Hlavní obsah
Sport

Klokan kousal, Sparta je ale dál stoprocentní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Po nevydařeném prvním zápase třetího předkola Ligy mistrů nastoupila Sparta v sobotu na hřišti Bohemians Praha. Klokani nasadili do základní sestavy čtyři útočníky a se štěstím se dokonce dostali do vedení.

Článek

Jak ale bývá tradicí v zápasech Sparty s Bohemians, letenští zápas otočili a slaví čtvrtou výhru v sezóně.

Ofenzivní snahy domácích přinesli velmi pohledný fotbal nahoru dolu. Šance střídala šanci a už v prvním poločase mohl zápas přinést i pět branek. V brankovišti ale čaroval domácí gólman Reichl, a především díky němu žila naděje na bodový zisk pro Ďolíček. A když Yusuf využil zaváhání hostů, tribuny šílely. Přespříliš ofenzivní sestava ale neudržela Tuciho, následně ani Birmančeviče a Sparta si tak mohla připsat další tři body.

Hledá se útočník, značka Spěchá

Po nemastném, neslaném výkonu v zápase s FCSB, zůstal na lavičce Jan Kuchta. Čekalo se, že v základní sestavě bude Victor Olatunji, který chytá libereckou formu. Přednost ale dostal Indrit Tuci. Na křídlech měl Birmančeviče s Daňkem a tak se dá říci, že mu nechybělo nic k tomu, aby konečně zazářil. Kdo myslel, že zapíše proti snadnému soupeři hattrick, byl ale rychle zklamán.

Jeho výkon v první půli nenechal v klidu ani Larse Friise, který si stěžoval na špatný pohyb. Kdo viděl v zápase Kuchtu, je zvyklý, že sparťanští útočníci dorážejí na obránce soupeře jako sršni na zralé hrušky. To jsme však v podání Tuciho hledali marně. Ne že by se nesnažil, ale výsledek jeho snahy byl jen o procento lepší než právě zmiňovaného Kuchty. Tuci se na rozdíl od něj ovšem alespoň trefil svou střelou do branky.

Asi nevypadá nejlépe kritizovat útočníka, který dal v zápase branku. Nicméně pohled na jeho výkon až nápadně připomínal výkon Honzy Kuchty. A na toho začínají být fanoušci alergičtí. Od útočníků čekáte dvacet branek za sezónu, perfektní náběhy a udržení míče. Zatím nejlépe z forwardů Sparty vypadá Olatunji, který se dostává do formy. Jeden útočník ale titul neudělá a Spartě kvalitní ofenzivní hráč jasně chybí.

Nesmysl od A do Z

Letenští museli otáčet další zápas. To mají natrénované z minulé sezóny. Přesto se nelze ubránit dojmu, že takovým situacím lze předcházet. Pojďme se podívat touto optikou na branku, kterou Sparta inkasovala z nohy rychlonohého Yusufa. Do té doby se bezzubá Bohemka nezmohla na nic. To by ale nebyla Sparta, aby branku soupeři nedarovala.

Ryneš drží balón pár metrů před velkým vápnem. Mezi ním a brankou je několik protihráčů. Na křídle volný hráč a stejně tak ve středu hřiště. Co ale letenského záložníka napadne? Vystřelím a budu doufat, že to tam spadne. Chápu, odmala učí ty kluky, že když neví co s míčem, ať vystřelí a zkusí trefit zařízení. Ale skutečně je to nutné, když mám vedle sebe volné hráče?

No nic, střela letí, soupeř chytá, balón se odráží a Martin Vitík má před sebou jednoduchý úkol. Odehrát míč na svého spoluhráče, který je na pozici posledního v naprosto komfortní pozici. No jenže to by do té hlavičky musel Vitík dát trochu razance. Jenže to se opět nestane a míč letí na volného Yusufa, který svede souboj s Rossem. A už běží sám na branku. Spartu v posledních zápasech srážejí stále stejné chyby a pokud se z nich konečně neponaučí, nebude trvat dlouho a bude jí to stát body.

Plný počet bodů, ale výkon rozporuplný

Sparta dominuje v Chance Lize, kde má jako jediná plný počet bodů. Není ale důvod tuto situaci přeceňovat. Los domácí soutěže k ní byl velmi vstřícný a se vší úctou k soupeřům, Bohemians, Dukla, Teplice nebo Pardubice nejsou těmi, kteří by ji měli nějak prověřit. To může v úterý udělat FCSB v odvetě předkola Ligy mistrů. V domácí soutěži těžké zápasy teprve přijdou.

Pro letenské je rozpis utkání skutečným štěstím. Letošní příprava byla, kvůli souběžně hranému EURO tak trochu podivná. Hlavní hvězdy v reprezentacích svých zemí, poté dovolená a tým se dával dohromady týden před začátkem soutěže. Posily přišly na poslední chvíli a do sestavy se také musí zapracovat. Na hře Sparty je to znát, ale postupně si výkon sedá. Ač jen vzdáleně připomíná lokomotivu z loňské sezóny, kvalita jde stále nahoru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz