasu se agilní Jan Fortelný po křídle ve sprintu s balonem na noze dostal až za hostující obranu, vyslal pas před branku kde čekal Lukáš Juliš. Ten nezvládl první dotek, a Hanuš mu skokem pod nohy balon sebral. Do konce poločasu nám už žádný z týmů vážnější situaci nenabídl, přesto byla Sigma i v deseti hráčích mírně lepším týmem.

Druhá půle s marnou jabloneckou snahou

Oba trenéři do druhé půle provedli změny v kádru na hřišti. Domácí trenér vyslal dva nové muže - utkání skončilo pro Jana Vodháněla, a Lukáše Juliše, které nahradila dvojice Jáchym Šíp s Pavlem Zifčákem. I Jablonecký trenér Radoslav Látal střídal, dolů šel Alegue, který si ke konci poločasu zahrával s udělením druhé žluté karty, a nahradil jej Kanakimana.

Že má Jablonec výhodu jednoho muže v poli navíc na hřišti nebylo vůbec poznat. Navíc se mu po celý zápas nevedla kombinace, a většina akcí skončila nepřesnou přihrávkou. V 54. minutě mohl změnit stav utkání Holly. Zmar hostí tím byl ještě více viditelný, protože míč, který propadl na zadní tyč nedokázal do prázdné branky dostat ani z metrové vzdálenosti. O dvě minuty později se hlavou prosadil výše zmíněný Hübschman. Radost hostujícímu celku však zkazil odmávaný ofsajd. A tak se stav utkání měnil až v 73. minutě, kdy Juraj Chvátal převzal přihrávku od Braiteho, navedl si míč do vápna a levou nohou vyslal přizemní střelu na vzdálenější tyč. Hanuš byl bez šance a Sigma vedla 1:0. O necelých 10. minut později zahrozila opět Sigma - připomínáme, že měla o jednoho hráče méně. Šíp vrátil odražený balon do vápna, a Pokorný se zjevil před Hanušem úplně sám. Ten však skvělým výběhem hosty podržel dobrým zákrokem.

Konec si Sigma pohlídala

Konec zápasu se dohrál bez výraznějších šancí, a tak hráči Sigmy doma vyhráli poprvé od začátku října a po sedmi zápasech. Jablonec na 12. místě má již dvě kola před koncem základní části jistotu, že budou v nadstavbě hrát stejně jako ve dvou minulých sezonách jen ve skupině o záchranu. Sigma je po výhře na osmém místě.

Ondřej Hák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz