Hlavní obsah

I remíza může přinést zajímavý zápas. Chybující rozhodčí si zaslouží i pochvalu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Pešek / Žongl magazín

Myslíte si, že bezbrankový zápas nemůže být zajímavý? Střetnutí Karviné s Hradcem Králové muselo všechny podobné myšlenky rychle zahnat. Přestože totiž nepadl žádný gól, děly se v něm hodně velké věci.

Článek

Opět střet dvou týmů, které v nedávné době prošly poměrně zajímavou přestavbou. Oba jsou zatím v první desítce. Zatímco u Karviné se vyplatí sledovat trenéra Martina Hyského a jeho vliv na hru celého týmu, Hradec je za mě jedním z nejlépe posilněných celků v soutěži. I když od něj možná výsledkově čekám ještě víc, než doposud ukazuje.

Tři červené, dvě odvolané

Tyhle dva zajímavé týmy se spolu utkaly a předvedly hodně atraktivní a propíraný zápas. Výrazně k tomu přispěl i rozhodčí Ondřej Pechanec, který rozdal osm žlutých karet a hned třikrát vytáhl i červenou. Dvě vyloučení ovšem po intervenci VAR odvolal, což se opravdu nestává každý den.

Jeho výkon tak můžeme označit za poměrně špatný, ale zároveň se ho o něco později i trochu zastat. Nejdříve k situaci v 58. minutě. Unikajícího Čmelíka lehce postrčil Bergqvist a obdržel za svůj zákrok červenou kartu. Poměrně malý kontakt, ale dokážu pochopit, že v plné rychlosti hráče rozhodí. Chyba ovšem byla spíše v tom, že Čmelíka by křižoval ještě jeden z hráčů Karviné. Videorozhodčí tak správně opravil Pechance a ten musel udělit pouze žlutou kartu. Stejný fotbalista ovšem nakonec přeci jen po druhé žluté opustil hřiště. Prostě asi osud.

Druhá situace se odehrála až v nastaveném čase druhého poločasu. Samuel Dancák byl vyloučen po šlapáku na Ražnatoviče, který na první pohled vypadal pochybně. Nakonec musel opět zasáhnout VAR a po chvíli byla odvolána i tato červená karta.

Přísnější metr, chválíme samostatné rozhodování a sebereflexi

I v tomto kole se tak potvrzuje, že rozhodčí se snaží být podstatně přísnější než třeba v minulé sezoně. Těch červených karet padá opravdu hodně, i když tentokrát byly dvě odvolány. Jednalo se tak o dost netypickou situaci, která asi hlavnímu rozhodčímu moc kreditu nepřinesla.

Na druhou stranu ho vlastně musíme trochu pochválit za dvě věci. Tou první je, že se ihned na hřišti rozhodoval sám za sebe. To bohužel už nebývá tak často zvykem. Většinou se rozhodčí až moc spoléhají na VAR. Jasně, v tomto případě to nakonec byly jeho chyby. Přesto se mi tohle sebevědomé rozhodování prostě líbí. Od toho je tam potom právě videorozhodčí, aby případně celou situaci rozlouskl.

Pochvalu si určitě zaslouží i za sebereflexi. Po zápasu se nebál přijít před kamery O2 TV Sport a zkritizovat svůj vlastní výkon. To je za mě super.

„Ode mě příšerný výkon a musím se omluvit, hráčům, trenérům i divákům. Takhle nelze posuzovat ty situace, hrozné to bylo.“

Čtyři brankové konstrukce a další šance. Zářili brankáři

Abychom v zápase našli i fotbalovější momenty, celkem čtyřikrát byla trefena konstrukce branky. Nejdříve nastřelil hradecký Petr Juliš tyč. Jen o chviličku později vyrazil další jeho pokus brankář Lapeš na břevno. A na břevno vytáhl i krásnou střelu Botose gólman na druhé straně Adam Zadražil. A v neposlední řadě do tyčky napálil míč i Mihálik.

Vedle toho byla k vidění řada dalších šancí. Pochválit tak jednoznačně musíme ofenzivu obou týmů. Přestože na držení míče byla výrazně lepší Karviná, na střely o maličko zase Hradec. Pochvala pro obrany by byla hodně diskutabilní. Obě sice udržely nulu, zároveň ovšem někdy byly až příliš průchodné. Velký kredit tak musejí dostat především brankáři, kteří jednoznačně byli muži zápasu. Fanoušci mohli vidět fantastické zákroky.

I fotbal bez branek tak může bavit. Karviná a Hradec jsou v tabulce s rozdílem jednoho bodu ve prospěch Votroků a výsledek zápasu tomu vlastně odpovídá. Po reprezentační pauze nastoupí oba doma. Moravskoslezský tým proti trápícím se Budějovicím, východočeský proti podstatně silnější Sigmě Olomouc.

Autor: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz