Hlavní obsah
Sport

Jurásek a Tuci v hledáčku disciplinárky za použití pyra. Měla by být pyrotechnika zlegalizována?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Adamec - se svolením autora

Jedním z probíraných témat nadstavby Fortuna ligy byla i pyrotechnika. Slávističtí fanoušci vytáhli na konci zápasu s Plzní choreo s popisem „Pyroshow must go on“ a posléze předvedli i názornou ukázku.

Článek

Jeden kus pyrotechniky se při děkovačce dostal i do ruky slávistického hráče. Disciplinární komise LFA s ním ve čtvrtek 23. května zahájila řízení. A není jediný! Došlo i na fotbalistu z druhého břehu.

Mladý slávistický talent Matěj Jurásek zřejmě svým činem chtěl vyjádřit podporu dané problematice. Pravděpodobně však na to ale nějakým způsobem doplatí, protože se nejedná o úplně standardní záležitost, těžko říct, jaký pro něj přijde trest. Běžně se za použití pyrotechniky fanoušky dávají klubům mnohatisícové pokuty.

Trochu vtipné přitom je, že i jeden ze sparťanských hráčů bude zřejmě potrestán za stejný přečin. Indrit Tuci si při oslavách titulu po propíraném zápasu v Mladé Boleslavi rovněž vzal do ruky pyrotechniku a chodil s ní po hřišti. Jde to samozřejmě na vrub velkým emocím a radosti z vítězného tažení.

Kluby platí za pyro statisícové pokuty. Mělo by být zlegalizováno?

Pyrotechnika je ovšem jedna z nejvíce trestaných věcí od DK LFA. Padají za ní v součtu statisícové pokuty pro kluby. Fanouškovská obec samozřejmě volá po jejím zlegalizování. Ostatně podobný „pokus“ už probíhá ve Francii, kde bylo pyro povoleno. Ovšem za velice přísných bezpečnostních podmínek.

Otázkou je, jestli by něco podobného fungovalo i u nás. Pyro už ovšem tak nějak patří k samotnému vrcholovému fotbalu a pro mnohé je to velice zajímavé zpestření zážitků na stadionech. Ve většině případů navíc nedochází k jeho zneužívání k nekalým událostem. I když i to se v minulosti několikrát stalo.

Občas skončí nějaká ta světlice či dýmovnice na hřišti. Dokonce došlo i k tomu, že bylo několik kusů pyrotechniky naházeno do vedlejšího sektoru, v němž byly i malé děti. Zlegalizování tak může být poměrně kontroverzní záležitostí.

Ze stadionů jen tak nezmizí

Na druhou stranu se mu určitě ani v následných letech nevyhneme. Fanouškům se ho i přes kontroly u vstupů daří propašovat na stadion. Spekulací zůstává, nakolik k tomu dochází za tichého souhlasu klubů. A jak už jsem zmínil, většině příznivců na stadionu to vlastně ani nevadí. Videa z některých vrcholových prezentací naopak jsou sdílena světovými kanály na sociálních sítích, které mají miliónové dosahy. Je to tak i určitá propagace české fanouškovské obce.

A tak nezbývá než se zeptat všech fanoušků. Měla by pyroshow pokračovat? Za mě ano a v budoucnu i v nějaké schválené podobě. Pro vedoucí orgány mi přijde daleko lepší, když budou moci její používání nějakým způsobem kontrolovat a zabezpečovat, než když na to nemají žádný vliv. Nejsem si ovšem jistý, jaký postoj by k tomu měly jednotlivé fanouškovské tribuny a zda by podobná debata nepřivolala jen další bouři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz