Hlavní obsah
Sport

Nguyen září ve Vietnamu. S nováčkem soutěže slaví titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Filip Nguyen ještě v dresu Slovácka

Filip Nguyen, někdejší opora Slovácka, získal titul v nejvyšší fotbalové soutěži ve Vietnamu. A to s nováčkem ligy Cong An Hanoi FC.

Článek

Těžké zimní rozhodování

Filip byl rozhodnutý odejít do zahraničí už v zimní přestávce minulé sezóny Fortuna ligy. Dle svých vlastních slov vyjádřil tuto žádost vedení klubu s tím, že touží po angažmá v zahraničí a má možnost působit v rodišti svého otce (Filip sám se již narodil v Praze). Svou roli samozřejmě hrálo i to, že nynější mistr ligy tehdy Filipovi nabídl velmi zajímavé angažmá a ohodnocení, díky kterému by mohl zajistit svou rodinu do budoucna. A Cong An měl jistě velký zájem, neboť se v lednu spekulovalo, že Slovácko mělo za Filipa získat přibližně 800 000 dolarů (tehdy v přepočtu cca 17,6 milionu Kč.

V zimě však byla situace pro Slovácko složitá. Filip měl podepsanou smlouvu až do roku 2024. Snaha přivést dnešní brankářskou jedničku, Milana Heču, ze Sparty byla tedy snahou číslo jedna. Těžko si představit, že by za 30letého brankáře mohlo Slovácko někdy dostat více peněz, a tak byly podmínky velmi zajímavé pro všechny strany. Bohužel, Heča nebyl uvolněn a klub se tak dohodl s Filipem na setrvání do konce sezóny 2022/2023.

Boj o Evropu s klokany a těžké jaro

Už v podzimní části minulé sezóny bylo vidět, že Slovácko má za sebou těžké období. Malý klub z Uherského Hradiště se úspěšně účastnil skupinové fáze Evropské konferenční ligy a zanechal za sebou mnohem lepší dojem, než se od něj očekávalo. Vzpomeňme například na dvě remízy s Partizanem Bělehrad a zejména na venkovní vítězství proti francouzskému OGC Nice. A i v prohraných zápasech musíme celému celku 1. FC Slovácko připsat jedno - prali se jak lvi a zanechali za sebou skvělý dojem v každém utkání.

Bohužel v lize už to tak slavné nebylo. Na hráčích, kdy mnozí z nich jsou už zdatní třicátníci, byla vidět velká únava. Bylo tedy nasnadě, že jarní boj o umístění v tabulce a možnost znovu bojovat o Evropu bude tvrdý. A taky se tak stalo. V podstatě až do posledního kola nebylo jasno a nakonec rozjetá Bohemka pomyslný boj vyhrála o dva body. Slovácko v tomto může mrzet hlavně jarní prohra 3:1 na půdě Pardubic, kdy jasně lepší Moravané úplně vyhasli a zápas dopadl, jak dopadl.

Nguyen nejlepším brankářem ligy. Co teď?

Pro Slovácko bylo však i umístění na 5. místě zcela jistě úspěchem. Tým, který nemá tak široký kádr, který hrál úspěšně evropské poháry a který měl jednu nejstarších sestav v průměru, může být za takové umístění rád. Svůj podíl na tom měl i Filip Nguyen, který se díky svým vychytaným 11 čistým kontům stal brankářskou jistotou a nikdo jej v této statistice nepřekonal. Ligový ročník však byl za námi a přestupové období před námi.

Už na jaře bylo jisté, že coby brankářská jednička se ze Sparty vrátí Milan Heča. Situace se však poněkud zamotala poté, co vietnamský tým Cong An oznámil, že už o rodáka z Prahy nemá zájem. Slovácko i Filip byli v těžké pozici. Klub si z finančních i sportovních důvodů nemohl nechat dva brankáře takové úrovně a zároveň se s Filipem dále v klubu nepočítalo - v dobrém smyslu slova.

Situace nabrala obrátky na přelomu jara a léta 2023. Zatímco ještě na konci května se spekulovalo (a v podstatě to mnozí brali jako jistotu), že Filip odejde do Slovanu Bratislava, už v polovině června dal slovenský klub vědět, že o služby bývalé brankářské jedničky Slovácka nemá zájem. Nakonec však vše dobře dopadlo a Filip odešel do Vietnamu, kam původně toužil odejít. Klub oficiálně Filipův odchod oznámil 28. června tohoto roku. Hanojský klub svou novou jedničku přivítal tříletou smlouvou. Pokud však budou obě strany spokojené, může Filip zůstat až do konce kariéry, jak zní doložka smlouvy.

Jedničkou i v lize

Po svém příchodu do Vietmanu musel Filip nasednout na hodně rozjetý vlak. Jeho nový tým sváděl boj o titul a do konce ligového ročníku scházely necelé dva měsíce. Své kvality však prokázal a ihned se stal brankářskou jedničkou. Jeho předchůdce, Slovák Patrik Le Giang, mu uvolnil místo a odešel na hostování. Za zmínku zde stojí říci i to, že vietnamská první liga zavedla nové pravidlo. A to, že mohou přicházet do klubů hráči s vietnamskými kořeny a zároveň žádat o vietnamské občanství. Představenstvo ligy i země se netají tím, že chtějí pozvednout kvalitu, mít nejednu z nejlepších soutěží v Asii a hráče lákají na zajímavé podmínky. Důkazem budiž i to, že tým Cong An je pod taktovkou tamního Ministerstva vnitra a říká se mu taky „Policejní klub“.

Ve vietnamské lize není moc zvykem hráče nakupovat a platit za ně. Ve většině případů se jedná o volné přestupy, a tak příchod Filipa Nguyena způsobila menší poprask. Pro tamní fanoušky je jakousi modlou a hráčem, jakého mohli sledovat jen na dálku. No, řekněte sami, v kolika vrcholových soutěžích je právě brankář nejhodnotnějším hráčem z celé ligy (údaj z poloviny července tohoto roku)? Díky novým pravidlům je tak nejspíše jen otázkou času, kdy Filip získá i vietnamské občanství a stane se oporou reprezentace.

Svůj debut si Filip ve vietnamské odbyl druhého července proti týmu SHB Đà Nẵng. A své umění ukázal vychytaným čistým kontem. I díky Filipovým kvalitám v bráně se jeho nový klub stal mistrem ligy - po lítém boji s týmem Hanoi FC titul získali díky lepšímu skóre. A znovu zdůrazňuji, že se tak stalo v klubové premiéře v první lize. A je to taky poprvé, co vietnamskou V-League vyhrál Čech.

Reprezentace na dosah. Asijská Liga mistrů nikoliv

Je to zvláštní, ale Filip se svým týmem se nebude účastnit příštího ročníku asijské Ligy mistrů. Nebudu vás zatěžovat složitými pravidly, která tam panují, ale ve zkratce se jedná o to, že minulý ročník nebyl dohraný z důvodu Covidu a tento se hrál jen na dvacet zápasů. Navíc se mění herní systém na podzim-jaro, jako to známe u nás, zatímco do teď se hrálo jaro-podzim v témže roce. A díky tomu a pravidlům měl do losu asijské Ligy mistrů zajištěné místo vítěz předminulé sezóny FC Hanoj. Filipovi tak zbývá jediné - vyhrát s klubem i příští ročník a tím se kvalifikovat.

Díky novým pravidlům vietnamské ligy pak můžou hráči s kořeny ve Vietnamu žádat i o občanství země. Je to další ze snah, jak získat pro ligu dobré hráče a tím je dostat i do reprezentace. Spousta fotbalistů, kteří působí v zahraničí a svou rodnou zemi z mnoha důvodů reprezentovat nemůže, bude tímto jistě motivována. Filip již reprezentoval i Českou republiku, vždy však jen jako náhradník. I díky tomu má možnost stát se reprezentantem Vietnamu, kde by se zcela jistě s přehledem stal jedničkou mezi třemi tyčemi. Vše je prý na dobré cestě a do konce roku by se měl k reprezentaci připojit.

A malá zajímavost na závěr. Víte, jak se vietnamsky řekne „mistr“? Že ne? Nevěděl to ani Filip a zjistil to až od taxikáře den před ziskem titulu. Tím slovem je „vô địch“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz