Hlavní obsah
Sport

Koubek míří za trochu zvláštní výzvou. Může předávat své zkušenosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ještě před koncem minulé sezony vedení Viktorie Plzeň rozhodlo o tom, že tu následující tým nezahájí pod vedením Michala Bílka. Hledání jeho nástupce mělo představovat velmi rychlou akci.

Článek

Situace se tak před novým ročníkem velmi rychle vyjasnila a svou třetí štaci v západočeské metropoli zahájí Miroslav Koubek. V čem může být v jeho případě výjimečná?

Třetí odlišná pozice

Poprvé se Miroslav Koubek ve Štruncových sadech objevil v sezoně 2001/02 a měl jasný úkol v podobě záchrany týmu v nejvyšší soutěži. To se mu nepovedlo a musel i sám před sebou skládat trenérský reparát. Do nejvyšší soutěže vrátil rodné Kladno, krátké štace absolvoval v Čáslavi a čínském Tianjinu. Skutečně výrazně o sobě dal vědět na jaře 2010, kdy do posledního kola bojoval o mistrovský titul s ostravským Baníkem, s nímž nakonec skončil až na třetím místě.

Tuto metu však pokořil o pět let později, kdy slavil ligový primát během druhého angažmá ve Viktorii Plzeň. Tehdy se dostal patrně na svůj trenérský vrchol. Na jaře 2015 slavil po mistrovském titulu i Český superpohár. Toto angažmá však ukončil neúspěšný boj o účast v Lize mistrů. Nyní se nachází v pozici trenéra s povinností nastartovat novou plzeňskou fotbalovou éru poté, co pražská „S“ výrazně západočeský tým předčila.

Příprava pozice pro mladšího kolegu?

Miroslav Koubek je ve věku, kdy by mohl ligové dění v klidu sledovat z pozice diváka a občas se zhostit role pomocníka televizního komentátora. Dobrovolně se však pasuje do role, kdy má přinést potěšení plzeňským divákům, kteří se postupně stali velmi náročnými. Náročnost pozice kouče Viktoriánů se umocňuje například tím, že náhradu za Pavla Vrbu našla Plzeň až v Pavlu Vrbovi. Zde vidíme další možný argument pro nutnost patřičných trenérských zkušeností.

Pokud chce Plzeň zlepšit svou pozici v tabulce v porovnání s tím, jaká vznikla v průběhu jarní části, skutečně není na scéně místo pro trenérského benjamínka. Je však dobré sledovat i jméno Koubkova asistenta, někdejšího obránce Brna či Slovácka, Jana Trousila. Jeho jedinou trenérskou zkušeností je nezvykle dlouhá štace ve Vyškově. Může tak jít o souhru trenéra a jeho učně. Fakticky se může začít rodit nový kouč, který napíše svou vlastní ligovou kapitolu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz