Hlavní obsah
Sport

O Karviné ještě uslyšíme, Teplice předvedly nejhorší výkon pod Frťalou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FK Teplice

Většina nezaujatých fotbalových fanoušků zápas Teplic s Karvinou neviděla. Ve stejný čas totiž bojovala na Letné Sparta se Slováckem. Minimálně výkon Karviné však za pozornost stál. Rozdíl v kvalitě v porovnání s domácími Teplicemi byl až zarážející.

Článek

Další individuální chyba obrany Teplic

Od začátku sezóny Teplice sráží obrovské individuální chyby v obraně. V minulých zápasech se jich dopustili Yehor Tsykalo, Lukáš Mareček a Ondřej Kričfaluši. V sobotu se k nim přidal další stoper Nemanja Mičevič a Amar Memič tak po sólo průniku slavil již ve 4. minutě gól.

Jeho gól sledovala přímo ze hřiště i nová jihočeská posila sklářů Lukáš Havel. Ten si svou premiéru ve žluto-modrém dresu takto jistě nepředstavoval. Na Stínadlech možná brzy ohlásí další novou tvář. Tou by se měl stát Richard Sedláček. Bývalý hráč holandského Venlo, který na severu Čech uspěl na testech a momentálně probíhá vyjednávání o jeho smlouvě.

Trenér domácích netrefil sestavu

Od prvních minut dostali v základní sestavě na hrotu Teplic příležitost Pavel Svatek, Filip Horský a Abdallah Gning. Příjemnou změnou pro domácího kouče Zdenko Frťalu byla plná lavička. Ta slibovala slušnou možnost na nepříznivý stav reagovat. Pohled na první dva jmenované, který jsem popsal již po 3. kole v Olomouci, stále trvá. Tohle je na nejvyšší ligovou úroveň zkrátka málo. Svatek šel ze hřiště už v poločase. Horský po 55 minutách. Kromě toho, že se párkrát bez cizího zavinění ocitl na zemi, nepředvedl nic. Zajímavostí je, že v 55. minutě měl domácí kouč dostřídáno. Využil všech pět možností.

Určitě to ale nebyli pouze Svatek s Horským, kteří za nepříznivým konečným výsledkem v poměru 1:3 z pohledu Teplic stáli. Sklářům nefungovalo vůbec nic. Hráči Karviné měli skvěle zvládnuté rychlé přechody do útoku, kde žluto-modrou defenzívu trápili míči za obranu. V zápase byla vidět řada situací, kdy jeden hráč Karviné upláchl dvěma bránícím hráčům Teplic. Ti jako kdyby měli zařazený nižší rychlostní stupeň než jejich soupeř ze Slezska. Ani po prostřídání a změně rozestavení si s těmito výpady soupeře skláři nedokázali poradit. Karviná svou rychlostí zlobila i nadále.

Abdallah Gning snižoval až v samotném závěru za rozhodnutého stavu 0:3 ve prospěch hostů. Ti působili na hřišti jistě, sebevědomě a tým měl naprosto jasnou tvář i herní plán. Oproti tomu Teplice trápila řada nepřesných přihrávek a nedorazů. Je však pro Severočechy horší, že působili rozpačitě, bez zápalu pro hru, bez chuti zvrátit výsledek na svoji stranu. Týmu chybí sebedůvěra, která se upřímně po pěti prohraných zápasech ze šesti hledá složitě.

Karviná svým stylem hry diváky baví

Přestože Karviná působila svěžím a sympatickým dojmem, v zápase se několikrát projevila její největší slabina. Tou je střed obrany. Ačkoliv by si Teplice se zápasu za svůj výkon body nezasloužily, gólových příležitostí měly minimálně stejně jako hosté. Daniel Trubač nastřelil břevno, ale jak se svými tutovkami naložili Gning s Albertem Labíkem, je na prvoligové scéně ostudné. Speciálně Labík se v totožné pozici po svém zimním příchodu Na Stínadla ocitl už minimálně čtyřikrát a výsledek byl vždy stejný. To už není náhoda, ale nekvalita v zakončení.

Ruku na srdce, Karvinou mají fanoušci zafixovanou jako tým ze spodku tabulky. Nevypadá to ale, že by tato sezóna v jejím podání měla vypadat stejně. Nechci dělat ze svěřenců Martina Hyského aspiranta na umístění zajišťující poháry. Styl hry založený na vysoké kontrole balónu a průnikových přihrávkách na rychlostně vybavené hráče ale bude na řadu soupeřů platit.

Některé fanoušky Teplic nepoměr držení míče především v prvním poločase nemile překvapil. Nic zvláštního na tom však není. Teplice praktikovaly rozestavení 3-4-3, zatímco Karviná nastoupila ve 4-2-3-1. Samozřejmě vždy záleží na hráčích a jejich pohybu bez míče. Rozložení Slezanů na hřišti ale přirozeně poskytuje více variant pro krátkou přihrávku spoluhráči a tím pádem i kontrolu míče.

Stejné rozestavení pilovaly v přípravě i Teplice, ovšem zatím ho nevyužívají. Možná je načase. Ovšem pokud budou tropit takové individuální chyby jako dosud, změna rozestavení je nezachrání.

Autor článku: Daniel Dolejší

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz