Hlavní obsah
Sport

KOMENTÁŘ: Votroci povstávají. Hradec nachystal velké změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Hradec poslední dobou prochází velkou, ale především příjemnou proměnou. Má nový stadion, na který se už Votroci velice těší. Nové hráče prvního týmu. Nové logo s celou vizualní identitou.

Článek

A také nového trenéra, Jozefa Webera. Podle těchto novinek se může nejeden fanoušek v příští sezoně těšit na opravdové dobrodružství a všichni budeme pozorně sledovat, jaké výsledky klub z východních Čech uhraje.

Zaměříme se hlavně na jednotlivé příchody pod Bílou věž. Koukneme také na fantastické představení nové svěží vizuální identity, která byla chválena širokým publikem.

Zvučná jména, velká zkušenost

Přesně takto bychom mohli pojmenovat příchody Václava Pilaře a Ladislava Krejčího. První jmenovaný přišel zdarma z Plzně, druhý také za nulu, ale z pražské Sparty. Jeden má 34 let, druhý 31. Přesto mají oba jedno společné. Dlouholeté zkušenosti s první českou ligou, ale také se zahraničím.

Navrátilec Václav Pilař, který svou fotbalovou kariéru započal v Převýšově nedaleko Hradce Králové, ochutnal během své kariéry německou Bundesligu. Vystřídal spoustu klubů v Česku, třeba Viktorii Plzeň, Slovan Liberec, Jablonec nebo Sigmu Olomouc. Teď se na sklonku své kariéry usadí minimálně na dva roky v Hradci. Vzhledem k vyššímu věku tohoto křídelníka je pravděpodobné, že zde svou profesionální fotbalovou cestu ukončí. Otázkou ale může být, zda hned po vypršení smlouvy, nebo ještě později. Už jen kvůli tomu, že v budoucnu nebudou starší hráči dostávat tolik prostoru, protože se i v Česku začíná uplatňovat trend ze zahraničí, kdy kluby dávají velký prostor mladým hráčům.

Ladislav Krejčí si na rozdíl od Václava Pilaře vyzkoušel Itálii. Čtyři sezony odehrál v Bologni. Fanoušci českého fotbalu Krejčího potkávali především na Letné, kde reprezentoval pražskou Spartu. Smlouvu Pod Lízátky podepsal bývalý reprezentant na dva roky s opcí. Ve stejný den, tedy 16. června 2023, do Hradce společně s Krejčím přišel i Daniel Horák, který také oblékal rudý dres. Minulou sezonu si Horák střihl ve druhé lize s béčkem, kde odehrál třicet utkání a připsal si i jeden gól. V přípravném zápase nezahálel a rozvlnil síť Libčan. Důležité je zmínit, že tento třiadvacetiletý obránce působil v juniorských kategoriích v Hradci, proto se stejně jako v případě Václava Pilaře jedná o „homecoming“.

Tohle zůstane nepochopeno, nebo ne?

Votroci se rozloučili se svým útočníkem Filipem Kubalou, z Baníku ale přišel Ondřej Šašinka. Z pohledu fanouška Hradce se může jednat o zvláštní tah. Kubala si v dresu černobílých vedl opravdu dobře. Za 27 zápasů překonal soupeře 7× a přidal 4 asistence. Fanoušci ho měli rádi a o to větší smutek příznivců klubu nastal, když byl tento přestup oficiálně oznámen.

12 gólů za 127 zápasů v lize. Už sedm sezon Ondřej Šašinka pobíhá po českých trávnících, přesto na útočníka nemá moc oslnivá čísla. Stejný počet gólů stihl Kubala v dresu Hradce za dvě sezony. Šašinka v uplynulé sezoně v dresu Slovácka vystřelil 11krát v 19 zápasech, ani jedna z jeho střel ale nešla na bránu! Ať už pro tým přináší sebevětší práci, góly to nenese. A útočník bez gólů je jako kuchař bez chuti.

Zvládnuto na jedničku s hvězdičkou

O čem je vůbec řeč? Hradec do nové sezony vstupuje nejen s obrovskou chutí, ale i s výborným grafickým vizuálem. Nové logo je zjednodušené, zároveň pořád vychází z toho původního. Video Votroci povstaňte, vzhled permanentek a merche i nová grafika na sociálních sítích prostě vypadají opravdu moc hezky a to vše podtrhává maskot, Pan Lízátko. Sám za sebe musím říct, že opravdu výborná práce a už se těším na nový stadion v Malšovicích.

Zaplňme ligové stadiony

Pouhý měsíc zbývá do významného okamžiku, kdy se brány nového multifunkčního stadionu v Malšovicích otevřou pro první zápas FORTUNA:LIGY. Datum 5. srpna bude přivítáno s očekáváním a nadšením nejen ze strany fanoušků, ale i neúnavných stavitelů, kteří pracují, aby se dostavba dokončila včas. Veškeré sedačky v aréně jsou již pečlivě namontované, trávník doslova vzkvétá. Nejen samotný stadion, ale i jeho okolí, zejména parkoviště, se téměř dotýká dokonalosti, a to díky intenzivnímu úsilí stavebního týmu. Práce nezastavují ani ve vnitřních prostorech, kde se pokroky množí a interiér stavby získává svou definitivní podobu.

Byla by velká škoda, kdyby fanoušci na nový stadion nechodili. I když panuje rivalita mezi Hradcem a Pardubicemi, v tomto případě by nebyla škoda, kdyby hradecký stadion navštěvovali fanoušci tolik jako ten pardubický. Sice má CFIG Arena kapacitu jen pro 4 620 lidí, ale v televizních přenosech to vždy vypadalo lépe než třeba v Teplicích. Prostě to vypadá lépe, když je na stadionu plno, než když je prázdno, či úplně prázdno.

Připraveni vyrazit!

Hradec se aktuálně připravuje v Písku. Trenér Weber se snaží kvalitně nahradit odchody a přemýšlí s celým realizačním týmem, jakým stylem bude chtít klub od soutoku Labe s Orlicí hrát. Určitě budou chtít navázat na některé věci, které bývalému trenérovi Hradce, Miroslavu Koubkovi, dobře fungovali. Na druhou stranu bude Weber chtít vnést do hry i  část jeho rukopisu.

V přípravě Hradec ještě ani jednou neprohrál, na druhou stranu není asi ani divu, když soupeři jsou papírově slabší. Na druhou stranu, Sparta či Slovan Liberec také v přípravných utkáních prohráli s Jihlavou. Ale zpátky k Hradci. Za celou přípravu hradečtí odehrají šest zápasů, z toho čtyři už mají za sebou. V tomto „zkouškovém“ se má zkusit mnoho variant, a proto se jedná o takové spíše testovací období. Hráči v černobílých dresech se utkají ještě s B-týmem pražské Sparty a se Žižkovem, který postoupil přes Domažlice do druhé ligy.

Osmý tým tabulky z minulé sezony bude chtít znovu uhrát podobné umístění, ne-li snad ještě lepší, a možná se dostat i do skupiny o titul. Už 22. července v 18:00 narazí v prvním ligovém měření sil na Slavii. Všichni dobře vědí, jak je hradecký klub pro sešívané nepříjemným. Za poslední čtyři vzájemné zápasy Hradec vyhrál dvakrát a naposled v Edenu ke konci ročníku se Slavií remizoval. Možná samotný Hradec byl tím klubem, který červenobílé obral o tolik chtěný titul.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz