Hlavní obsah
Sport

Liberci vyšel vstup do jara na jedničku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

ilustrační fotografie

Pátá Olomouc, osmý Liberec, rozdíl tři body. Tolik nám říkal pohled na tabulku před startem jarní části. A právě hanácký tým přijel na sever Čech změřit síly s libereckým Slovanem v prvním jarním kole.

Článek

Výhra Liberce by znamenala jeho posun mezi skupinu, která po posledním kole základní části bude hrát o titul, a bodové vyrovnání s dnešním soupeřem. Naopak výhra Sigmy by značila jisté udržení v elitní šestce. Olomouci konec podzimu moc nevyšel, neboť v posledních sedmi ligových kolech vybojovala jen jednu výhru. Zbytek remízy, případě prohry. Přesto se udržela v titulové skupině, ale týmy od sedmého místa na ni už začínají nepříjemně dotírat. Liberec se po začátku soutěže, kde se mu příliš nedařilo, začal postupně zvedat.

Zápas rozhodla hrubka

První poločas vyšel lépe Severočechům. V první čtvrthodině se Olomouc dostala pouze k nákopům, po kterých se vždy dostal na balón některý z libereckých hráčů. Jen díky nepřesnostem na straně Slovanu nevedly k výraznějšímu ohrožení branky. V podobném duchu se nesla celá první půle, snad jen s rozdílem, že se Olomouc sem tam dostala alespoň za půlící čáru. Liberec byl nebezpečnější, a nakonec si vytvořil několik slibných příležitostí.

Především ubránění ofenzivních akcí Ahmada Ghaliho a Olafa Koka dělalo Sigmě v první polovině velké problémy, přesto první půle branky nepřinesla. Do kabin se tedy šlo za nerozhodného stavu.

S druhou půlkou zápasu se převaha Slovanu ještě zvýraznila. Co předvedla olomoucká obrana hned zkraje druhé půle, to se na ligových trávnících moc často nevidí. Minimálně tedy ne u soupeřů na obdobné úrovni. Před postupujícím Nicolasem Pennerem kompletní obrana couvala, a velmi tak usnadnila první ligový gól pro tohoto 22letého hráče.

S postupujícím časem bylo jasně viditelné, že Olomouc není na vstup do jarní části ideálně naladěna. Trenér Václav Jílek se sice snažil o změnu vývoje utkání pomocí několika střídání, kýžená změna však nepřišla. K ohrožení gólmana Huga Bačkovského v brance Liberce došlo za celou druhou půli v podstatě jen jednou, a to z kopačky Lukáše Juliše. Ten mimochodem nebyl za celou první půli, a mimo této šance ani v té druhé, na hřišti vůbec vidět. K lepšímu výkonu mu jistě nepomohlo ani to, že nebyl ostatními hráči více zapojován do hry.

Liberec našel nové střelce

Druhým debutantem, co se týče vstřelení prvního ligového gólu, byl Filip Horský, který deset minut před koncem zvýraznil vedení Liberce. Povedlo se mu to ve dvacátém ligovém zápase kariéry. Na vstřelení své první branky čekal o deset utkání méně než Penner.

Utkání skončilo 2:0 pro domácí – zcela po zásluze. Liberec, který v posledních dvou podzimních kolech neskóroval, možná našel nové střelce, a tolikrát probírané oslabení kádru po odchodu Lukáše Červa do Plzně nebylo poznat.

Možná v posledním půlroce pod majitelem Ludvíkem Karlem se Liberec jevil v prvním zápase sehraněji, působil fotbalověji, a též nám během zápasu předváděl více nebezpečných akcí.

Ondřej Hák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz