Hlavní obsah
Sport

Mladí nemají ve Slavii na růžích ustláno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich jager

Když v sobotu pražská Slavia rozstřílela ostravský Baník 5:0, nebyl paradoxně největším tématem fanoušků výsledek, ale skutečnost, že v 80. minutě nastoupil do středu zálohy Stanislav Tecl.

Článek

Tato událost totiž jen podtrhla fakt, že mladí fotbalisté to nemají momentálně v Edenu úplně nejjednodušší.

Edenem se proslýchá informace, že ne všichni mladí hráči jsou se svou současnou pozicí v mužstvu spokojení. Nejvíce se hovoří pochopitelně o duu supertalentů Matěj Jurásek – Christos Zafeiris. Jindřich Trpišovský často na oba zmíněné pěje ódy. O prvním borci hovoří jako o nečeském fotbalistovi, který má potenciál na jednu z top pěti lig. Druhý jmenovaný byl ještě na podzim vychvalován jako nepostradatelný článek středu zálohy. I proto pro mladé kluky musí být matoucí, proč těmto slovům neodpovídá jejich minutáž.

Je otázkou, zda za menším vytížením mladých fotbalistů stojí výkonnost nebo problém s přístupem, ale někdy by jistě neuškodilo, kdyby měl s mladými fotbalisty trenér Trpišovský větší trpělivost. Současná pozice totiž může klubu uškodit jak směrem v budoucích příchodech, tak také v chuti mladíků setrvat v týmu. Je jasné, že až bude chtít do Vršovic zase nějaký budoucí „Zafeiris“ přestoupit, minutáž mladých hráčů v sešívaném dresu jej může zcela odradit.

Je pro mladé vhodné bojovat o titul?

Otázkou nepochybně také je, zda hráčům neškodí velký tlak, pod kterým se v Edenu nachází. Pro sešívané v tuto chvíli zákonitě není klíčové udělat z hráčů prodejní artikl. Klub zajímají hlavně trofeje. Mladí hráči mají většinou větší výkyvy výkonnosti a je otázkou, zda by pro ně samotné nebylo vhodnější angažmá v klubech, kde budou mít více klidu na rozvoj.

Tomáš Rigo, Lukáš Červ, Matěj Valenta, …

V sešívaném dresu se v minulosti mihlo několik talentovaných mládežníků, kteří nyní nakopli svou kariéru. Ve Slavii však kdoví proč dostali jen minimální šanci. Přitom Lukáš Červ je přesně typem fotbalisty, který v kádru týmu v Edenu chybí. Obrovský dříč, který nikdy nevypustí žádný míč, a navíc je na hřišti cítit i svou komunikací. Tomáš Rigo se pak etabloval v základní sestavě Baníku natolik, že mu dokonce přistála pozvánka ze slovenské reprezentace. Trenérům Slavie však byli oba hráči kdoví proč málo.

Co s borci na hostování?

Slavia má nyní rozmístěno na hostování skoro třicet hráčů, což rozhodně není malé číslo. U řady z těchto borců se rozjíždí spekulace o tom, kde budou působit od podzimu, ale také o tom, že se řadě z nich do Edenu zase tolik nechce. Hráči jako Filip Prebsl, Marek Icha, Daniel Fila či Antonín Kinský už jsou hotovými ligovými fotbalisty a je jasné, že by rádi už někde ukotvili nastálo. On přece jen přístup k vlastnímu hráči a k hostujícímu je vždy rozdílný. Obzvlášť specifická je pak tato situace u brankářů.

Divné nasazování mladíků

Trochu kontroverzní věcí je také to, že ve slávistickém áčku se mnohdy mihnou mladí fotbalisté, kteří byť mají velký talent, tak nejsou úplně nejlepšími mezi mladými. Posun hráčů přímo z dorostu do prvního týmu někdy popírá přirozenou hierarchii, kdy by hráči měli nejprve ukázat, že jsou nejlepšími i v béčku.

Úplně specifickým případem jsou pak bratři Pudilové, kteří v šestnácti letech dostali šanci proti lineckému týmu LASK. V danou chvíli přitom ani jeden z nich neměl start mezi dospělými a trochu tím byl předběhnut jejich vývoj. Problém pak nastal i v tom, že většinu jara trávili s prvním týmem, jenž hrál zápas za zápasem a jeho příprava rozhodně nebyla zaměřena na dovednostní tréninky, které hráči v tomto věku potřebují.

Nejprapodivnějším případem je ovšem nasazení Daniela Šmigy v závěru loňského ročníku proti Slovácku. Šmiga loni na jaře nedal v béčku ani gól a herně patřil pravidelně mezi nejslabší články Jarolímova týmu. Odměna v podobě startu za první tým byla dosti kontroverzní.

Čížkův útěk do ciziny

Médii probleskla v minulých dnech informace, že má šestnáctiletý Kryštof Čížek přestoupit z Edenu do německého Hoffenheimu. Jen těžko se lze jemu samotnému, jeho rodičům a jeho agentovi divit, že jim zahraniční cesta momentálně přijde přívětivější. Stačí se podívat na celek Slavie z mládežnické Ligy mistrů z podzimu 2019. Zajímavých hráčů v něm bylo habaděj, ale pořádnou šanci nakonec nedostal v prvním týmu Slavie ani jeden. Jedinými odchovanci, kteří momentálně nastupují v prvním týmu Slavie, jsou Tomáš Vlček s Matějem Juráskem, což je vzhledem ke kvalitě sešívané mládeže zatraceně málo.

V klubu to nemají lehké

Je jasné, že klub nemůže hrát jen s odchovanci a nelze si mladé borce nikterak idealizovat. Ale tím, že Slavia nasazuje na úkor stejně kvalitních mladíků starší hráče, posílá mladíkům vzkaz, že se s nimi zase tolik nepočítá. Do budoucna se může tento přístup klubu vymstít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Christos Zafeiris

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz