Hlavní obsah
Sport

Jablonec daroval v derby Liberci bod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 / Tadeáš Bednarz

Ačkoliv skóre zápasu o tom nevypovídá, diváci v Liberci se dobrých sedmdesát minut nudili. Jablonec, který byl skoro po celou dobu zápasu lepším týmem, se ke konci sesypal a daroval svému odvěkému rivalovi bod.

Článek

Podještědské Derby patří již po desetiletí mezi nejvypjatější zápasy nejvyšší soutěže. Vždy také platilo, že mírným favoritem těchto zápasů je nyní domácí Slovan, který historickou tabulku mezi těmito dvěma geograficky velmi blízkými týmy s přehledem ovládá. Svědčí o tom i forma z posledních vzájemných zápasů. Z posledních šesti vzájemných střetnutí totiž Jablonec dokázal ukořistit výhru jen jednou, přičemž na hřišti Slovanu čeká na výhru od listopadu 2020.

Oba severočeské týmy vstupovaly do utkání se shodnou bilancí jedné výhry a jedné porážky. Oba přitom cestovali na hřiště velkých pražských celků, kde ani jeden ostudu neudělal. Zatímco Jablonec do posledních minut držel na Slavii vyrovnaný stav, Liberec se o něco podobného pokoušel na hřišti Sparty. Mezi ústřední postavy Derby měli patřit dva slovenští internacionálové. Ľubomír Tupta, ze kterého roste zajímavá fotbalová osobnost a nová akvizice v zelených barvách, Sebastián Nebyla, jež v Jablonci hostuje a v minulém zápase proti Budějovicím zaznamenal dvě asistence a jednu vstřelenou branku.

Skvělý tah s Martincem

Pokud bychom měli určit příčinu jarního zlepšení Jablonce, je jednou z variant posunutí stopera Jakuba Martince do role zataženého útočníka. Zajímavá varianta, kterou se trenér zelenobílých rozhodl na jaře vyzkoušet, nese své ovoce. Martinec totiž dokáže udržet spoustu míčů čelem k zády k brance. Dokonce se zdá, že zapracoval na rychlosti. Byl to však právě Martinec, který mohl mít po prvním poločase dobré dvě branky na svém účtu. Dvakrát se totiž ocitl skoro osamocen před brankářem liberce. Nicméně i vhledem k nezkušenosti před brankou soupeře, neproměnil. Jediný jablonecký zásah přišel po proměněné penaltě Jana Chramosty. Pokud by byl poločasový stav 0:3 pro Jablonec, nikdo by se nemohl divit.

Liberci první poločas nevyšel ani na dostatečnou. I díky vysokému presinku Jablonce, ztrácel Slovan spoustu balónů ve středu hřiště. Když už se liberečtí dostal na polovinu soupeře, tak se nedokázali popasovat s finální přihrávkou. Za první poločas k ohrožení branky Jablonce nedošlo.

Slovan na hřišti sedmdesát minut neexistoval

Ani ve druhém poločase se obrázek hry nijak nezměnil. Jablonec stále kontroloval hru a své soky k žádnému ohrožení branky nepřipustil. Hráči Liberce jako by nevěděli, že se hraje Derby dvou odvěkých rivalů. Hře Liberce chybělo vše. Nasazení, bojovnost a o fotbalové kvalitě ani nemluvně. Zmar Liberce se ještě prohloubil po vlastní brance, kdy se po centru nepohodli brankář Bačkovský a Jan Mikula. Druhý jmenovaný si tak srazil balon do vlastní sítě.

Naději vykřesal pro Slovan Rabušic, když proměnil nařízenou penaltu, která byla první střelou Liberce na branku v zápase. Když se však po rozehrávce krátce na to prosadil po krásné kombinaci Jablonec, zdálo se býti po zápase. Při třetí brance Jablonce se navíc nešťastně srazil domácí Bačkovský se svým obráncem a sám Bačkovský musel být převezen do nemocnice.

Právě tato situace jako by byla hnacím motorem pro Slovan. Najednou byli hráči v modrém u všeho a stopeři Jablonce nevěděli, kam dřív skočit. Výsledkem této snahy Slovanu byly dvě vstřelené branky, které orámovaly výsledek utkání.

Jablonec se sesypal

Když se podíváme na statistiky zápasu, dokázal Liberec ze tří střel na bránu skórovat třikrát, kde hráči Slovanu všechno stihli za dobrých dvacet minut čistého času. Co naplat, že Jablonec byl po tři čtvrtiny zápasu lepším týmem. Slovan vytěžil z minima maximum a je dnes rozhodně šťastnějším mužstvem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz