Hlavní obsah
Sport

Nejzásadnější momenty roku napříč českým fotbalem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Pro tentokrát jsme se rozhodli zaměřit na trochu specifičtější anketu. Snažili jsme se vybrat ten nejzásadnější, či nejlepší moment tohoto roku, který je jakkoliv spjatý s tuzemským fotbalem.

Článek

Za letošní rok se toho v našem malém fotbalovém rybníčku událo spoustu. Je nanejvýš jasné, že každý fanoušek bude mít své momenty roku spjaté s tím klubem, jemuž patří jeho srdce. My jsme se pro vás snažili vybrat momenty nebo události napříč ligovým spektrem a vším tím, co je spjato s tuzemským fotbalem.

Sparťanský titul

Těžké rozhodování. Významných událostí v českém fotbalovém kalendáři bylo více. Jmenovat lze pražské finále Evropské konferenční ligy mezi West Hamem a Fiorentinou nebo působení vršovických Bohemians v evropských pohárech po dlouhých 36 letech. Jedna událost ale ty zmíněné přebíjí. Sparta po rocích v ústraní vyhrála titul, který si za povedenou sezonu, a zejména její jarní část, bezesporu zasloužila. Ačkoliv na cestě k poháru Spartu provázela některá kontroverzní rozhodnutí sudích, rudí si šli pevně za svým. Na triumf s pořadovým číslem 37 na Letné čekali dlouhých devět let. Svěřenci trenéra Briana Priskeho navíc zjevně útočí na další.

Jan Lukacko

Titul pražské Sparty by při jejich rozpočtu, zázemí a možnostech neměl být až tak šokující, ale jedním dechem je třeba dodat, že klub na svůj titul čekal dlouhých devět let při dominanci Plzně a Slávie. Mezi tímto obdobím si prošel těžkými časy a zisk titulu, byl určitým způsobem zadostiučiněním podpory fanoušků, kteří na svůj tým nezanevřeli ani v těžkých časech. Další důvod je ten, jakým způsobem se Sparta k titulu dostala. Prakticky by to nikdo nečekal. Klub měl při rovnosti bodů výrazně horší skóre, a navíc v první polovině sezóny, to vypadalo spíše na boj Slávie a Plzně. Sparta, která v té době sbírala mnoho remíz, za nimi slušně zaostávala. Klub se však dokázal semknout a nenápadně šplhal až k vrchu tabulky. Při těžkých vzájemných zápasech se sice zdálo, že jejich městský rival má výrazně navrch, ale silou vůle dokázaly i zápasy, ve kterých dlouho táhly za kratší konec, dotáhnout do úspěšného konce. Při posledních dvou vzájemných setkáních udeřili v nastaveném čase. Nejdříve díky vlastnímu gólu soupeře uhráli remízu. Nakonec v tom nejdůležitějším utkání, dokázal Krejčí proměnit svou penaltu a získat tak pro klub klíčové tři body.

Róbert Hložka

Pohárová jízda

Podzim roku 2023 byl pro české kluby a český koeficient nebývale úspěšný. Velice kladně lze hodnotit počínání Sparty, Slavie i Plzně. Všichni tři postoupili do jarní fáze svých soutěží, Slavia a Plzeň svou skupinu vyhrály, Sparta po zaváhání s Rangers dokázala zvládnout důležitý zápas s Betisem a následně si hladce poradila se soupeřem z Kypru.

Daniel Dolejší

Historický podzim prožil český fotbal na evropské scéně. Slavia, Sparta a Plzeň projely základními skupinami svých soutěžích ve velkém stylu, v podstatě bez nervů. Plzeň dokonce bez ztráty kytičky. Jejich tažení snad ještě není u konce a my se můžeme pomalu těšit z let budoucích. Jen aby z tohoto úspěchu dokázal český fotbal i v budoucnu těžit. Modleme se.

Vojtěch Ignác

Vrbův Nedůstojný konec

Pavel Vrba měl jako sen již v minulé sezoně předvést comeback do Baníku Ostrava. Ten se ovšem přerovskému rodákovi hrubě nepovedl a měl za cíl svou trenérskou image napravit ve Zlíně, kde podepsal smlouvu již v průběhu minulé sezony. Zlínský celek se mu podařilo na poslední chvíli zachránit, ale od začátku tohoto ročníku bylo vidět, že nepovedeně naváže na minulou sezonu. Domácí debakly 1:7 s Plzní a 5:9 s Mladou Boleslaví znamenaly jeho konec na zlínské lavičce. Dostane někdejší reprezentační trenér ještě nějakou ligovou příležitost?

Jan Klásek

Bohemka v Evropě

Po 36 letech opět do Ďolíčku zavítaly evropské poháry. Bohužel už první zápas v Norsku ukázal, že Bohemians ještě čeká hodně dlouhá cesta, aby tuto soutěž mohli hrávat pravidelně. I tak to byl pro fanoušky Klokanů zážitek na celý život a vzhledem k současné formě Bohemky těžko říct, kdy se bude znovu opakovat. Určitě všichni doufají, že to nebude za další více než tři dekády.

Daniel Dolejší

Po dlouhých 36 letech nakoukli klokani do pohárové Evropy. I když jejich trvání mělo jepičí život. Já jako bohemák, jsem si užil výjezd do norského Bodö a budu na tento moment vzpomínat celý život. Skvělé město, lidé, a hlavně nádherné počasí. Tak třeba zase jednou v Evropě, klokani…

Marek Horký

500 zápasů Milana Petržely

Pro mě je to překonání hranice 500 zápasů Milanem Petrželou. A nejen to, že tuto hranici překonal, ale hlavně to, jak toho dosáhl. Ono není problém si připsat čárku za zápas s tím, že vás trenér postaví na posledních 5 minut. Ale Milan hraje stále v základu (až na drobné výjimky) a neustále je postrachem obrany celé ligy. Běhá, jak smyslů zbavený a určitě ještě nepatří do starého železa.

Jiří Dostálek

Petr Fousek a nároďák

při všech těch pozitivech a ódách na klubový fotbal se logicky musel vytáhnout i nějaký kostlivec ze skříně. A bohužel jím je situace kolem našeho národního mančaftu, potažmo vedoucích činovníků na svazu. Od předržování Jaroslava Šilhavého v pozici hlavního kouče repre až po, jeho troufnu si říct, nedůstojný odchod (ke kterému musel navíc dospět on sám). Návdavkem Fousek a spol. přidali aroganci a neochotu jít cestou opravdových změn při hledání trenéra nového. Nominací Ivana Haška jako nejžhavějšího kandidáta na vysoce exponovaný post svaz nás fanoušky vyloženě trestá… ale za co?

Vojtěch Ignác

Odporné Derby

Měla to být oslava fotbalu, na který celý fotbalový národ netrpělivě čekal. Oba zmínění aktéři však toto klání vzalo za ten konec provazu, na který se bude dlouho vzpomínat. Rozhodně ne v dobrém. Podzimní klání mezi Spartou a Slávií jako by vypadlo z kategorie vyhrocených balkánských zápasů. Spíše než fotbal se hrála kopaná a ten, kdo komu nejvíc fyzicky ublížil, byl oslavován. Právě tento zápas tento rok nejvíc ublížil českému ligovému fotbalu. A bitka obou kapitánů byla třešničkou už na tak špatně vyrobeném dortu. Snad jsme to viděli poprvé a také naposledy.

Daniel Mohr

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz