Hlavní obsah
Sport

Jurásek v Česku přepsal historii. Jak je na tom Slovensko?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Přestup Juráska do Portugalska je v rámci české ligy jeden z rekordních. Stal se třetím nejdražším hráčem, který z této ligy přestupoval. V tomto článku se podíváme, jak na tom je Slovensko a pět nejdražších přestupů hráčů, kteří naši ligu opustili.

Článek

Zjistíme, že zatímco u našich sousedů se jedná v rámci první pětky pouze o domácí hráče, Slovensko je na tom jinak. Přestupní částky čerpáme z webu Transfermarkt. Samozřejmě připomínáme, že přestupní částky u nás nejsou sdíleny s veřejností, jako je tomu například v zahraničí. Ceny za hráče jsou tedy přibližné a mohou se lišit. Také do částek nezapočítáváme klauzule pro budoucí prodeje.

5. místo - Tomáš Hubočan/Róbert Boženík - 4 miliony eur

Na páté příčce máme hned dva fotbalisty, protože jejich suma je stejná. V obou případech se však jedná o hráče ze Žiliny. První jmenovaný, Tomáš Hubočan, opustil Slovensko v roce 2008, kdy za tehdy rekordní částku přestoupil do ruského Zenitu Petrohrad. V klubu působil dlouhá léta, před přestupem do Dynama Moskva, kterého následně opustil po jejich sestupu a připojil se k francouzskému klubu Olympique Marseille, kde působil i s krátkou přestávkou, kdy hostoval v tureckém Trabzonsporu. Aktuálně začíná svoji pátou sezónu na Kypru, kde působí v klubu Karmiotissa, kam přestoupil z Omonie.

Róbert Boženík měl na Slovensku poměrně raketový start. Ve své první sezóně v dospělém fotbale vsítil v lize za Žilinu 13 gólů a byl po Šporarovi nejlepším střelcem. Během následující sezóny si jeho výkony všiml nizozemský Feyenoord, kde měl hráč také rychlý start. V úvodní sezóně se v pěti zápasech prosadil dvakrát a zdálo se, že do klubu okamžitě zapadne. Následně však po 13 zápasech s jediným gólem vypadl ze základní sestavy. Nepomohlo ani hostování v německém druholigovém Düsseldorfu a po hostování v Portugalsku v klubu Boavista se hráč Boženík natrvalo připojil k tomuto týmu.

4. místo - Wesley Moraes - 4,20 milionu eur

Při pohledu na tohoto hráče by možná mnohým lidem ani nenapadlo, že kdysi působil v Trenčíně. Na Slovensko přišel v roce 2015, ale už po půl roce opustil Trenčín a posílil belgický tým Bruggy. Na Slovensku měl pověst skvělého střelce, když v 18 zápasech vsítil šest gólů. Tuto reputaci potvrdil i v Belgii, kde působil čtyři roky a za tu dobu vsítil 32 ligových gólů. Po přestupu do Aston Villy však jeho forma klesla. V první sezóně ještě nastupoval pravidelně a v lize skóroval pětkrát, ale další dva roky strávil na lavičce. Nepomohlo ani hostování v Club Bruggy, ani v Brazílii. Wesley strávil svou dosud poslední sezónu na hostování v druholigovém Levante ve Španělsku, kde pravidelně hrával. Aktuálně je stále hráčem Aston Villy a jeho budoucnost je nejistá.

3. místo - László Bénes - 5 milionů euro

László Bénes je dalším důkazem skvělé práce Žiliny s mladými hráči. Slovensko poctil svou přítomností dva roky, kde jasně ukázal, že jeho fotbalové schopnosti jsou nadstandardní. Po přestupu za pět milionů do německého Mönchengladbachu však hráče často provázely zranění. V klubu byl šest let, včetně dvou hostování v Augsburgu a Kielu. Během té doby a také kvůli zraněním nestartoval pravidelně. Vymaněním byl až přestup do Hamburku. Tam Bénes zažil svou nejlepší sezónu v dosavadní kariéře. Pravidelně hrával a ke šesti gólům přidal devět asistencí. Z pohledu klubu to však byla smutná sezóna. Tým skončil jen o jeden bod za prvními dvěma příčkami, které zaručovaly přímý postup. V baráži německý klub naprosto nezvládl a zůstává tak ve druhé nejvyšší soutěži.

2. místo - Milan Škriniar - 5,20 milionu eur

Možná nejlepším důkazem práce s mladými hráči v Žilině je Milan Škriniar. Ten nedávno posílil miliardářský klub PSG a jeho dosavadní kariéru jsme rozebrali v našem nedávném článku. Škriniar přestoupil ze Žiliny do Sampdorie za tehdy rekordních 5,2 milionu a tam to zdaleka nekončilo. Následný přestup do Inter Milán je zatím historicky nejdražším přestupem slovenského hráče v historii fotbalu.

1. Místo - Andraž Šporar - 6 milionů eur

První místo na našem žebříčku patří slovinskému kanonýrovi. Ten v rámci naší ligy ve dresu Slovanu Bratislava vsítil v jednom ročníku 29 gólů, čímž vyrovnal historický rekord naší soutěže. Rekordní byla také suma, za kterou přestupoval do Sportingu Lisabon. Ani tam se střelecky nezaostával, ale v klubu pro něj nebylo místo. Nepomohlo ani hostování v Brage. Během hostování v anglickém Middlesbrough hráč zažil zápas proti Cristianu Ronaldovi, jehož klub dokonce v poháru vyřadil. Postup z druhé ligy jim však těsně ušel. Následně se Šporar trvale přesunul do Panathinaikosu, kde v ligové sezóně vsítil krásných 11 gólů. Ani to však nestačilo a i když jeho tým soutěž dlouhodobě vedl, titul jim v posledních kolech ušel. Stále se však jedná o nejdražšího hráče, který opustil Slovensko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz