Hlavní obsah
Sport

Hudba a fotbal – spojení co funguje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ačkoliv se na první pohled jedná o dva zcela rozdílné světy, propojení mezi muzikou a oblíbeným sportem je užší, než by se zdálo. Pojďme se podívat na některé fanouškovské písně, kterými jsou oslavovány fotbalové kluby, ale i atmosféra na stadionech.

Článek

Začít musíme u držitele mistrovské trofeje z předcházejícího ročníku Fortuna ligy Sparty Praha. Ještě před oslavami mistrovského titulu se začala šířit zpráva, že rapper Rohony společně s DJem Manenem chystají novou sparťanskou píseň. Velkou pozornost si ovšem získala především při oslavách samotného titulu. Nejdříve díky pohledu do kabiny, kde to hráči rozjeli i se jmenovaným raperem, posléze zazněla na Letenské pláni a dočkala se oficiálního vydání. Jedná se přitom o natolik chytlavý song, že ho ocenili i množí fanoušci z druhého břehu.

Za zmínku ovšem určitě stojí i dřívější píseň stejného klubu Na srdci S, kterou složil přeci jen trochu váženější zpěvák Vojtěch Dyk. Ten je rovněž fanouškem letenských, a i v tomto případě se jedná o velice zajímavou záležitost. Vznikla během přestávky před sezonou 2019/2020 a následně začala sloužit jako pozápasová píseň. Jedná se o předělávku hitu Neila Diamonda Sweet Caroline.

A do třetice pro sparťanské fanoušky si připomeneme ještě jeden prastarý song od dnes velice populárního rapera Marpa. Ten byl během svých mladých divokých let hooliganem na Letné, což dal najevo i poměrně drsnou písní ACSS, v níž se hodně tvrdě opřel i do rivalů ze Slavie. Jedná se přitom o jeho temné období, kdy se neváhal často rvát za svůj klub.

Ale přejděme teď právě k sešívaným. I v Edenu totiž vědí, že píseň může rozveselit a nabudit davy. Jedním z předních slávistických muzikantů je určitě raper Dekret, který ve svých písních oslavoval příchod Stancia (Ahoj Nico). Jednalo se přitom o určitou reakci na písničkáře Pokáče, který ho kdysi vítal na druhé straně. Ještě oblíbenější je ovšem jeho song Tribuna sever, o pro něj milované fanouškovské komunitě. Vznikl k němu přitom i povedený videoklip, v němž můžete zahlédnout třeba současného předzápasového hlasatele Strašáka.

Na jaře roku 2023 ovšem bylo do světa vypuštěno ještě daleko více písní oslavujících klub z Vršovic. Vznikl totiž projekt s pracovním názvem Slávistická hudebka, díky němuž klub postupně představoval na domácích ligových zápasech skladby od spřízněných muzikantů. Zapojily se skupiny Harlej, Portless, již zmiňovaný Dekret, Viktor Dyk a Richard Scheufler jr. nebo raper Peca, s všeříkající písní Dvanáctej hráč. Ten už v minulosti přišel s neméně populární věcí Vždycky jsme s váma!

S hudebními příspěvky však přicházejí i fanoušci mimopražských klubů. Aktivní jsou v tomto směru třeba v Ostravě. Velice známý písničkář Jaromír Nohavica nazpíval písničku s všeříkajícím názvem Fotbal, která si získala popularitu i mimo fotbalovou komunitu. Na jednom z koncertů dokonce věnoval právě fotbalové tematice část svého koncertu.

Stejný muž si potom zazpíval i v jedné z písní fanouškovské skupiny známé pod přízviskem Chuligáni z Bazalů. Vystupují v ní pánové Chacharski, Pretorian a El bajto. Na svém kontě už dokonce mají i celou desku s názvem 100 let na Slezké. Jedná se o poměrně drsné písně z prostředí Chacharů. V klipech se přitom objevili třeba i bývalí fotbalisté Martin Lukeš nebo Václav Svěrkoš, ale především samotní fanoušci a jejich kultura.

Musíme zmínit i jednu píseň, která je hodně aktuální. Použil ji totiž Slovan Liberec k představení svého nového trenéra Radoslava Kováče. Paulie Garand & Kenny Rough společně s Jakubem Děkanem dali v songu L.B.C. najevo svůj patriotismus k městu pod Ještědem. Sama píseň není vyloženě fotbalová, ale stadion Liberce v ní hraje velkou roli. I její aplikování do zmiňované představovačky Radoslava Kováče navíc způsobuje, že dané video je chváleno napříč celou fanouškovskou komunitou. Zahrál si v ní i herec a místní rodák Ladislav Hampl.

Z Liberce se vydáme na Moravu. Tato píseň není primárně směřovaná fanouškům nebo klubu, ale především fotbalovému stadionu. Řeč je o legendárním Lužáneckém stadionu v Brně. Ten je sice od roku 2001 mimo provoz, avšak v roce 2015 se zde odehrál rozlučkový zápas Petra Švancary. Při této příležitosti nazpíval rapper Tafrob právě se zmiňovaným Švancarou skladbu, která dává vzpomenout slavným dobám tohoto chrámu fotbalu. Píseň se dodnes hraje při zápasech Zbrojovky a její poslech vzbuzuje ve fanoušcích nostalgii.

V neposlední řadě si nenechte ujít ani Vášeň od skupiny Highland. Jedná se totiž o českou fanouškovskou hymnu k Mistrovství Evropy 2024. Ve videoklipu k písni si zahrála i řada fotbalistů jako Tomáš Skuhravý, Horst Siegl, Ladislav Vízek, Michal Horňák, Václav Němeček, Martin Frýdek či proslulý trenér Pavlín Jirků. Vedle nich ovšem i herečky Barbora Mottlová, Karolína Krézlová a Kateřina Blažková. Či muzikanti Jakub Smolík, kluci z kapel O5 a Radeček, Civilní Obrana, KluciZND, Zputnik nebo Pio Squad.

A ještě jedna zajímavost na závěr. Mezi nejznámější české „odrhovačky“ jednoznačně patří písnička Zelená je tráva, kterou natextoval před lety František Ringo Čech. Ale věděli jste, že v originále má píseň název Blue Is the Colour a je to hymna anglického klubu Chelsea? Pod názvem Rød-hvide farver potom byla i hymnou dánské fotbalové reprezentace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz