Hlavní obsah
Sport

Národ hledá trenéra #3: Zahraniční cesta? Slovákům vyšla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0/Aleksandr Osipov

Ilustrační foto

Spekulací o tom, kdo se stane novým trenérem českého národního týmu, je mnoho. Výběr zahraničního trenéra je vždy komplikované téma. Je přirozené, že příznivci národního týmu, budou vždy preferovat domácího člověka.

Článek

Česká reprezentace by se však přece mohla inspirovat od té slovenské. Tam už tato situace nastala dokonce dvakrát. Jsou zde i jisté předpoklady k tomu, že by zahraniční trenér mohl Česku pomoci.

Na úvod je důležité říci, že Francesco Calzona nebyl prvním zahraničním trenérem Slovenska. Byl jím Pavel Hapal, který po působení v národním týmu do 21 let nahradil Jána Kozáka. Jeho působení však bylo poměrně neúspěšné a možná i proto bylo následné angažování trenéra ze zahraničí vnímáno ještě s větší nevolí. Nebyl to však jediný důvod, proč se na Francesca Calzonu dívalo s určitými obavami. Určitý důvod negativní odezvy byly i malé zkušenosti italského trenéra. Ten sice před působením na Slovensku byl v SSC Neapol, což je velmi lukrativní adresa, ale působil tam jen jako asistent. Jelikož neměl zkušenosti s prací hlavního trenéra, bylo sporné, jak takovou roli zvládne. Slovenskou veřejnost však alespoň částečně uklidnila skutečnost, že ikona Marek Hamšík, současného trenéra doporučila pro tuto práci.

Ani úvod nového člověka na lavičce Slovenska veřejnost neuspokojil. V prvním zápase přišla překvapivá prohra s Ázerbájdžánem. Ani následná remíza s Běloruskem ničemu nepomohla a po dvou přátelských zápasech se dvěma remízami se počet zápasů bez vítězství zvýšil na čtyři. Před začátkem kvalifikace už byla situace poměrně pochmurná a úvodní remíza s Lucemburskem přesvědčovala lidi o tom, že to nebyla správná volba. Potom však přišla změna o 180 stupňů. Následně Slovensko prošlo kvalifikací zcela bez problémů a kvalifikovalo se na finálový turnaj z druhého místa, přičemž body ztratilo jen při prohrách s dominantním Portugalskem. Calzona se tak stal čtvrtým trenérem, který dostal Slovensko na velký turnaj a zdá se, že to fanoušky Slovensku přesvědčilo.

V Česku nesmí existovat pouze následující turnaj

Přestože Slovensko bylo s trenérem ze zahraničí úspěšné, určitou dobu to trvalo. Jelikož v Česku se momentálně řeší hlavně to, že následující utkání se budou týkat Mistrovství Evropy. Je tedy jasné, že nový manažer bude mít velmi málo času. Je však třeba připomenout, že existence českého národního týmu nezačíná a nekončí nejbližším velkým turnajem. Veřejnost samozřejmě chce, aby se dosáhlo úspěchu, ale funkce národního týmu funguje v dlouhodobém smyslu, a i proto se člověk, který ho má vést, volí na více let. Přesto však nedostatečný výsledek na EURU může určit směřování pod novým lodivodem.

Zkušenosti ze zahraničí však hovoří ve velkém počtu ve prospěch trenéra ze zahraničí. Již zmíněné Slovensko uspělo pod člověkem z Itálie a kvalifikovalo se na závěrečný turnaj. Podobný příběh, to byl i v případě Maďarska, které již dlouhodobě vede italský trenér Rossi. Mistrovství světa dala v případě některých zemí také dobrou reputaci zahraničním koučům. Tým Saúdské Arábie se na Mistrovství světa dostal v roce 2018 i v 2022. A jejich projev v těchto dvou turnajích byl pořádně odlišný. Zatímco v 2018 byly po dvou zápasech bez šance na postup, v dalším případě bojovali o postup ze skupiny do posledního kola. Dokonce jako jediný na turnaji dokázali porazit pozdějšího vítěze Argentinu. Jejich trenérem byl v tomto případě Francouz Hervé Renard.

Přestože v obou případech tato země získala jen 3 body a nepostoupila, jejich herní projev byl výrazně zlepšen a k postupu měli také podstatně blíže. Nový člověk, který by měl v Česku působit, by měl být však takový, co reprezentaci něco dá. Velikost trenéra se projevuje i tím, že ačkoli nemusí být jeho působení úspěšné z pohledu trofejí či turnajů, tak tým, který vedl, bude v následujících letech profitovat z práce, kterou v týmu vykonal.

Použitý zdroj: Wikipedia, Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz