Hlavní obsah
Sport

Olomoucká mizérie pokračuje, Teplicím příliš nevzdorovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution 4.0/El Loko

Na Stínadlech se sešly dva týmy, které do jara vstoupily v odlišné herní formě. Oba de facto na své dosavadní výkony navázaly. Proto všechny tři body po zásluze zůstaly v Teplicích.

Článek

S Jílkem nesouhlasím, Olomouc byla ve všem horší

Z kouče Olomouce Jílka jsem měl na tiskové konferenci pocit, že zřejmě sledoval jiný zápas než já. Vypadalo to, že první poločas považoval za vyrovnaný, ve druhém poločase do vyloučení Beneše viděl svůj tým jako lepší.

Sigmě nelze upřít fakt, že měla v zápase několik slibných příležitostí vstřelit branku. Tu za mě snad vůbec největší zaznamenal ve 32. minutě Singateh. Ten se bez problému obtočil kolem Bílka, ale zhruba z deseti metrů branku netrefil. Pak jsme během zápasu viděli od Olomouce spíše situace, kdy míč poskakoval v nebezpečném prostoru uvnitř vápna. Divák pak jen čekal, jestli ho hostující hráč pošle střelou na bránu, nebo jestli ho domácí odklidí do bezpečí.

Byly to ale Teplice, které střelou Kričfalušiho už ve druhé minutě utkání trefily brankovou konstrukci. Další tyč zvonila ve druhém poločase, kdy Bílek obstřeloval špatně postavenou zeď. Další gólovku srovnatelnou s tou Singateha měl ve druhém poločase Beránek. Ten přízemní centr Trubače poslal z úrovně malého vápna pouze nad branku. Kdybychom měli být spravedliví, výsledek 3:1 by zápasu slušel více.

Teplice ohrozila změna rozestavení Olomouce

V zápase se lámal chleba se startem druhého poločasu. Olomouc totiž přešla z čtyřobráncového systému na tři stopery a dva wingbacky. V poločase také zůstal v kabině pravý obránce Vojtěch Křišťál. U toho jsem už před zápasem předpokládal, že by se mohlo jednat o slabší článek sestavy Olomouce, což se dle mého soudu i potvrdilo.

Vinu však nelze házet pouze na něj. Celá hra Olomouce působila tak, jako kdyby stále nezařadila vyšší rychlostní stupeň. Očividná změna nastala se startem druhého poločasu, kdy nejen zvýšený pohyb, ale i změna rozestavení dělala hráčům Teplic potíže. Trvalo zhruba dvacet minut, než začali domácí hráči brát otěže zápasu zpět na svou stranu. Bylo však patrné, že se oproti prvnímu poločasu více soustředí na obranu a snaží se hubené vítězství uhájit.

Brzy však nastala situace, kdy po krkolomné rozehrávce od gólmana Stoppena sáhl ležící Beneš po Juklovi a následovala červená karta. Beneš na zemi působil dost neohrabaně. Stejně se ale nemohu zbavit dojmu, že Jukl chtěl o svého protihráče spíše přepadnout, než že by mu Beneš nohy přichytil. Jukl se ještě při pádu prohnul a vyhodil ruce nahoru. Za mě bylo vyloučení přísné. Od té chvíle už se olomouckým hráčům hrálo těžko a vypadalo to, že Teplice vedení bez závěrečného tlaku soupeře udrží. Když pak v závěru zápasu z protiútoku krásnou střelou na zadní tyč zvýšil skóre Yasser, bylo definitivně rozhodnuto.

Olomouci nechybí jen Zmrzlý, ale i Chvátal

Na podzim se mezi novináři často vyzdvihovaly výkony tehdy olomouckého Ondřeje Zmrzlého. Že si bude muset Sigma na jaře poradit bez něho, samozřejmě všichni v klubu dobře věděli. Nemám ale pocit, že by na odchod produktivního levého obránce jakkoliv reagovali. Z výkonů Slámy, který by ho měl v sestavě nahradit, rozhodně přesvědčený nejsem.

O kom se ale na podzim příliš nemluvilo a rovněž Olomouci na jaře výrazně chybí, je pravý wingback Juraj Chvátal. Ten na podzim zaznamenal dvě branky a tři asistence a společně se Zmrzlým se tak jejich podzimní statistika zastavila na pěti gólech a osmi asistencích. Taková absence se logicky musí projevit a její důsledky Olomouc sklízí od startu jarní části soutěže.

Teplice proti Karviné v roli favorita

Těžko by to někdo před startem sezóny předpokládal. V polovině sezóny jsme se však dočkali momentu, kdy Teplice dělí dva body od první skupiny o titul. V sobotu hostí Karvinou, kterou fanoušci českého fotbalu minimálně podvědomě řadí zhruba na stejnou úroveň jako Teplice.

Pohled na tabulku však prozradí, že Teplice půjdou do zápasu s Karvinou z pozice jasného favorita. Teplice se dobrými jarními výsledky vyšvihly na úroveň Mladé Boleslavi, Liberce či Baníku Ostrava. V tom osobně vidím velké nebezpečí. V Teplicích už několik sezón po sobě byli zvyklí dívat se v tabulce jen směrem dolů. Doufali, že se tam vždy ještě nějaký ten klub najde.

Sezóny byly ve znamení holého boje o přežití v nejvyšší soutěži. Sestup Teplic byl v médiích i mezi fanoušky rozšířeným tématem, asi jako teď v případě týmu z Českých Budějovic. Najednou je tu nezvyklá situace, kdy jsou Teplice ve středu tabulky a ani případná prohra s Karvinou by neznamenala žádnou katastrofu. Dá se však předpokládat, že by k podcenění dojít nemuselo. Domácí totiž poženou do boje výborní fanoušci. Těch i vzhledem k výkonům a nové identitě klubu stále přibývá a tuším, že hráči to na hřišti velmi dobře vnímají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz