Hlavní obsah
Sport

Jak mohou kluby Niké ligy utrácet? Rozdíly jsou propastné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ve slovenském fotbale kluby obvykle nezveřejňují své finanční možnosti. Tak to funguje prakticky všude na světě, ale rozdíl mezi Slovenskem a zahraničím je v tom, že u nás se často nezveřejňují ani přestupové částky.

Článek

Přesto se vám pokusíme přiblížit, kolik si mohou kluby z Niké ligy dovolit do své činnosti investovat.

Spodní hranice Niké ligy

Do jakési pomyslné spodní hranice můžeme zařadit kluby, které patří mezi finančně nejméně štědré. Tyto kluby jsou často velmi náročné na provoz. Nezřídka se stává, že klub v lize zkrachuje a hrozí mu sestup do nižší ligy, nebo dokonce úplný zánik, jako například v případě Senice. Mezi tyto kluby patří například Skalica, Michalovce, Podbrezová nebo Zlaté Moravce. Tyto týmy často fungují s malými prostředky a je zcela běžné, že se jejich hráči živí i mimo fotbal. Jedná se také o týmy, které nemají dlouhou tradici v nejvyšší lize. I když je třeba říci, že Zlaté Moravce a Michalovce jsou v této soutěži již poměrně dlouho. Ani jeden z těchto týmů však nepatří do kategorie těch, které by lusknutím prstu mohly přivést do Niké ligy mnoho hráčů.

Banská Bystrica a Košice

V případě těchto dvou krajských měst je situace specifická. Oba kluby mají dlouholetou tradici v Niké lize. V obou případech se však do nejvyšší soutěže dostaly po letech potíží. Jejich budoucnost však vypadá slibně. Oběma klubům se podařilo přivést kvalitní posily a jejich zázemí patří k nejlepším v lize. Oba týmy mají velký stadion s pravidelně vysokou návštěvností.

Žilina a Ružomberok

Tyto dva týmy jsou také zvláštní. V žádném případě se nejedná o kluby, které si nemohou dovolit investovat do svého kádru. Oba se však vydaly specifickou cestou. Ružomberok má dlouhodobou koncepci mít v klubu pouze Slováky. Nesahají po velkých zahraničních nákupech, ale i na této úrovni jsou schopni stabilně fungovat. Důkazem je pravidelná účast v předkolech evropských soutěží.

Žilina je jedním z mála týmů, který si na sebe dokáže vydělat sám. Jejich dlouhodobá koncepce přináší ovoce. Prakticky každou sezónu se klubu daří posouvat další hráče do většího fotbalu a dokazuje to pravidelně již řadu let. Mladí a talentovaní fotbalisté jsou v týmu pravidlem. Přestože klub do nákupů hráčů příliš neinvestuje, pravidelně se drží na špičce.

Trenčín a Trnava

Přestože ani ostatní kluby nebyly výjimkou, ani toto duo nepatří k těm, které by se topilo v penězích. Trenčín není v současné době v ideální situaci. Hlavně prodává hráče a dlouhodobě čeká na nějaký větší úspěch. Po dvou titulech v řadě šel klub výsledkově výrazně dolů. Přestože se pyšní modernizovaným stadionem, jeho návštěvnost je na nízké úrovni.

Naopak Trnava i s málem předvádí výkony na vysoké úrovni. Stadion má pravidelně kvalitní návštěvnost. Přestože si klub nemůže dovolit utrácet jako jeho soupeři, stále zažívá úspěchy. poslední dva roky vyhrál pohár. Pravidelně se také umisťuje na předních místech v soutěži.

Na špici Niké ligy Slovan a Dunajská Streda

Tyto dva kluby ve srovnání s ostatními působí prakticky ve vlastní lize. Oba si mohou dovolit vynaložit finance na nákup drahých hráčů. Za oběma kluby stojí majitel s velkými možnostmi. To sice platí i pro ostatní kluby v lize, ale ty nedostávají zdaleka tak velké finanční injekce. Dunajská Streda má dobré podmínky, co se týče financí a zázemí. Chybí však nějaký úspěch v domácí soutěži, který by to potvrdil.

V současné době je Slovan pravděpodobně jediným klubem, který dokáže sám získat peníze z hraní v Evropě. Přestože se finanční prémie vyplácejí i za předkolo, Slovan je v současné době jediným na Slovensku, který se dokáže pravidelně dostat do skupinové fáze. To se potvrdilo v posledních dvou sezonách. Na vysoké úrovni si vede také v Niké lize, o čemž svědčí pět titulů v řadě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz