Hlavní obsah
Sport

Ivan Hašek? Podivná varianta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mohammad Moussa/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

ilustrační foto

Jak se v posledních dnech nechal slyšet předseda svazu Petr Fousek, jedním z hlavních kandidátů na post trenéra reprezentace je jeden z jeho předchůdců v předsednické funkci Ivan Hašek.

Článek

Ten je především koněm předsedy Sportovní rady svazu Vladimíra Šmicera. V následujících řádcích se pokusím rozebrat, do jaké míry jde o fundované rozhodnutí.

Výbuch za výbuchem

Nejprve se podíváme na posledních pět angažmá tohoto kdysi úspěšného kouče. V uplynulých deseti letech vystřídal pozice trenéra v týmech Qatar SC, dvakrát vedl Fujairah FC ve Spojených Arabských Emirátech, v téže zemi se objevil i na lavičce Emirates Clubu a naposledy koučoval reprezentaci Libanonu. A jak jeho angažmá končila?

Odvolán po dvou zápasech se skóre 1:8.

Odvolání ze sestupových pozic po šesti porážkách v řadě.

Vyhazov po šesti kolech z předposledního místa tabulky.

12. místo v tabulce (ze 14 týmů) a neprodloužení smlouvy.

Konec angažmá po posledním místě v kvalifikační skupině a dvou výhrách ze třinácti zápasů.

Řekli byste si, že tohle je muž, kterého chcete? Jen těžko, viďte.

Jméno není všechno

Ano, Ivan Hašek těží ze jména, které si kdysi v českém fotbale vybudoval, ale jeho výsledky v posledních letech nejsou alarmující, nýbrž diskvalifikující. Když se na Haškovo jméno ptali legend českého fotbalu, tak byli skoro unisono pro jeho angažování. Jenže dokázali by tito lidé říct, jakým stylem hrají Haškovy mančafty? Znají jeho poslední výsledky? Nebo jeho angažování kvitují jen z důvodu, že jsou to jeho kamarádi?

Respektovaná osobnost? Ano, ale co dál?

Jasně, asi nemůžeme přít o to, že je čerstvě šedesátiletý trenér respektovanou osobností a vzdělaným člověkem. Nicméně to je Dana Drábová také a nikdo ji nenavrhuje do funkce trenérky fotbalové reprezentace. Za koučem by měly stát především výsledky, které prostě a jednoduše Hašek v posledních letech absolutně nemá. Mnozí namítnou, že trénoval ve Francii nebo měl výsledky ve Spartě. Jasně, ale to bylo v době, kdy se ještě na našich pláních proháněli dinosauři. Fotbal se strašně rychle posouvá a Hašek při posledních trenérských angažmá jasně ukázal, že tento posun nestíhá.

Proklamovaní asistenti jsou jen třešničkou na dortu

Pro práci Ivana Haška je signifikantní to, že se opírá o silné asistenty. V minulosti jím byl například Karel Jarolím. Tentokrát by jedním z nich měl být Luděk Klusáček, jenž má za sebou krajně nepovedené angažmá v Brně. Druhým zvažovaným by měl být kouč Bohemians Jaroslav Veselý, který by měl ale zároveň zůstat ve svém klubu. Proč je to špatně by bylo na celý článek, ale asistent klubu by měl v reprezentaci pracovat na plný úvazek.

Smrdí to kamarádšoftem

Zároveň se také můžeme bavit o tom, zda jsou Vladimír Šmicer či Petr Fousek těmi pravými, kdo by měl kouče národního týmu vybírat. Nerozhoduje v jejich očích místo odborné kompetence spíš schopnost hrát golf a známost z piva? Skoro to tak vypadá, protože jinak by je Haškovo jméno nemohlo byť jen napadnout. Nepochopitelné je i to, že své favority zveřejňují skrz média.

Na útěk z pozice předsedy svazu se už zapomnělo?

Kromě mizerných výsledků Haškových klubů nelze zapomínat ani na jeho úprk z pozice předsedy svazu před dvanácti lety. Může se český fotbal opravdu spolehnout na to, že opět neuteče od rozpracované práce a nenechá jej zase jednou na holičkách?

Snad se rozhodne jinak

Trochu celá tato šaráda připomíná film Vrať se do hrobu! Nám nezbývá než doufat, že tentokrát vše dopadne lépe. Nebo že si to v lepším případě zainteresovaní nakonec rozmyslí a najdou lepší variantu. Je jich spousta. Vlastně skoro všechny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz