Hlavní obsah
Sport

Olomouc jako na kolotoči, přesto málem zvítězila. Eden hlásí „minus 4“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Pražský Eden byl dnes svědkem souboje dvou týmů, které těsně před koncem základní části ligy musí bodovat. Slavia v bloku zápasů majících výkop od 15 hodin přivítala olomouckou Sigmu. Slovo musí bylo použito záměrně.

Článek

U Slavie, protože na prvním místě tabulky je před ní soupeř z druhého břehu Vltavy. Navíc Sparta svůj včerejší zápas s Baníkem zvládala, kdy v gólově nadstandardně bohatém utkání přestřílela ostravský klub v poměru 4:3. U Sigmy, protože v jarní části F:L poztrácela tolik bodů, že si další ztráty dovolit nemůže. Přestože po podzimní pauze figurovala na páté pozici zajišťující v nadstavbě boj o pohárové umístění, nyní je osmá. Na šesté Slovácko před zápasem ztrácela tři body. Soupeři v tabulce kolem ní však své zápasy budou v rámci tohoto kola též odehrávat dnes.

Situace před zápasem

Sigma má co napravovat. Z deseti posledních utkáních pouze dvě výhry. Vedení Sigmy je v otevřené válce jak s vlastními fanoušky a některými sportovními novináři. Pokud tedy chce hanácký klub alespoň zmírnit bouřlivou atmosféru, nemůže pomýšlet na nic jiného, než na výhru. Navíc jí v epilogu základní části čeká další těžký souboj se Spartou.

Slavia se po odehraném 27. kole dostala na první místo, aby ho po tom dalším opět přepustila svému odvěkému rivalovi. Pokud tedy chce pomýšlet na vstup do nadstavby z vedoucí příčky, musela dnes Olomouc porazit. A též spoléhat na její pomoc v kole dalším. To samozřejmě za předpokladu, že sama zvládne svůj výjezd do Hradce Králové.

Poločas plný šancí a nepřesností

Utkání mělo poměrně svižný začátek. Hned v první minutě centroval Zafeiris, hostující brankář Stoppen si jej ze vzduchu bez problémů stáhl. V minutě třetí předvedl gólman Staněk parádní práci s balonem. Po malé domů převzal míč, a vyvezl ho až na středový kruh. Čtyřicet metrů dlouhým přesným pasem oslovil na křídle hrajícího kapitána Jana Bořila. Ten předložil Jurečkovi, jehož střela se ale mezi tři tyče nevešla. Domácí tým věren známému, že mají v úvodu tlak, od začátku zápasu Hanáky zatlačil do hlubokého obraného bloku. Z toho se hráči v tradičních modrých dresech nemohli dlouhou dobu dostat.

Osmá minuta přinesla první přímou střelu na branku Olomouce. Střílející Václav Jurečka však Tadeáše Stoppena neprostřelil. Tlak Slávie sílil, a hned o minutu později se do velké šance dostal Jurásek. Míč po ose Oscar, přihrávající ze středu hřiště, Jurečka přebral a vyslal kolmici na Juráska. Jeho prudká střela za již překonaným brankářem jen orazítkovala tyč. Dorážka Mojmíra Chytila pak přeletěla těsně nad břevnem.

Po čtvrthodině utkání se do prvního útoku po zemi pustila i Sigma. Centr na hranici velkého vápna byl však nepřesný. Následný protiútok červenobílých vypadal nadějněji, ale i přes přečíslení to nakonec k přímému ohrožení branky nevedlo.

S dvacátou minutou tlak Slávie lehce polevil, a tempo zápasu se snížilo. Díky tomu se začala osmělovat i Sigma, a na několik minut se dostala na svoji útočnou polovinu. Přesnost na míči je věcí, se kterou se Olomouc na jaře trápí zápas od zápasu. Ani zde ke zlepšení nedošlo a brankář Staněk mohl zůstat v klidu.

V 32. minutě střílel z dálky David Douděra. Hráči Sigmy se v tuto chvilku stali kuželkami, protože v cestě střely se nacházel Pokorný, od kterého se míč odrazil do Pospíšila, a od něj pak k Jurečkovi. Jeho střela ale mířila o několik metrů nad branku. Ukázkový, i když nechtěný ťukes.

V prvním poločase, především z úvodního tlaku mohla Slávie vést v klidu o dva, možná tři góly. Brankář Stoppen předvedl dva skvělé zákroky, a ve zbylých šancích Slávie nebyla přesná.

Šok na začátku druhé půle

I druhý poločas začal tak, jak vypadala většina poločasu prvního. Slavie byla v tlaku, ale brankáře Stoppena úplně nezaměstnávala. Oscar se dostal do zajímavé situace, kdy se zjevil sám na značce pokutového kopu. Centr z první zkusil do sítě dostat patičkou. Na brankáře Stoppena si tímto ne příliš prudkou střelou nepřišel.

V 52. minutě zápasu Jakub Pokorný v první opravdu vážné situaci pro Hanáky vstřelil gól. Volný kop rozehraný Pospíšilem se snesl do ideálního prostoru mezi Jindřicha Staňka a obránce Slávie. Míč si ve skluzu našel Jakub Pokorný a poslal Sigmu do vedení. Pár minut po tomto šoku poprvé do utkání promluvil trenérský štáb Slavie, a to hned trojím střídáním. Nutno říci, že střídající hráči do utkání vnesli novou energii, a ihned přišpendlili Olomoucké v blízkosti jejich brány. Slávie se hnala za vyrovnáním, a její tlak byl chvilkami drtivý.

O tři minuty později se po malé domů hostující gólman dlouho rozmýšlel, kam bude rozehrávat, a nevšiml si dotírajícího Jurečky. Odkop na poslední chvilku útočník Slávie dokonce dokázal zablokovat, míč se však odrazil mimo hřiště.

Míč dlouhé minuty držela Slávie, a snažila se najít skulinku v zhuštěné Olomoucké obraně. Málem se to povedlo v 59. minutě Oscarovi, když na hranici malého vápna po několika odrazech balón nedokázal lépe usměrnit, a střílel těsně vedle.

Obrovský kiks předvedl David Zima, který z pozice posledního měl balón přikrýt před dotírajícím Pavlem Zifčákem. Těžký míč ale nedokázal zasáhnout, dokonce u odkopu upadl, a pak jen sledoval, jak Zifčák lobem přehazoval brankáře Staňka. Olomouc vstřelila svou druhou branku.

I na tento gól trenér Trpišovský reagoval změnou osazenstva na hřišti. Od 68. minuty měla Slávie vyčerpán limit střídání, protože v tomto případě šlo o dvojité střídání. Dolů šel nevýrazný Václav Jurečka, který sice s 15. góly stále vede tabulku střelců (shodný počet branek má plzeňský Pavel Šulc), ale tři utkání po sobě střelecky mlčí. Stažen ze hřiště byl i před druhou brankou chybující David Zima. Do zápasu vstoupila dvojice Mick Van Buren a Tomáš Holeš.

Čtvrthodinu před koncem svitla Slavii na zvrat zápasu naděje. Ze stálého tlaku se hlavou prosadil kapitán Jan Bořil. Domácí jako velký favorit utkání, s vědomím, že tato ztráta je již kolo před koncem jistě usadí na druhém místě tabulky, se s tímto stavem nechtěl smířit. Slavia se bez ustání se snažila co nejdříve srovnat stav na 2:2. To se mu nakonec povedlo, když střílený centr Ivana Schranze využil Mojmír Chytil. Zda byl Jan Bořil v ofsajdu, a tedy zda gól platí se poměrně dlouho přezkoumávalo. VAR provinění proti pravidlům neodhalil.

Už v nastaveném čase se do míče opřel Lukáš Provod. Tvrdá střela z hranice vápna měla gólové parametry, Stoppen ovšem předvedl neskutečný zákrok a vyrazil na roh. Slávie v zápase zahrávala 15 rohových kopů, 13 volných kopů. Avšak ani tento velký počet standardních situací k mnoha vážným ohrožením nestačil. Minutu před koncem šesti minutového nastavení se Douděra dostal k centru centru. Na ten si naběhl Ševčík, který hlavičkoval velmi povedeně. Nerozhodný stav zápasu a tím bod pro Olomouc ale uchoval Jakub Pokorný, který dokázal hlavičku přizvednout nad břevno. Po odpískání konce utkání je tedy jasné, že Slavie do nadstavby půjde z druhého místa. Konec základní části se jí nevyvedl podle představ. V Plzni si v minulém kole připsala prohru, dnes ztratila body s Olomoucí za remízu.

Poznámka pod čarou

Mezi stejnými soupeři se odehrálo téměř před pěti lety ligové utkání, které se mimo dalších projednávaných skutků stalo podnětem pro nedávno opětovně zahájeno disciplinární řízení Etické komise FA ČR. Důvodem je podezření z ovlivnění regulérnosti utkání FORTUNA:LIGY SK Slavia Praha – SK Sigma Olomouc hraného dne 27. 4. 2019. Komise ve svém sdělení z 18.04.  oznámila, že řízení bylo zahájeno s panem Janem Nezmarem a SK Slavia Praha – fotbal a.s.

Reakce Slavie Praha na sebe nenechala dlouho čekat a na platformě X k tomuto uvedla:

Hráče Olomouce zdobila skvělá produktivita. Dva vyslané střelecké pokusy, dva góly. Naopak hráči Slávie se s koncem základní části dostávají do nepřejemné situace. Herně převyšují většinu mužstev takříkajíc o parník, ale častěji než dříve se jim stává, že jejich tlak nevede k získání plného počtu bodů.

Že jsou fanoušci Sigmy rozkmotřeni s vedením klubu je všeobecně známo. Pokračující a prohlubující se protesty se negativně odráží i v podpoře těch, kteří tuto podporu potřebují nejvíce. Do Prahy tak z Hané dorazilo jen asi 30 fandů Olomouce. Ti však mohou být spokojeni, protože dnes se bodovým ziskem z Edenu jistě nepočítalo.

Statistiky utkání:

Branky a nahrávky: 77. Bořil (Van Buren), 84. Chytil (Schranz) – 52. Pokorný (Pospíšil), 66. Zifčák

Rozhodčí: Radina – Vlček, Leška

Žluté karty: 41. Oscar (SLA), 86. Douděra (SLA), 90+6. Holeš (SLA) – 28. Zifčák (OLO), 33. Matys (OLO), 51. Uriča (OLO), 78. Stoppen (OLO), 86. Zorvan (OLO)

Červené kraty: -

Držení míče: 79 % : 21 %. Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 11:0.

Rohy: 15:0. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:11.

Diváci: 17 986 (93 % z kapacity 19 370).

  • SK Slavia Praha: rozestavení 4-2-3-1.
  • Staněk – Douděra, Ogbu, Zima (68. Holeš), Bořil (C) – M. Jurásek (56. Schranz), Oscar, Zafeiris (56. P. Ševčík), Wallem (56. Provod) – Jurečka (68. Van Buren) – Chytil.
  • Náhradníci: Mandous – Masopust, Tijani, Tecl, Vlček, Zmrzlý.
  • Trenér: Jindřich Trpišovský

SK Sigma Olomouc: rozestavení 4-2-3-1.

  • Stoppen – Chvátal, Pokorný, Matys, Vraštil – Pospíšil (69. Ventúra), Breite (C) – Uriča (69. Navrátil), Zorvan (89. Langer), Šíp (62. Israel) – Zifčák (89. L. Juliš).
  • Náhradníci: Digaňa – Hadaš, Vodháněl.
  • Trenér: Jiří Saňák

Hráč utkání podle redakce Žonglu: Tadeáš Stoppen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz